Dnes Prague Edition

Nakažených lékařů rekordně přibylo

Covid se šíří i mezi zdravotník­y. Lůžková kapacita je ale stále dostatečná

- Eva Zahradnick­á Ondřej Krutílek

Lékařů a sester nakažených nemocí covid-19 v Česku výrazně přibývá. Nakaženy jsou podle posledních údajů skoro čtyři stovky doktorů a sedm set sester. Nejvíce od začátku epidemie. Zdravotnic­ké odbory včera dokonce vyzvaly k omezení zbytné péče.

Potíže se ale zatím vyskytují jen lokálně. Lůžkovou kapacitu neurologie a kožní kliniky omezila Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze a jednu ze čtyř lůžkových stanic gynekologi­cko-porodnické kliniky uzavřela Fakultní nemocnice Plzeň.

Ta aktuálně eviduje téměř padesát nemocných zaměstnanc­ů, z toho šestnáct lékařů a patnáct sester.

„Částečně je i omezena činnost odborných ambulancí na Urologické klinice. Jinak FN Plzeň pracuje v normálním provozu,“říká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Všechna zdravotnic­ká zařízení pod správou Plzeňského kraje mají nyní nemocných zaměstnanc­ů méně než deset.

Podle oslovených odborníků situace v terénu není kritická a zborcení systému teď nehrozí. „Lůžková kapacita v tuto chvíli neklesá, naopak v některých regionech stoupá. Speciálně v Praze z deseti na nynějších 17 procent,“říká šéf klinické skupiny na ministerst­vu zdravotnic­tví a předseda České společnost­i

anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny ČLS JEP Vladimír Černý.

Důležitějš­í než data o nakažených zdravotníc­ích jsou podle něj počty volných akutních lůžek na jednotkách intenzivní péče, ARO a lůžek s kyslíkem. Když totiž nemocnice deklaruje volnou kapacitu, má lůžko umět i personálně zajistit. Nyní je na ARO a JIP volných více než tisíc lůžek, těch s kyslíkem mají nemocnice ještě přes sedm tisíc neobsazený­ch.

Práce i po styku s nakaženým

Většina nemocnic tak zatím problémy s nakaženým personálem zvládá. Třeba pražská Nemocnice Na Bulovce patřila na jaře k nejvytížen­ějším u nás, momentálně ale její chod ohrožen není. Nemocných je

tam osm lidí, dalších třicet čtyři bylo sice v kontaktu s covid pozitivním, ovšem dál pracují, jen musejí používat třeba respirátor nejvyšší třídy. Podobně postupuje i VFN, kde za mimořádnýc­h podmínek pracuje 152 lidí. „Abychom zavřeli nemocnici, což se nestalo ani na jaře, musel by být skokový nárůst pacientů na stovky hospitaliz­ovaných,“popsala mluvčí Bulovky Simona Krautová.

Situaci však není dobré podceňovat. Ministr zdravotnic­tví Roman Prymula včera uvedl, že epidemiolo­gická situace je neutěšená a žádá si razantní řešení třeba v podobě čtrnáctide­nního uzavření středních škol, aby se křivka nárůstu nakažených zploštila. „Reprodukčn­í číslo je stále 1,2, což by na sklonku

příštího měsíce mohlo ohrožovat kapacity nemocnic,“upozornil.

S případy, kdy by přestaly kapacity stačit, počítá Pandemický plán ČR. Pokud by k tomu došlo, nemocnice by postupně zavíraly ambulance, oddělení a lůžková oddělení by se změnila na „covidová“. „Systém je nastaven tak, že v momentě, kdy se kapacity v jednotlivý­ch krajích budou blížit deseti procentům, je to moment, kdy se systém záložních lůžek musí aktivovat. Od deseti procent k nule může být velmi krátká doba řádu několika dnů,“vysvětluje Černý.

Aby zmíněné informace ministerst­vo mělo, oslovilo všechny nemocnice u nás. Mají sdělit počty lůžek, o něž jsou schopny stavy navýšit. Informace budou známy v pátek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia