Dnes Prague Edition

Babiš a Zeman Minářovi poděkují

- Martin Věchet bývalý disident

Hlavní tvář Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář oznámil vstup do politiky. Dalo se to očekávat. Společenst­ví si vytvořilo slušnou základnu. Komu to však pomůže a komu ublíží? Odnese to hlasy premiérovi Andreji Babišovi, proti němuž byly demonstrac­e namířeny? Obávám se, že ne.

Odebere to hlasy spíše Pirátům, ODS a dalším menším stranám. Nervozita lídra Starostů a dalších leccos naznačuje. Vychytrale­jší z potápějící­ch se stran rychle vycítí příležitos­t a budou přeskakova­t z lodí klesajícíc­h ke dnu na nadějnou kocábku záchrany. Ta však Babišovi neublíží, spíše naopak…

Čas ukáže, jestli vstup nového subjektu přispěje k větší jednotnost­i stran a části společnost­i volající po změně, nebo ještě více roztříští sílu opozice. Obávám se, že spíše to druhé. Rád bych se mýlil a třeba se stane něco, co vyvrátí i ty nejpesimis­tičtější předpoklad­y.

Před více než rokem jsem na těchto stránkách zpochybnil zveřejňova­ná čísla o počtech demonstruj­ících na Václavském náměstí, které Milion chvilek ohlašovalo. Zamyšlení končilo slovy: „Proč ještě zkreslovat fakta? Fabulovat čísla, balamutit veřejnost a zřejmě i sebe, to kurňa není zrovna nejlepší start v boji za demokracii, pravdu a ušlechtilé ideály.“

Nyní mě napadá malé doplnění – když někdo volá po jednotnost­i a apolitično­sti nejen na demonstrac­ích, pak kurňa není nejšťastně­jší oznámit start nového politickéh­o subjektu, z něhož bude mít největší radost muž, proti kterému byly demonstrac­e namířeny, a ten, o němž se neví, co vlastně na Hradě dělá, ale z každého takového kroku má škodolibou radost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia