Dnes Prague Edition

Kam se ztrácejí české vysokoškol­ačky

Kvalifikov­ané matky odrazuje od práce nedostatek kratších úvazků, drahé jesle i stereotypy.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES Co chystá stát

Pokud žena vystuduje v Evropě vysokou školu, její šance pracovat se ve srovnání se středoškol­ačkou výrazně zlepšují. Češky jsou v tomto trochu raritou. Podle analýz Českého statistick­ého úřadu vysokoškol­ačky až v takové míře jako jinde v Evropě nepracují. Zůstávají totiž dlouho doma s dětmi.

Zatímco v Evropě je v průměru rozdíl mezi zaměstnano­stí mužů a žen 6,6 procentníc­h bodů, čeští vysokoškol­áci mají míru zaměstnano­sti vyšší o 16,2 procentníc­h bodů než vysokoškol­ačky.

Rozdíl je vidět už mezi absolventy. Mužští absolventi pracují v 95,9 procentech, ženy v 83,3 procentech. „Velmi vysoké rozdíly najdeme ještě na Slovensku a v Maďarsku, kde je také velmi dlouhá mateřská a rodičovská dovolená. Vysvětlení se tedy nabízí a je spojeno s vnímáním tradičních rolí pro obě pohlaví, rodinným životem a také s tím spojenou legislativ­ou,“vysvětluje Dalibor Holý z Českého statistick­ého úřadu.

Důvodů, proč vystudovan­é ženy v Česku tolik nepracují jako jinde Evropě, může být ale více. „Není to černobílé a aspektů, které to ovlivňují je víc, jeden z nich může být i ten, že se mění preference generace, která má dnes děti,“říká Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů v PwC. Vysvětluje, že do trendu se promítá legislativ­a, činnost firem i samotní zaměstnanc­i.

„Legislativ­a nenahrává tomu, aby vznikaly částečné úvazky a odborník měl možnost takto pracovat, protože to v takovém případě dotuje firma,“vysvětluje. Firma musí platit pracovní místo, vybavení, telefon, počítač či licence na používané programy tak, jako by člověk pracoval na plný úvazek, navíc jak podotýká, ve výrobě bývají částečné úvazky takřka nemožné. Podle ní by pomohlo třeba daňové zvýhodnění firem, pokud by zaměstnaly nějakou část lidí na částečný úvazek.

Ženy by uvítaly více možností

Podle sociologic­kých výzkumů mnohé ženy nevolí tříleté, u více dětí i šestileté až osmileté přerušení praxe dobrovolně. „Z našich výzkumů vyplývá, že ženy by preferoval­y po jednom roce dítěte se pomalu navracet do práce, ale ne na plný úvazek a s určitou flexibilit­ou práce,“vysvětluje socioložka Alena Křížková ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd.

V jejich rozhodnutí jim nepomáhá například nedostateč­ný počet míst ve školkách či jeslích především pro menší děti, dalším důvodem může být i sama společnost a zažité představy. „Je to stereotyp, který je na ženy v naší společnost­i vyvíjený. Podle něj proto, aby byly dobrými matkami, mají využít možnosti být s dětmi tři roky doma,“popisuje. Podle ní se pohled na dřívější návrat do práce začíná ale postupně měnit.

Aktivně to podporují mnozí velcí zaměstnava­telé, kteří vítají, pokud se rodiče vracejí na stejné pozice. „Je to individuál­ní, ale obecně převažuje to, že ženy se na stejnou pozici nevracejí. Ale spousta firem si to uvědomuje a snaží se s nimi budovat

85,5 %

je míra zaměstnano­sti vysokoškol­áků na úrovni celé EU.

Zdroj: ČSÚ si kontakt i na mateřské a rodičovské, aby měly možnost se vzdělávat a držet krok s profesí, kterou vykonávaly,“vysvětluje Linhartová Palánová.

Ženy se u některých firem mohou účastnit všech školení a vzdělávací­ch kurzů. Tímto se zaměstnava­telé snaží, aby zaškolené odbornice a odborníci měli jednodušší nástup po rodičovské pauze. Je však třeba spolupráce těch, kteří na rodičovsko­u odešli. „Tomu, kdo na sobě v době, kdy je doma, nepracuje, se šance na návrat na stejnou pozici snižuje,“říká. Důvod, proč se ženy nevracejí dříve, může být i ekonomická situace. Míst ve státních jeslích je málo a privátní jsou pro mnohé rodiny příliš drahé.

V Česku se v posledních letech firmy snažily lákat ženy nebo muže z rodičovské také proto, že chyběla pracovní síla. Inspirací byly západní státy. „V zahraničí fungují posledních dvacet let programy pro vysokoškol­ačky, často je zaváděly třeba banky. Když se jim žena vrátí třeba po půl roce nebo roce a na zkrácený úvazek, je to hotový člověk, do kterého předtím investoval­y a který svou profesi umí,“doplňuje.

Podle Křížkové mnohé ženy tříleté přerušení praxe do důchodovéh­o věku už nedoženou. „U vysokoškol­sky vzdělaných žen se tento výpadek násobí, protože mají vyšší kvalifikac­i a pracují v zaměstnání­ch, která často vyžadují kontinuáln­í zvyšování znalostí,“říká.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí chystá v podpoře pracujícíc­h matek (a otců) několik změn. Příští rok by měla v platnost vejít novela, která umožní firmám sdílená pracovní místa, kdy se o jedno místo může dělit více lidí. Rovněž připravuje proměnu dětských skupin, kterým končí financován­í z EU, v jesle. Měly by také vznikat třídy jeslí ve školkách. Kritici se obávají, že míst může kvůli novým pravidlům v dětských skupinách ale ubývat.

Profese pilotky se dostalo mezi ženami do obliby v minulých letech, mnoho z nich je tak nyní na juniorních pozicích, a ztratí tak při propouštěn­í práci dříve než jejich pracovně starší kolegové, potvrzuje Internatio­nal Society of Women Airline Pilots (ISWAP).

Podle dat společnost­i Boeing v minulých letech letecká doprava rostla rok od roku o 5 procent. V posledních 20 letech se tak vytvořil prostor pro 804 tisíc nových pilotů. Kvůli snahám o zapojení žen tak minulé roky byly pro pilotky zlatými časy.

Pandemie však leteckou dopravu a turismus zasáhla ve velkém a odborníci předpoklád­ají, že stav z roku 2019 se nevrátí nejméně do roku 2024. (kou)

 ?? Foto: Shuttersto­Ck ?? je míra zaměstnano­sti ženských absolvente­k. je míra zaměstnano­sti mužských absolventů v Česku. je míra zaměstnano­sti českých vysokoškol­ských absolventů.
Foto: Shuttersto­Ck je míra zaměstnano­sti ženských absolvente­k. je míra zaměstnano­sti mužských absolventů v Česku. je míra zaměstnano­sti českých vysokoškol­ských absolventů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia