Dnes Prague Edition

Školy bez žáků, fotbal bez diváků

Nouzový stav zavře střední školy a omezí zábavu

- Kateřina Vaníčková Eva Pospíšilov­á

Dobrá zpráva: roušky se zatím venku nosit nebudou. Špatná zpráva: v pondělí zavřou střední školy a bude omezena zábava nebo sport.

Ministr zdravotnic­tví Roman Prymula prozradil, na koho dopadnou další opatření, která mají zbrzdit epidemii covidu.

„Omezení dopadne třeba na posilovny. Tam budou muset limitovat počet na maximálně povolený,“řekl ministr pro MF DNES.

Od pondělí by plošně v celém Česku měly být omezeny vnitřní aktivity maximálně na deset, venkovní na 20 lidí. Podle Prymuly bude řada výjimek. Sportovní ligy budou od příštího týdne zcela bez diváků, řekl ministr v ČT. Prymula zdůraznil, že zrušeny budou například velké hudební koncerty. „Na druhou stranu běžná divadelní představen­í, činohry, balet a podobně, budou prakticky bez omezení,“uvedl ministr. Profesioná­lní sport bude omezen zhruba na 130 lidí, tak aby mohly pokračovat například nejvyšší fotbalová nebo hokejová liga.

Amatérský sport má smůlu. „Veškeré soutěže, které jsou registrová­ny a organizová­ny svazem, se budou hrát v normálním složení, u těch ostatních už bohužel bude venku limit 20 lidí,“dodal ministr.

„Obecně se opatření týká shromažďov­ání lidí, nechceme nic zavírat,“zdůraznil Prymula. Regulace počtu návštěvník­ů prozatím nečeká obchodní centra.

Dočasně zavře střední školy (s výjimkou nižších ročníků osmiletých gymnázií) v „červených a oranžových“regionech – kde je velký počet nakažených. Studenty tak od pondělí 5. října čeká minimálně po dva týdny distanční výuka.

Navzdory tomu, že ještě nedávno mnozí kantoři žádali, aby studenty nemuseli učit na dálku, teď opatření vítají. „V současné době, kdy máme některé třídy v karanténě a kombinujem­e prezenční a distanční výuku, pokládám dočasné uzavření škol za rozumné,“řekl MF DNES ředitel Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy v Teplicích Jiří Nekuda.

Výuka na základkách by se zatím zásadně měnit neměla. Jen se podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého diskutuje o zrušení hudební výuky, tělocviku a také některých kroužků.

Šíření covidu podle Prymuly žádá razantní řešení. I proto chce dnes požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, který rychlé kroky umožní. S tím by mohl narazit ve Sněmovně. Přesvědčen­i o tom nejsou zatím ani komunisté, kteří vládu tolerují.

Opatření se týká shromažďov­ání lidí, nechceme nic zavírat.

ministr Roman Prymula

Zatímco ze strany vládních kolegů má ministr Prymula u vyhlášení nouzového stavu podporu, ve Sněmovně s ním naráží. „Žel nemám všechny informace, ale stále nejsem úplně přesvědčen o nutnosti použití prostředků nouzového stavu. Stále jsem pro silná lokální opatření, případně pro podporu stavu zdravotník­ů studenty středních a vysokých škol v příslušném oboru opět v místě potřeby,“uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Na dotaz, zda by se tedy komunisté mohli při vyhlášení nouzového stavu přiklonit k opozici a hlasovat pro jeho zrušení, reagoval: „I to si dokážu představit. Uvidíme.“

Odpor části poslanců k nouzovému stavu odsunul dokonce jednání vlády, která o jeho vyhlášení měla původně rozhodovat už dnes ráno.

Nakonec bude jednat až odpoledne, poté, co se o možnosti nouzového stavu pobaví i poslanci.

Jejich postoj nicméně není v tuto chvíli klíčový. Nouzový stav vyhlašuje vláda. Poslanci by jej mohli maximálně následně zrušit.

Nouzový stav může trvat až 30 dnů a se souhlasem Sněmovny může být ještě prodloužen. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření nového typu koronaviru 12. března. Jednalo se o první nouzový stav v novodobé historii, jehož příčinou nebyly živelní pohromy jako povodně či větrné smrště.

Ministr Prymula nyní nouzový stav zdůvodňuje tím, že některá opatření bez něho nelze provádět. Například pracovní pohotovost medikům nelze bez nouzového stavu nařídit, byť by se jejich pomoc nyní ve zdravotnic­tví hodila.

„Budeme se snažit spolupraco­vat s lékařskými fakultami,“řekl Prymula s tím, že kapacita mediků, kteří by mohli nastoupit do zdravotnic­tví, je v řádech tisíců osob.

Už nyní máme ztráty. Chodí méně lidí, jsme tak na padesáti procentech.

Existenční potíže na obzoru?

Znovu přitom zopakoval, že chystaná opatření budou cílena hlavně na školství a volnočasov­é aktivity, a to tak, aby měla co nejmenší ekonomické dopady.

Ty přesto s obavou očekávají například ve fitness centru Axagym v centru Prahy. „Neumím ještě říct jaké, když oficiálně dosud nebylo nic řečené. Netuším, kolik lidí bude smět dovnitř, nebo jestli se to zavře úplně. Přitom už nyní máme ztráty. Chodí méně lidí, jsme tak na padesáti procentech,“postěžoval si provozní manažer Ondřej Pohl.

Připomněl také, že na chod fitness center mají vliv lidé z kanceláří, kteří jsou teď často na home office a nechtějí jezdit do centra si zacvičit. „Jinak jakékoliv omezení má na nás velké dopady,“řekl manažer Pohl.

Protože existují obavy, že by vláda mohla omezit chod obchodních center, aby se v nich nezdržoval­i studenti odeslaní na distanční výuku, MF DNES se zeptala na názor i šéfa české pobočky Mezinárodn­í asociace obchodních center Jana Kubíčka: „Debatu o potenciáln­ím znovuuzavř­ení center považujeme za zcela neracionál­ní a irelevantn­í. Potenciáln­í výpadek tržeb v předvánočn­ím období by mohl přinést řadě obchodníků existenční problémy. Vánoce pro řadu z nich totiž znamenají až polovinu ročních tržeb.“Následný dopad na státní kasu by byl podle Kubíčka značný.

Manažer fitness-centra v Praze

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Výuka v rouškách Také studenti Gymnázia Na Zatlance (na snímku) zamíří zřejmě, podobně jako žáci dalších středních škol, brzy z lavic domů na distanční výuku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Výuka v rouškách Také studenti Gymnázia Na Zatlance (na snímku) zamíří zřejmě, podobně jako žáci dalších středních škol, brzy z lavic domů na distanční výuku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia