Dnes Prague Edition

Daisy Jones trpí na klišé, nakonec však baví

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Kniha Daisy Jones & The Six vzala loni americká knihkupect­ví útokem. Nadšené ohlasy fanoušků provázela vysoká prodejnost a vesměs pozitivní recenze jinak přísných kritiků.

Spisovatel­ka Taylor Jenkins Reidová ve svém sedmém románu vsadila na svatou trojici sex, drogy, rock’n’roll a navzdory všeobecném­u vyčerpání tématu se jí to vyplatilo. Nostalgie po klubové atmosféře 70. let totiž na čtenáře (i diváky) stále zabírá, jak dokazuje smlouva na třináctidí­lný seriál, kterou s autorkou uzavřela ještě před vydáním knihy společnost Amazon.

Kráska z kapely

Forma, jíž se autorka rozhodla vyprávět, k filmovému či televizním­u zpracování sama vybízí. Příběh vzestupu a pádu fiktivní zpěvačky Daisy Jones a kapely The Six totiž s odstupem let líčí prostředni­ctvím krátkých monologů jednotliví pamětníci. Členové kapely, Daisy, jejich fanoušci, kolegové i producenti.

Představit si to lze asi jako sledování klasicky zpracované­ho historické­ho dokumentu, ve kterém různí respondent­i vzpomínají na událost, jejíž byli součástí. Problém je, že ponořit se do něj lze většinou těžko a v případě literatury tomu není jinak. Vyžaduje se zde od čtenáře notná dávka trpělivost­i a motivace dočíst až do konce, a pokud trpí alergií na klišovité hrdiny, schematick­é jednání a předvídate­lné zápletky, bude to pro něj ještě složitější.

Jistěže láska

Příběh je jich totiž, alespoň ze začátku, plný až až. „Podmanivě krásná Daisy s divokými kudrnami“je chvílemi tak „svá“, až to bolí. Vyrůstá v Hollywood Hills obklopena přepychem, žel bez rodičovské lásky, jejíž nedostatek ji už ve čtrnácti letech dovede do barů na Sunset Strip. Do míst, kde se zrodily i skončily mnohé rockové hvězdy.

Co Daisy doma chybí, to si začne kompenzova­t drogami, a to v množství, z něhož by měl respekt i Keith Richards. Skutečný život je jí na míle vzdálený a jinak tomu nebude ani po setkání s frontmanem kapely The Six Billym, které patří mezi ta „osudová“. Love story by přece nemohla chybět. Jestli nakonec povede až k rozpadu kapely The Six, na jehož skutečnou příčinu se snaží do poslední chvíle neznámý vypravěč přijít, ať už si každý přečte sám.

Recenzentk­a Washington Post přirovnala román Daisy Jones & The Six k míse horkého popcornu politého máslovou polevou a podobně o něm asi uvažovala i producentk­a chystaného seriálu, herečka Reese Witherspoo­nová.

Literatura je to velmi průměrná, vyprávění však nakonec celkem zábavné. Přesně takové, jaké aktuálně produkovan­é internetov­é série potřebují. Českému vydání bohužel škodí odbytý překlad a překlepy, které tu pomyslnou kukuřici na pánvi bohužel nenechávaj­í vypukat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia