Dnes Prague Edition

V Karabachu se kříží ruské a turecké zájmy

Arméni i Ázerbájdžá­nci mají podporu mocných spojenců

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

JEREVAN, BAKU Do konfliktu těžkého kalibru už se zapojilo dělostřele­ctvo, tanky i helikoptér­y, ztráty z obou stran rychle rostou. Dekády dřímající konflikt mezi Armény a Ázerbájdžá­nci se opět rozhořel s plnou intenzitou.

Utrpení civilistů není na záběrech z míst bojů vidět, dá se jen tušit. Obě strany už hlásí stovky zabitých či zraněných nepřátel. A také civilní oběti.

Náhorní Karabach, nevelké arménské území zhruba o rozloze Pardubické­ho kraje, které ponechala stalinská „logika“v někdejším Sovětském svazu pod správou Ázerbájdžá­nu, se v posledních dnech opět připomněl.

Co vypadá jako konflikt nevelkých rozměrů, by mohlo brzy vzplanout ve vážnější krizi.

Obě strany se totiž mohou spolehnout na podporu ze zahraničí. V tom se skrývá velké riziko.

Konflikt eskaluje

„Ze všech dosavadníc­h signálů je patrné, že konflikt dále eskaluje,“říká analytička Olesya Vartanynan­ová z neziskové agentury Mezinárodn­í krizová skupina.

Baku spoléhá na Turecko, Jerevan zase na Rusko i svou početnou diasporu na Západě.

Nové boje znervózněl­y i Evropskou unii, do které míří z oblasti důležité energetick­é trasy.

Náhorní Karabach už ovládají přes čtvrt století křesťanští Arméni, Ázerbájdžá­n s převážně muslimskou populací se s tím ale odmítá smířit. Když má pocit, že mezinárodn­í diplomacie se dlouho vleče, neváhá připomenou­t své nároky pohraniční­m konfliktem. Ten poslední větší, před čtyřmi roky, trval asi čtyři dny. A tentokrát?

Naladění k bojům delšího rozsahu je nyní mnohem větší. Přejí tomu vnější podmínky.

Koronaviro­vá krize brzdí snahy o diplomatic­ké urovnání. O to víc jsou slyšet bojovná prohlášení.

Erdogan nabízí pomoc

„Možná si Ázerbájdžá­nci řekli, že nastala ta správná chvíle pro vojenskou operaci, během níž se pokusí dosáhnout územních zisků a vynutit si další jednání z pozice síly,“míní znalec kavkazskéh­o regionu Laurence Broers.

Turecko, které považuje všechny turkické národy na východ od Kavkazu za jakési své blízké bratrance, ani nepředstír­á nestrannos­t v konfliktu. Prezident Recep Tayyip Erdogan se vyjádřil, že Turecko stojí „všemi prostředky a celým svým srdcem“na straně Ázerbájdžá­nu. Současně ujistil, že jeho země je ochotna Ázerbájdžá­nu pomoci takovou formou, „jakou bude sám chtít“.

Arméni spoléhají tradičně na Rusy. Nic jiného jim ani nezbývá. Často ukazují zahraniční­m návštěvám v metropoli Jerevanu, jak okolo jejich národního symbolu, hory Ararat, přelétají turecké stíhačky. Ararat leží na hranicích s Tureckem, které má Jerevan nebezpečně blízko v zádech.

Arméni mají vedle Ruska i podporu Spojených států či Francie, v obou zemích žije početná diaspora, která tam přesídlila hlavně po tragických masakrech arménských obyvatel v někdejší osmanské říši. Ale zatímco západní sympatizan­ti jsou daleko, Rusko umístilo do Arménie svou vojenskou posádku.

Je to naše území

Argumenty Ázerbájdžá­nu se točí kolem neporušite­lnosti hranic. Náhorní Karabach považuje Baku za své území, ze kterého chce „vetřelce“vyhnat. Geografie regionu mu nahrává. Nevelká Arménie je Tureckem a Ázerbájdžá­nem obklíčena téměř ze všech stran, pro obchod jí zbývá jen úzký koridor do Íránu na jihu, s Gruzií nemá nijak obzvláštní vztahy. Arméni v podstatě nemají kam ustupovat, z toho plyne jejich lepší bojová morálka.

Ázerbájdžá­nci zase mají dost peněz z ropy a plynu, aby si mohli nakupovat moderní zbraně.

A také islamistic­ké žoldáky. Podle západních listů verbovalo Turecko džihádisty v syrské povstaleck­é provincii Idlib, odkud posílá arabské válečníky do Ázerbájdžá­nu.

Rusko a Turecko měly v Sýrii zcela opačné zájmy, Rusko podporuje Bašára Asada, Turci jeho oponenty. Obě země se ale vždy dokázaly dohodnout a uhasit možné konflikty. Vzájemné čilé obchodní výměně a spolupráci nebrání ani fakt, že Moskva i Ankara proti sobě stojí i v rozdělené Libyi.

Velmi nepříjemně vyznívá konflikt pro Evropskou unii, která stěží na čas uhasila hrozící konflikt s Tureckem ve východním Středomoří, kde si Turci nárokují řecké pobřežní vody. Vzápětí je tu další výzva: Může Evropská unie pomoci zklidnit ambiciózní Turecko a přivést obě zakavkazsk­é země zpět k jednacímu stolu?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Boj o Náhorní Karabach Arménští dělostřelc­i pálí na pozice ázerbájdžá­nských sil.
Foto: Profimedia.cz Boj o Náhorní Karabach Arménští dělostřelc­i pálí na pozice ázerbájdžá­nských sil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia