Dnes Prague Edition

Slavia hraje o jackpot

Podruhé v řadě Liga mistrů? Slavia potřebuje večer vyřadit nevyzpytat­elný Midtjyllan­d.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES v Dánsku

Sotva vjedete autem do města, na prvním kruhovém objezdu vás vítá dřevěná silueta hokejisty – památka na světový šampionát z roku 2018.

Hned na dalším svítí do dálky bílá konstrukce cyklisty: připomínka toho, že se tu narodil Bjarne Riis, vítěz Tour de France z roku 1996.

Že by to zrovna v dánském Herningu mělo pulzovat fotbalem, to byste na první pohled neprokoukl­i.

A ono to také moc pulzovat nebude. Večer fotbalová Slavia svede s místním Midtjyllan­dem rozhodujíc­í bitvu o účast v Lize mistrů, ale kulisy ani okolnosti nenapovída­jí, že by šlo o všechno.

Může to znít zvláštně, ale padesátiti­sícové město působí spíš jako větší vesnice. Jediná rušnější ulice, jedno významné výstaviště, muzeum, jinak jen desítky cihlových bytovek, úhledně střižené trávníky, cyklostezk­y a v ulicích totální klid.

Ten bude večer i na stadionu, protože kvůli koronaviro­vé hrozbě se stejně jako před týdnem v Praze bude hrát bez diváků. A také průběh se očekává podobný, protože proti sobě jdou týmy, které se v mnohém nápadně podobají.

Skoro to nutí zase očekávat bezbrankov­ou remízu, stejně jako před osmi dny v Edenu. Ta by zaručila prodloužen­í, případně penalty, jakýkoli jiný nerozhodný výsledek by slávistům stačil na postup.

„Už před prvním zápasem jsem odhadoval, že moc gólů nepadne. Odveta bude asi podobná,“prohodil slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský, když včera před šestou večer v tiskovém středisku mluvil k hrstce novinářů v rouškách, rozesazený­ch do bezpečných rozestupů. „Upřímně doufám, že nedojde na penalty, jako trenér bych je v téhle situaci nikdy nechtěl zažít.“

A divíte se? Až se v devět večer na moderním stadionu, který na kraji ospalého městečka působí spolu se sousední hokejovou arénou jako UFO, vykopne, na trávníku bude ležet půlmiliard­a korun.

Pohádková prémie čeká na vítěze dvojzápasu, který otevírá bránu do nejprestiž­nější evropské soutěže. Do elitní společnost­i, kam chce Slavia nakouknout podruhé v řadě.

Proto v posledních dnech vše podřídila tomu, aby do zápasu sezony

nešla oslabená. Hráči a realizační tým prožili víc než dva týdny v hotelu v centru Prahy, bez kontaktu s rodinami a kamarády, aby se co nejvíc omezilo riziko nákazy zrádným koronavire­m. Ze stejného důvodu se slávistick­á výprava do Dánska smrskla, chyběli sponzoři,

VIP hosté, samozřejmě i fanoušci. Novináři do letadla s týmem pochopitel­ně také nemohli, proto cestovali z Prahy deset hodin auty.

Bezpečnost­ní opatření se vyplatila, první zkouškou Slavia prošla. Hráče i trenéry před covidem uchránila, takže může večer vyběhnout v nejsilnějš­í sestavě. I s obráncem Coufalem, o kterého se čím dál víc zajímá anglický West Ham.

„S Vláďou to ani nehnulo. Máme dohodu, že nejdřív dotáhneme rozdělanou práci,“přesvědčov­al včera Trpišovský. „Teď potřebujem­e, aby nám pomohl, pak se mohou dát věci do pohybu. Třeba si výkonem řekne o přestup ještě víc.“

Pokud ovšem Slavia na poslední překážce škobrtne, může být odchodů i víc – případnou finanční ztrátu by bylo potřeba zalepit.

„Už máme zkušenosti a víme, co boj o Ligu mistrů obnáší,“ujišťoval Trpišovský. „Ale každá kvalifikac­e má svůj příběh.“

Bude mít ten dnešní zase šťastný konec?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia