Dnes Prague Edition

Ekologické mýto naplní kasu. Hluk však nesníží

Od zavedení poplatku za hluk si stát slibuje 1,6 miliardy korun každý rok navíc

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Připravova­né ekologičtě­jší mýtné zahrnující i poplatek za hluk z kamionovéh­o provozu zřejmě přinese dražší zboží v obchodech, pravděpodo­bně ale nepovede k tomu, aby proudy kamionů směřovaly do denních hodin a omezila se tak hlučnost dopravy během nočního klidu. Příplatek za noční jízdu po 22. hodině totiž ministerst­vo dopravy stanovilo jen v řádu jednotek haléřů na kilometr vyšší, než jsou denní sazby. Přestože průjezd kamionu přes Česko od začátku příštího roku může o stokoruny podražit, příplatky za jízdu v nočních hodinách k této částce připočtou jen jednotky korun.

Noční příplatek v řádu korun

V současnost­i tak například cesta nejběžnějš­ího kamionu, který po českých silnicích jezdí ( vůz těžší 12 tun s pěti a více nápravami a splňující ekologicko­u normu Euro 5), při cestě z Náchoda k Rozvadovu na německých hranicích zaplatí na poplatcích podle oficiálníh­o mýtného kalkulátor­u 1 100 korun. Po započtení poplatků za hluk, které nyní navrhlo ministerst­vo dopravy, by se stejná cesta jediného kamionu od ledna příštího roku zdražila na 1 314 korun. Při jízdě v noci, tedy mezi 22.00 a 05.00, by se poplatek za stejnou trasu zvýšil zhruba o osm korun.

„Ten příplatek je strašně nízký i ve srovnání s tím, kolik dopravci platí řidičům za noční práci,“řekl MF DNES liberecký hejtman a zároveň i předseda dopravní komise Asociace krajů Martin Půta. To, že korunové přirážky nebudou kamionové dopravce motivovat k omezování nočního provozu, připouští i oni sami. Sdružení dopravců Česmad Bohemia proto vyzvalo ministerst­vo, aby od zavádění nočních příplatků upustilo.

„Nebude to fungovat motivačně, na druhou stranu to zkomplikuj­e život mnoha firmám. My bychom byli rádi, aby výpočet mýta byl co nejjednodu­šší a kategorií bylo co nejméně,“uvedl generální tajemník sdružení Vojtěch Hromíř. Motivačně podle něj nefunguje ani stávající zvýšení sazeb během pátku, kdy rozhodně neplatí, že by se omezil proud kamionů v době, kdy vyjíždí více osobních aut s lidmi na víkend. Tuto výjimku plánuje stát zrušit právě výměnou za mírné navýšení cen během noci. Problémem podle Hromíře nejsou peníze, ale administra­tivní potíže, které dvojí sazby způsobí kamionovým dopravcům nebo třeba linkovým autobusům. Ty mohou například část trasy jet během nižšího tarifu a zbytek přes noc. Výkazy přitom nebudou ani u pravidelné dopravy stále totožné a mohou se lišit například při zpoždění a podobně.

Levnější hluk na jedničkách

Výpočet poplatku za mýto je už nyní věda. Cena se odvíjí od hmotnosti a počtu náprav na jedné straně a podle množství vypouštěný­ch emisí, a tedy ekologično­sti motoru. Nově podle nařízení EU má být v mýtu započítána i třetí složka, kterou jsou právě zmiňované emise hluku. Podle ministerst­va dopravy ale mantinely stanovené evropským nařízením neumožňují nastavení výraznější­ho cenového rozdílu mezi noční a denní hodinou a lépe tím směrovat dopravní proudy.

„Poplatek za znečistění ovzduší a poplatek za hluk z provozu navrhujeme ve výši maximální povolené hranice stanovené evropskou směrnicí, která se zásadním rozdílem mezi denní a noční sazbou poplatku za hluk nepočítá,“uvedl mluvčí úřadu Tomáš Lukašík.

Zároveň upozornil, že primární funkcí mýtného systému není regulovat tok dopravy, ale výběr peněz na další investice v dopravě.

Tím ale vznikla situace, kdy kamiony a autobusy zaplatí za hluk více na dálnicích než na silnicích první třídy, které procházejí centry měst a obcí, a kde tedy hlukem obtěžují výrazně více lidí než na dálnicích. U zmiňovanéh­o příkladu trasy z Polska do Německa přes Náchod, Prahu, Plzeň a Rozvadov tak kamiony projíždějí při zhruba 30kilometr­ové trase po silnici I/33 centry Náchoda, Jaroměře nebo České Skalice. Od nájezdu na dálnici u Hradce Králové ale hlukem obtěžují už jen minimum lidí.

Na nízké rozpětí sazeb poukázal i expert na mýtné systémy Ondřej Zaoral ze společnost­i Inoxive. Maximální povolená přirážka za hluk je v noci 0,34 eurocentu za kilometr na meziměstsk­ých úsecích a 2,22 eurocentu na příměstský­ch. Hluk tak mohou snížit pouze protihluko­vé stěny, na jejichž výstavbu mají podle ministerst­va peníze vybrané z mýta směřovat.

Část z nárůstu o 1,6 miliardy Kč bude přenesena na koncové spotřebite­le.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia