Dnes Prague Edition

Chci vzdát hold Mercurymu

Kapela Queen, respektive kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor, se stále nesrovnala s tím, že zpěvák Freddie Mercury už není mezi živými, a drancuje výdělečnou značku. Momentálně pod hlavičkou Queen + Adam Lambert.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Kdo je Adam Lambert? Divadelní herec a zpěvák, který vzešel z televizní estrády American Idol, obdoby SuperStar. Umí zpívat? Dozajista. Je to silná tvůrčí osobnost a adekvátní náhrada za Freddieho Mercuryho? Po telefonick­ém rozhovoru, který jsem s ním absolvoval, tvrdím, že ani omylem. Je to televizní tvářička, která absolutně nemá na to, aby nahradila tak silnou individual­itu, jakou byl Mercury.

Nejsem žádný revival

Řeč byla především o aktuálním koncertním albu Live Around The World, o němž Lambert prohlásil, že jde o desku, která vyšla díky aktuální koronaviro­vé situaci. „Ruší se jeden koncert za druhým, takže jsme si řekli, že fanoušky potěšíme koncertním záznamem. A to se vším všudy, čili kromě CD vychází také blue-ray s několika našimi vystoupení­mi.“

Jde o první hmatatelno­u práci pod hlavičkou Queen + Adam Lambert, čili mě zajímá, zda někdy dojde na studiové album s novým materiálem.

„Nejsem si jistý, o tom by museli rozhodnout Brian May a Roger Taylor,“říká lakonicky Lambert. Vypadá to, že je jen nastrčená figurka bez vlastního názoru a vkladu. Jak vnímá svou roli v Queen?

„Moje účinkování v současné podobě Queen není žádný revival, je to prostě pocta Freddiemu Mercurymu, jeho hlasu a písničkám. Chceme vzdát hold jeho géniu a takto je třeba to brát a vnímat.“

The Cosmos Rock? Neznám

Zkouším to tedy z tohoto úhlu pohledu a ptám se, kterou písničku Queen má nejraději. Odpověď je skutečně vyčerpávaj­ící: „Mám jich rád hodně, těžko nějakou jmenovat nebo preferovat.“

Jako tonoucí stébla se chytám alba The Cosmos Rock z roku 2008, na němž společně se zbytkem Queen spolupraco­val vynikající hardrockov­ý zpěvák Paul Rodgers, bývalý člen skupin Free a Bad Company. Zajímá mě Lambertův názor na něj.

„Nevím, neslyšel jsem ho,“uzemní mě svou odpovědí. Rockové kořeny mu zřejmě nic neříkají, do světel reflektorů ho katapultov­al American Idol. „Jsem té soutěži vděčný za mnohé, i díky ní jsem měl možnost se setkat s Brianem a Rogerem a stanout s nimi na jednom pódiu. Čili to byla a stále je opravdu úžasná zkušenost.“

 ?? Foto: Universal Music Group ?? Na pódiu Kytarista Brian May a zpěvák Adam Lambert se snaží oživit vzpomínky na kapelu Queen, ale bez Freddiho Mercuryho to není ono.
Foto: Universal Music Group Na pódiu Kytarista Brian May a zpěvák Adam Lambert se snaží oživit vzpomínky na kapelu Queen, ale bez Freddiho Mercuryho to není ono.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia