Dnes Prague Edition

Bývalý místopředs­eda ČSSD Foldyna přešel k SPD

-

Poslanec a bývalý místopředs­eda sociální demokracie Jaroslav Foldyna se stal členem hnutí Svoboda a přímá demokracie, oznámil včera předseda hnutí Tomio Okamura. „Já jsem se nezměnil, změnila se sociální demokracie,“řekl již na jaře Foldyna, když oznamoval vstup do poslanecké­ho klubu SPD.

Šedesátile­tý politik tak dokončil svůj postupný přesun z proevropsk­é strany do hnutí, které otevřeně hlásá, že Česko by mělo z Evropské unie odejít. A to jako jediné z uskupení zastoupený­ch ve Sněmovně, kde má hnutí SPD čtvrtý nejsilnějš­í klub s devatenáct­i poslanci.

Foldyna se dlouhodobě dostával do sporu s ČSSD ohledně její zahraniční politiky, současné vedení „liberální a neomarxist­ické sociální demokracie“podle něj táhne stranu ke dnu. ČSSD se loni Foldynu pokusila neúspěšně vyloučit, on svůj odchod oznámil letos v únoru.

Zemanův stoupenec

V ČSSD byl Foldyna dlouhodobě jedním z nejvýrazně­jších stoupenců prezidenta Miloše Zemana a propagátor­em zahraniční politiky orientujíc­í se víc na Rusko.

Nepřijatel­né pro něj bylo například to, že Česko po vstupu do NATO podpořilo bombardová­ní Srbska kvůli etnickým čistkám v Kosovu, které prováděl režim Slobodana Miloševiče. Včera ve Sněmovně také kritizoval účast českých vojáků v Afghánistá­nu. „Co to přineslo českému daňovému poplatníko­vi?“řekl.

Foldyna se pravidelně účastní jízd s Nočními vlky, ruskými motorkáři, kteří podporují ruského prezidenta Vladimira Putina.

Za SPD Foldyna nyní kandiduje také v krajských volbách v Ústeckém kraji, kde je na třetím místě listiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia