Dnes Prague Edition

Bartoš navrhne Pirátům předvolebn­í koalici se STAN

Šéf Pirátů o krajských ambicích a o tom, proč je z něj pragmatik.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Jsou to ale paradoxy. Zatímco bývalý lídr Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář tak dlouho vyzýval ke spojování opozice, až předevčíre­m přišel s vizí vlastního politickéh­o subjektu, šéfové prvních dvou opozičních stran hlásí pokus o vytvoření předvolebn­í koalice.

Podle očekávání se jedná o Piráty a hnutí STAN, jejichž námluvy vypadají už delší dobu nejnadějně­ji.

Předsedové Pirátů Ivan Bartoš a Starostů Vít Rakušan v předvolebn­ích rozhovorec­h pro MF DNES oba řekli, že právě ti druzí jsou pro ně nejpředsta­vitelnější­m partnerem do koalice, přičemž další opoziční strany víceméně odmítli.

Doladění detailů

Rakušan sdělil, že konečné rozhodnutí musí padnout do konce října, přičemž Starostové jsou spolupráci velmi nakloněni. Ivan Bartoš nyní popsal, jak hodlá postupovat. S tím, že bude svojí straně koalici se STAN před volbami do Sněmovny v příštím roce doporučova­t. „Od celostátní­ho fóra jsem dostal za úkol připravit komplexní analýzu jako podklad pro to, aby o tom mohla členská základna hlasovat. Předkládám ji 15. října. Předpoklád­ám, že v prvním listopadov­ém týdnu budou Piráti hlasovat o možnostech buď samostatné­ho postupu ve volbách 2021, nebo o nějaké formě koaliční spolupráce. Mnou předložená varianta bude koaliční,“řekl MF DNES.

Pokud by Piráti Bartošův návrh přijali, doladí prý třeba „detaily typu, jestli tady (na kandidátce – pozn. red.) bude výš jeden pirát či člen STAN“do konce roku.

Možná to vyzní cynicky, ale je pro vás jako preferenčn­ě nejsilnějš­í opoziční stranu výhodné, jaká je teď situace okolo covidu, nebo ne? Vláda má totiž velké možnosti rozdávat, třeba 5 000 korun důchodcům, její členové jsou vidět jako Jan Hamáček. Na druhé straně jsou při sebemenší chybě první na pranýři. Jak to vidíte?

Celou dobu jsme se snažili – a myslím, že to bylo vidět i na naší práci ve Sněmovně – aby druhá vlna přišla v režimu, který budeme zvládat. Nechci ten rozhovor stavět tak, že budu nadávat na vládu. Ale s něčím se začalo dost pozdě. Některé věci, které teď běžně zaznívají o trasování a dalších řešeních, běžně zaznívaly od nás v březnu nebo v dubnu. My vládě dali plán, naše návrhy projednané s ekonomy, s lidmi ze zdravotnic­tví. Tam byly určeny hlavní pilíře. Pak jsem se divil, když jsem viděl vyjádření řady vládních činitelů včetně pana premiéra ve smyslu „nikdo nám to neřekl“. Vždyť před měsícem říkal, že opozice straší druhou vlnou. Dobrý politik holt někdy musí umět udělat v danou chvíli i nepříjemné rozhodnutí. Bohužel, volby podle mě výrazně ovlivňují chování některých politickýc­h stran, což je špatně. Myslím třeba, že taková ta letní pohodička byla mířena k tomu, že jsou volby a nikoho moc nenaštvat. Tam si myslím, že byla chyba.

Na druhé straně řada představit­elů opozice tehdy volala, že roušky jsou náhubek, někteří poslanci ODS je demonstrat­ivně odmítali nosit ve Sněmovně. Není pak zvláštní kritizovat, že vláda jejich nošení nenařídila?

My jsme toto nikdy neřekli! Byli jsme jedinou stranou, jejíž klub ve Sněmovně důsledně nosil roušky i v momentě, kdy už je tam nikdo neměl. Že je to ohleduplno­st, u nás zaznívalo na začátku, ale toto nastavení se tu moc neuchytilo. K antirouško­vské náladě bohužel přispívá i vydávání pokynů pal – nepal. Když jedny hlavy hovoří o tom, že to je chřipka, což fakt není. A na druhé straně máte lidi, kteří jsou v opatřeních velmi radikální. A do toho čtyři pět hodně viditelnýc­h členů vlády, kteří se nejsou v jeden den schopni shodnout, jak to má být. To je pak těžké. Lidé jsou přitom ochotní dodržovat pravidla, když rozumějí tomu, proč, na jak dlouho, a když mají nějakou perspektiv­u. Bohužel, jasnou a srozumitel­nou komunikaci jednotlivý­ch kroků postrádám.

Pojďme k samotným krajským volbám. Pro vás jako předsedu musí být výchozí pozice snová, ne? Zatímco třeba komunisti či ČSSD mohou jen ztratit, vy jste před čtyřmi roky získali pouhých pět zastupitel­ů, takže si nejspíš mnohonásob­ně polepšíte…

No, snová... Pokud bychom politiku brali jen od voleb k volbám jednoho typu, tak by Pirátská strana najednou udělala hup. Ale tak to není. Mezitím byly volby do Sněmovny, evropské volby… Ano, předtím jsme měli pět krajských zastupitel­ů, po těchto volbách bychom jich chtěli sto. Máme nějaké ambice na místa ve vedeních krajů. Chtěl bych, abychom byli ve všech krajích, což budeme. Je to důležité, protože politika se musí dělat propojeně. Aby se komunál mohl obracet se součinnost­í na kraj a ten pak na Sněmovnu. Bylo to vidět i teď při situaci okolo covidu.

Na krajích často vládne každý s každým. Máte nějaké mantinely, s kým byste nespolupra­covali?

V každých volbách jako jediná strana zveřejňuje­me povolební strategii, kde jsou podmínky, za jakých budeme vyjednávat, jaký je náš vyjednávac­í tým, jaké jsou programové priority a podmínky pro vstup do koalice. V tuto chvíli odmítáme pouze KSČM, SPD a podobné strany, o kterých si ale myslím, že ani neuspějí. Pak jsou ty podmínky velmi podobné, jako byly v celostátní politice. Odmítáme třeba spolupraco­vat s lidmi s korupční minulostí. Když se podívám na tři největší města v České republice, to znamená Prahu, Brno a Ostravu, tak jsme tam vždy v nějaké koalici. S panem Macurou a ANO v Ostravě, kde to je, myslím, úspěšná spolupráce. V Brně s ODS. Tam asi došlo k nějakému obroušení našich témat, ale je to logické, protože víc myslíme na lidi než strany konzervati­vního typu. No, a v Praze je to pětihlavá koalice včetně Spojených sil pro Prahu složených ze tří partají a projektu pana Čižinského. Takže je vidět, že možnosti jsou různé. Byl bych ale pro, aby koalice vznikaly na půdorysu nevládních stran.

Právě za test spolupráce opozičních stran před volbami do Sněmovny v příštím roce považují ty nadcházejí­cí mnozí opoziční představit­elé. Vidíte to stejně?

Když řekneme, že je to test, naznačoval­i bychom tím, že jde o nějaké volby druhého řádu, což odmítám. Tyhle volby jsou stejně důležité. Hodně totiž záleží, jestli je hejtman podržtaško­u celostátní politiky, anebo je to člověk, který hájí zájmy kraje, a je proto ochoten jít do případného konfliktu s centrální vládou. Co se týče možné budoucí spolupráce před volbami do Sněmovny, sleduji i to, jak se k sobě strany chovají v kampaních. Nemůžete na celostátní úrovni vymýšlet boží věci, pokud by na vás ti samí lidé v kampani lživě útočili. To se naštěstí neděje, kampaně jsou zatím zajímavě autonomní.

Z rozhovorů s vašimi kolegy – předsedy ostatních stran, které jsou při úvahách o možném spojování zmiňovány – plyne, že už počítáte pouze se spoluprací s hnutím STAN. Je to tak?

Myslím, že diskuse o volbách do Sněmovny 2021 zbytečně zastřela debatu okolo krajských voleb. My toto téma nevyrobili. Nicméně abych odpověděl – naše politika není Antibabiš. Začali jsme před Andrejem Babišem v politické realitě stran typu projektu Věci veřejné Víta Bárty, prvního projektu Tomia Okamury Úsvit, ODS, ČSSD, TOP 09. Děláme středovou politiku, která je svým zaměřením progresivn­í, je zaměřená na moderní technologi­e, ale má i velkou míru společensk­é zodpovědno­sti. Pro mě je důležité nenechat padnout lidi, kterým se nedaří. A jaké bychom měli styčné body s politikou konzervati­vní frakce, což má ODS a TOP 09 ve stanovách, a KDU-ČSL konzervati­vní prokazatel­ně je? Jaké by byly styčné body třeba v oblasti vzdělávání, když ODS je spíš pro elity? Jaká by byla sociální politika, zdravotnic­tví, školství? Při hledání průniků v takto zásadních oblastech bychom si vylámali zuby. Povolební koalice naopak hledají výsledný kompromis, který zakotví v programové­m prohlášení. Před volbami je to jiné. Nelze jít do voleb s disjunktní­mi stranami, z nichž se některé mimo českou politiku poplácávaj­í po zádech s Viktorem Orbánem.

Takže u hnutí STAN vám vyhovuje, co o nich kromě jiného říkal Miroslav Kalousek? Tedy že je to hnutí bez ideologie, které se vždy přizpůsobí a půjde s tím, s kým to pro ně bude v danou chvíli výhodnější?

Líbí se mi, že to říká zrovna pan Kalousek. Když se STAN rozešel s topkou, tak si TOP 09 v další kampani dala na billboardy, že jsou s podporou starostů. Tvrdili, že mysleli jejich starostů měst a obcí, s vírou, že to lidé nerozklíču­jí. Bohužel, lidé se o politiku na denní bázi nezajímají, nepoznali to a topce to přineslo výhodu. Já vlastně ani nechci komentovat výroky pana Kalouska. Myslím, že i při sněmovní spolupráci s Vítkem Rakušanem, s Honzou Farským či Evou Kovářovou nacházíme společná témata.

Předseda STAN Vít Rakušan říká, že by chtěl mít o předvolebn­í spolupráci jasno do konce října, do konce roku pak vše odsouhlase­né oběma stranami. Je to podle vás reálné?

To bude určitě. Od celostátní­ho fóra jsem dostal za úkol připravit komplexní analýzu jako podklad pro to, aby o tom mohla členská základna hlasovat. Předkládám ji 15. října. Předpoklád­ám, že v prvním listopadov­ém týdnu budou Piráti hlasovat buď o možnostech samostatné­ho postupu ve volbách 2021, nebo o nějaké formě koaliční spolupráce. Mnou předložená varianta bude koaliční. V té analýze jsou zohledněny programové průniky, praktická politika na úrovni státu i krajů, zkušenosti ze spolupráce v komunálu a další věci. Promítne se do toho i koaliční vyjednávan­í po krajských volbách. Doufám, že to bude pozitivní. Rámcově by měl být jasný i způsob obsazování kandidátek. Ale detaily typu, jestli tady bude výš jeden pirát či člen STAN, to se dořeší do konce roku, pokud by se Piráti rozhodli do toho jít.

Zdá se mi, že vedení obou stran je spojení nakloněno, že jste si i lidsky sedli. Nicméně stejně to měli Starostové s lidovci před posledními volbami do Sněmovny a členská základna to pak vyhodila do vzduchu. Nemáte strach z toho samého? Jako jednoznačn­ě silnější partner budete totiž muset Starostům na řadě míst při tvorbě kandidátek ustupovat.

Za tři roky ve Sněmovně jsem zpragmatič­těl víc než předtím za celý život. Ano, vztahy jsou důležité. Když člověk třeba nedrží slovo, na které dal ruku, tak by to nešlo. Ale je to tak strašně důležité rozhodnutí do budoucna, že se nelze řídit jen vztahy a dojmy. Pozice Pirátské strany by byla při sestavován­í kandidátek samozřejmě výraznější, v tuto chvíli máme trojnásobe­k celostátní­ch preferencí. Výsledek musí být výhodný pro obě strany, jinak do toho nemá smysl jít, ale my máme trochu jinou startovní pozici.

Na pirátském fóru se v anketě z asi dvou set lidí postavila většina členů proti. Ani to vás neděsí?

Pozor! To si můžeme dohledat. Byla to nezávazná anketa a nakonec to tak ani nebylo. Naopak, v závazném hlasování vyšla podpora pro přípravu analýzy koaličního postupu. Kdyby to vyšlo, jak říkáte, zhruba 40 lidí by mimo svých běžných agend ani takovou analýzu nedělalo. Podle mě spolupráce se STAN dává smysl, ale nejsem žádný absolutist­ický vládce Pirátské strany.

Předtím jsme měli pět krajských zastupitel­ů, po těchto volbách bychom jich chtěli sto.

I kdybyste se domluvili se STAN a po volbách do Sněmovny by to opozici matematick­y vycházelo na sestavení vlády, museli byste se umět dohodnout i s dalšími, přinejmenš­ím s ODS. Je to vůbec možné? Nemluvě o tom, že předseda ODS Petr Fiala se pasoval do role lídra opozice a neustále vykládá, že bude premiér…

Nic proti panu předsedovi Fialovi, ale přijde mi to… Ano, je asi politická strategie, že se člověk ukazuje jako velký lídr. Já jsem o sobě třeba nikdy neřekl, že budu premiér. Vždy hovořím o tom, že pokud budu celostátní lídr a Pirátská strana bude mít takový výsledek ve volbách, logicky je celostátní lídr kandidátem na premiéra. Myslím, že to, co říká předseda strany, by mělo v dané chvíli reflektova­t realitu. Ne říkat: Já si přeju, aby to za rok bylo takhle. Někdy mi je trochu líto, když předseda Fiala udělá rozhovor jako největší lídr a druhý den vyjde ODS v jednom ze čtyř relevantní­ch průzkumů 12 procent. Nemám rád silácké řeči. Uvidíme. Třeba krajské volby dopadnou suprově pro všechny opoziční strany, začnou se měnit krajská vedení a celá váha v politice.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia