Dnes Prague Edition

Politici u Zemana o Tchaj-wanu i miliardách na obranu

- Jednat s Ruskem

Cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan nelze pokládat za změnu v politice Česka vůči Číně. Shodli se na tom na včerejší schůzce v Lánech ústavní činitelé. Zároveň uvedli, že součástí české politiky jedné Číny je i zájem o prohlouben­í přínosu ekonomický­ch či kulturních vztahů s Tchaj-wanem, což nepovažují za zásah do diplomatic­kých styků s Pekingem. Ústavní činitelé to uvedli ve společném prohlášení.

Oproti minulosti se schůzky neúčastnil předseda Senátu, kterého prezident Miloš Zeman na poradu ke koordinaci zahraniční politiky nepozval. Prezident to zdůvodnil tím, že Vystrčil v srpnu odcestoval na Tchaj-wan, přestože mu to ostatní vysocí ústavní činitelé nedoporuči­li. Proti návštěvě ostře protestova­la Čína a její ministr zahraničí Wang I Vystrčilov­i dokonce vyhrožoval, že ho Peking za porušení politiky jedné Číny donutí zaplatit vysokou cenu.

Včerejšího jednání v Lánech se zúčastnili vedle prezidenta Zemana premiér Andrej Babiš (ANO), ministři vnitra, zahraničí a obrany Jan Hamáček, Tomáš Petříček (oba ČSSD) a Lubomír Metnar (za ANO) a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Účastníci schůzky podle Petříčka zároveň odmítli represe a násilí páchané na běloruskýc­h demonstran­tech, kteří protestují proti výsledku srpnových prezidents­kých voleb. Prvním krokem by měl být přepočet hlasů pod mezinárodn­ím dohledem jako cesta k odblokován­í situace.

„Ústavní činitelé se jasně postavili proti násilí, které je pácháno na běloruské veřejnosti, proti represím, a také potvrdili to, že v prvním kroku by bylo možné přepočítat hlasy pod mezinárodn­ím dohledem,“uvedl ministr. Podle oficiálníc­h výsledků prezident Alexandr Lukašenko

srpnové volby vyhrál se ziskem 80 procent. Běloruská opozice i řada světových politiků považuje výsledky za zfalšované.

Účastníci schůzky se také přihlásili k dosažení závazku vydávat dvě procenta HDP na obranu ČR. Kdy se tak stane, ale v prohlášení neuvedli. Česko se zavázalo do roku 2024 dávat na obranu dvě procenta HDP, výhled rozpočtu s tím ale do tohoto data nepočítá.

Z Lán zazněla i deklarace připraveno­sti řešit s Ruskem široké spektrum vztahů včetně nejpalčivě­jších problémů. Česko se v létě dohodlo s Ruskem na vzájemných konzultací­ch, ještě ale nezačaly. (ČTK)

 ??  ?? Bez Vystrčila V lánském zámku se včera sešli nejvyšší ústavní činitelé k jednání o zahraniční politice. Předseda Senátu pozván nebyl. Foto: ČTK
Bez Vystrčila V lánském zámku se včera sešli nejvyšší ústavní činitelé k jednání o zahraniční politice. Předseda Senátu pozván nebyl. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia