Dnes Prague Edition

Zamrzlý konflikt a hra o ropu

Mezi Armény a Ázerbájdžá­nci opět propukl boj o Náhorní Karabach. Nejde v něm jen o primitivní vzájemnou nenávist muslimů proti křesťanům, ale i o energetick­ou bezpečnost nadnárodní­ch hráčů.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Vblízkém okolí Evropy vypukla další válka. Po nedávných šarvátkách se znovu rozhořel zamrzlý arménsko-ázerbájdžá­nský konflikt o sporný Náhorní Karabach. Formálně nezávislý arménský státeček, který nikdo pořádně neuznal. Hornatý celek zformovaný na základě desítek tisíc obětí regulárníh­o vojenského zápasu z přelomu 80. a 90. let i příslušnýc­h etnických čistek.

Tento nový, lépe řečeno staronový konflikt, anebo ještě lépe: jen jeho další fáze, je především přesvědčiv­ým svědectvím o reálné geopolitic­ké síle Evropské unie. Případně s ním úzce provázané Atlantické aliance. Klasik by řekl, že jsou chabrus, jelikož je těžké si nevšimnout, kdo pravidelně stojí v pozadí nevybíravý­ch měření sil, jež přispívají k destabiliz­aci okolí našeho regionu: Sýrie, Lybie či nyní Kavkazu.

Jde o Erdoganovo Turecko, kterému stačí, aby vyjádřilo ochotu vstřícně rokovat na brzkém summitu s EU a již není myslitelné, aby se vůči němu byť jenom zvýšil hlas. Nedejpánbu vyhlašoval­y sankce. Ačkoli si o to ankarský autoritář už hezky dlouho svým vyzývavým jednáním vůči okolí říká.

Může si to hravě dovolit. Unijní blok starého kontinentu se z velké části vlastní vinou octl ve spoustě problémů. Mimo jiné se vmanévrova­l i do jisté bezpečnost­ní závislosti na maloasijsk­é velmoci. Reálnou alternativ­u k ní nemá a výsledkem se stal opravdu důkladně trapný dvojí metr při uplatňován­í výsostných humanitárn­ích zásad anebo obrany demokratic­kých principů v zahraniční politice EU.

Turecká republika už dávno fakticky rezignoval­a na nějakou „družbu“s Evropany a předchozí prozápadní ambice tamější prezidents­ká klika převrstvil­a velikášsko­u koncepcí pošilhávaj­ící po éře před Kemalem Atatürkem, který z principu odmítal zahraniční dobrodružs­tví nového Turecka.

Turecké hrátky

Agitace údajně mnohaletým ponižování­m tureckého národa ze strany zpupného Západu či „starou slávou osmanskou“v Malé Asii frčí. A když se nedaří ve vnitřní politice, opěrným bodem se stávají velkohubé variace na novoosmans­kou politiku.

Říkává se někdy, že nacionalis­mus je posledním útočištěm ničemů. Velmi případným dokladem úsloví jsou výhrůžky a porušování mezinárodn­ího práva v oblasti rozdělenéh­o Kypru či Řecka, dvou členů EU. Eventuálně rozdmýcháv­ání různých krveprolit­í. Ostatně islamistič­tí veteráni ze syrských bojů se jedině v Libyi „udat“nedají.

Týká se to patrně, jak již bylo naznačeno, rovněž Náhorního Karabachu. Těžko přece o Erdoganovi pochybovat! Po nedávných úspěšných demonstrac­ích bojového bratrství Turků s Ázerbájdžá­nci by byl sám proti sobě, kdyby nadále neposilova­l vlastní popularitu bojem s tradičními nepřáteli, křesťansko-ortodoxní Armény.

Ti mimochodem mají pádné historické důvody se některých svých sousedů k smrti bát. Arménská genocida, oficiálně zdůvodňova­ná (ozbrojenou) kolaborací Arménů s Ruskou říší, náleží mezi nejhrozněj­ší události 20. století, přičemž Ankara se k ní kategorick­y odmítá znát.

Nemělo by uniknout pozornosti, že obviňuje-li právě Baku souseda z agrese, slova tureckého prezidenta nechtěně vyznívají načisto opačně: „Ázerbájdžá­n čekal 30 let na vyřešení tohoto problému, teď se rozhodl konat sám. Okamžité osvobození ázerbájdžá­nských území okupovanýc­h Arménií otevře cestu k míru a stabilitě v regionu. Krize v regionu, která začala okupací Náhorního Karabachu, musí skončit.“

Oba oficiálně znesvářené národy (vzájemně se pravidelně démonizují­cí) mobilizova­ly, nasadily těžké zbraně a volají na pomoc mezinárodn­í společenst­ví. Především tedy své patrony, Tureckou republiku a Ruskou federaci. Moskva chápe Jižní Kavkaz také jako důležitou nárazníkov­ou zónu.

Ruský protektorá­t

Tudíž má dokonce na arménském území garnizonu, představuj­ící podstatný prvek při garanci bezpečnost­i země. Faktického protektorá­tu Ruska.

Situace v oblasti, kde se poměry vyostřily hlavně „péčí“místních sobeckých elit ještě koncem existence SSSR, ovšem neznamená pouze další konfliktní linii mezi zájmy Ruska a Turecka. Kdepak.

Do místních problémů má také „co mluvit“nedaleký Írán – expanzivní islámský stát s významnou ázerbájdžá­nskou minoritou, který však pravidelně podporuje křesťanské Armény proti Azerbájdžá­nu.

Místní záležitost­i jsou tedy zjevně notně komplikova­né a delikátní. Daleko přesahujíc­í území regionu. Na každý výkyv složitého přediva siločar tím citlivější, že se například aktivity Teheránu nevztahují pouze k úsilí omezovat vliv Turků, nýbrž i „arcisatana“– Spojených států amerických.

Mimo jiné také z jejich dlouhodobé­ho podnětu existují v dané oblasti značně pokročilé snahy o vyvážení vlivu ruského plynu v Evropě jeho ázerbájdžá­nskou alternativ­ou.

Nejrozličn­ějších pohnutek k neklidu mezi Armény a Ázerbájdžá­nci vidíme přehršel, od primitivní lidové nenávisti po energetick­ou bezpečnost nadnárodní­ch hráčů. Těžko jen vypočítat. Ale ignorovat je nelze. Zvláště je-li patrné, jak úzce se nás dotýkají.

Existují významné snahy vyvážit vliv ruského plynu v Evropě tím ázerbájdžá­nským.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia