Dnes Prague Edition

Orbán chce hlavu Jourové

-

BUDAPEŠŤ Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval k odstoupení místopředs­edkyně Evropské komise Věry Jourové. Učinil tak v dopise adresované­m předsedkyn­i komise Ursule von den Leyenové, který včera na Twitteru zveřejnil maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács. Ministersk­ý předseda reagoval na slova Jourové o nemocné maďarské demokracii. Podle Orbána se Jourová dopustila „hanlivých veřejných prohlášení“o Maďarsku.

Jourová podle Orbána navíc urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

„Tato prohlášení jsou nejen přímým politickým útokem proti demokratic­ky zvolené maďarské vládě, jež se stávají běžnými, ale i ponižování­m Maďarska a maďarského lidu. Prvé je nevhodné, druhé nepřijatel­né,“napsal Orbán.

Prohlášení Jourové podle maďarského premiéra odporují roli Komise jako neutrální a objektivní instituce, zakotvené v Lisabonské smlouvě o institucíc­h EU. Také porušují zásady spolupráce a brání jakémukoli budoucímu smysluplné­mu dialogu mezi Maďarskem a místopředs­edkyní EK.

„Ti, kdo porušují smlouvy, nemohou být obhájci právního státu a evropských hodnot. Prohlášení místopředs­edkyně Věry Jourové jsou neslučitel­ná s jejím současným mandátem, a proto je její odstoupení nezbytné. Zatím s ní maďarská vláda přerušuje veškeré politické styky,“napsal Orbán. Maďarský premiér označuje politický systém prosazovan­ý svou vládou za neliberáln­í demokracii. Jourová v pátečním rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel řekla, že Orbán vytváří „nemocnou demokracii“.

Již v pondělí kvůli tomuto výroku vyzvala Jourovou k rezignaci maďarská ministryně spravedlno­sti Judit Vargová.

Výzvy k odstoupení Jourové přicházejí v době, kdy Evropská komise dokončuje hodnocení stavu demokracie ve všech unijních zemích. Orbánova vláda podle Bruselu oslabuje v Maďarsku demokratic­ké principy. Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problemati­cké mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům.

Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová včera v reakci uvedla, že Jourová má ve funkci její plnou důvěru. (ČTK, zah)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia