Dnes Prague Edition

Grandslam pro otrlé

Drsné počasí. Těžké míče. Ne zcela uzavřená bublina... Roland Garros se mění v test odolnosti.

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Ne snad že by kterákoli z místních trofejí nebyla už v minulosti vykoupena dřinou, potem a oranžovými šmouhami na oblečení i na kůži. Český šampion Roland Garros Jan Kodeš má ostatně oblíbený výraz: Antukové galeje.

Letos ovšem náročnost ještě stoupá. Objevují se dosud nepoznaná zákoutí a nové potenciáln­í nástrahy.

„Jasně že to není dokonalé,“říká Petra Kvitová. „Můžete si stěžovat na hodně věcí. Proto je potřeba nastavit si hlavu a být v ní dostatečně silní. Abyste na nic z toho nemysleli, když jdete na kurt,“doplňuje Barbora Strýcová.

Kdo tuto teorii přetaví v praxi, uspěje.

V Paříži o svátečním prodloužen­ém víkendu odstartova­l test tenisové otrlosti a letité zvyklosti padají jako podzimní listí ze stromů.

Že se už na přelomu září a října v Evropě venku nehraje? Bývávalo. Od šéfů Roland Garros představov­ala změna termínu od začátku risk. Zatím nevychází. „Ten vítr, zima a déšť... Mizerné počasí jako u nás na pobřeží ve špatné sezoně,“řekla hořce Britka Johanna Kontaová. Loňská semifinali­stka vypadla už v 1. kole, z Češek skončily Karolína Muchová i Markéta Vondroušov­á, jež loni hrála dokonce finále.

Že do ztížených podmínek podle elementárn­í logiky náleží detaily, které to zúčastněný­m aspoň trochu vykompenzu­jí? Světe, div se, letošní eur, tedy asi 1,6 milionu korun si z Paříže odvezou vyřazení v 1. kole. českých tenistů zatím postoupilo do druhého kola. míče od firmy Wilson představuj­í pravý opak. Jsou těžší než jindy. „Po nějaké době se balony zvětší, ochlupatí a pak tolik neletí,“líčí Kvitová. Zakončit výměnu je na antuce složité i normálně, teď je každý vítězný úder ještě víc vydřený.

Až další dny ukážou, co neobvyklá zátěž v neobvyklém počasí udělá s těly přítomných. „Jestli se tím riziko zranění zvyšuje? Ano, rozhodně,“obává se Victoria Azarenková.

A ještě jeden, poněkud francouzsk­ý doplněk výše zmíněného. Že je koncept uzavřené hygienicko-bezpečnost­ní bubliny z principu postavený na, ehm, uzavřenost­i?

Bonjour, vítejte v Paříži! Na hotelu hráčky a hráči tentokráte sami nebydlí. „Což moc nechápu,“netají se Strýcová. A to třeba oproti Muchové neměla zkušenost s nedávným US Open. „New York byl určitě líp zorganizov­aný, měly jsme boxy na centrkurtu a další věci. Ale podle mě tomu tady nejvíc nepomáhá počasí. Kdyby bylo hezky a svítilo sluníčko, nebereme to tak,“řekla vyřazená Češka.

Ocelové nebe včera rozbombard­ovalo start programu natolik, že se dopoledne hrálo jen na centrkurtu pod zbrusu novou střechou. Rychlokurz nucené adaptace je zkrátka v plném proudu.

Aby bylo jasno: ne snad že by hvězdy WTA a ATP zažívaly nějakou bolestivou torturu. Jednotně však zdůrazňují, že je pořád lepší skákat přes překážky než sedět doma. Dílčí kritika vůči organizaci – často až neobvykle upřímná, což nebývá v tenisu zvykem – je jedna věc, ale horší je nejistota, kroky na neotestova­né území. Což může vést k nezvyklým výkonům i k nečekaným výsledkům.

Právě srovnání s US Open je vypovídají­cí. Turnaj si aspoň zachoval původní termín, a tím třeba i klasické newyorské horko a dusno; někomu sedí méně a jinému více, ovšem všichni věděli, co zhruba čekat. Zato v Paříži tenistky občas marně dolují v paměti, kdy šly naposledy na rozehrávku v bundě... Také v Americe panoval svět střežené bubliny, k rozptýlení se však nabízely basketbalo­vé koše či golfové simulátory. „Vlastně tam byl dostatek zábavy,“říká Alexander Zverev. „A tady můžeme být jen zavření na hotelu,“doplňuje Kvitová.

V roce 2020 je hledání kompromisů disciplíno­u pro mistry a sport nepředstav­uje výjimku. Dokonalost je v aktuálních podmínkách příliš vzdálenou metou.

„Jasně, raději bychom tu byli na přelomu května a června. Ale musíme se přizpůsobi­t,“uvedl Zverev. „Třeba ve Wimbledonu a v řadě dalších turnajů prostě řekli, že se letos hrát nebude a hotovo, že se bude čekat na konec pandemie. Tady se snaží o maximum možného.“Někdy šikovněji, jindy méně. Rozhodně bude v oranžové říši letos hodně doslovně platit, že v pavouku přežijí jen ti nejsilnějš­í.

● Včera

KVITOVÁ (7) – Dodinová (Fr.) 6:3, 7:5

Šwiateková (Pol.) – VONDROUŠOV­Á (15) 6:1, 6:2 McHaleová (USA) – MUCHOVÁ (22) 6:2, 6:4

VESELÝ – Broady (Brit.) 6:2, 5:7, 6:3, 6:2

SINIAKOVÁ – Davisová (USA) 7:6 (7:5), 6:2

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ – Kužmová (SR) 6:1, 6:2

● Dnes

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2) – Šarífová (Eg.)

Online reportáže na idnes.cz/sport.

 ?? Foto: Getty Images ?? Konec Loni na Roland Garros došla do finále, letos podobný kousek Markéta Vondroušov­á nezopakuje: vypadla v prvním kole.
Foto: Getty Images Konec Loni na Roland Garros došla do finále, letos podobný kousek Markéta Vondroušov­á nezopakuje: vypadla v prvním kole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia