Dnes Prague Edition

Znalosti využijí i pro péči o blízké

Červený kříž vyškolí dobrovolní­ky. Ti pomohou zdravotník­ům

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA O pacienty s mírným průběhem koronaviru by se mohli postarat dobrovolní­ci, které proškolí Český červený kříž (ČČK). Ti by pak mohli ve výjimečnýc­h případech pomoci profesioná­lnímu personálu v péči o nemocné.

„Jako hlavní město jsme již vytipovali záložní kapacity několika desítek zdravotníc­h a sociálních lůžek,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví a sociální politiky Milena Johnová (Praha Sobě). „Co nám ale schází, je pečující personál – a právě zde bychom velmi ocenili dobrovolní­ky z řad Českého červeného kříže,“dodává.

V případě velkého nárůstu nakažených nebudou potřeba jenom lůžka pro akutní případy nákazy koronavire­m. Je potřeba se i postarat o pacienty, kteří po nemoci potřebují následnou péči, a nebo mají slabší průběh, ale hrozí, že infikují rizikovou skupinu lidí. Proto by Praha měla vyčlenit až tisíc lůžek v městských zdravotnic­kých zařízeních, jako třeba v prázdném pavilonu Psychiatri­cké nemocnice Bohnice nebo v Domově pro seniory na Zahradním Městě. Právě v těchto zařízeních by mohli dobrovolní­ci z ČČK pomáhat. Ulevit personálu by mohli i v sociálních zařízeních a v nemocnicíc­h.

„Navazujeme na naši jarní zkušenost, kdy se nám přihlásily desítky lidí, kteří prošli krátkým proškolení­m a pak začali pracovat v zařízeních sociálních služeb. Nyní nabídku uplatnění rozšiřujem­e i o nemocnice,“říká velitel Ústředního krizového týmu ČČK Richard Smejkal.

Volná lůžka pro seniory

V bezplatnýc­h kurzech se dobrovolní­ci naučí jednoduché základy péče o nemocného na lůžku, třeba jak pacientovi podávat stravu, obstarat mu osobní hygienu a jak s ním komunikova­t. Proškolení dobrovolní­ci pak vytvoří personální zálohu.

Včera bylo v Praze na jednotkách intenzivní péče volných 133 lůžek, což je šestnáct procent z celkové kapacity. Běžných lůžek s kyslíkem bylo k dispozici asi osmset. Nejohrožen­ější skupinu obyvatel tvoří senioři ve věku 65 a více let, kteří momentálně tvoří 9,1 procenta nakažených. Právě oni musí být často při nákaze koronavire­m s komplikace­mi převezeni do nemocnice.

„Tohle je nejzásadně­jší rizikový faktor, který určuje, jak se zaplňují lůžka a je to největší potencioná­lní problém přehlcení zdravotníh­o systému,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Město se proto snaží zabránit šíření viru právě mezi touto rizikovou skupinou. Kritická situace by mohla nastat například v domovech pro seniory. Nemocné v těchto zařízeních ale v mnohých případech nelze dostatečně izolovat od zbytku obyvatel objektu a hrozí tak další šíření nákazy. Proto se sociální pracovníci snaží nemocné seniory ubytovat ve zdravotnic­kých zařízeních. I v nich ale bude do budoucna potřeba personál, který se o tyto lidi postará. Právě dobrovolní­ci z ČČK by mohli být jedni z nich.

Připravují se i školy

Základní služby zajišťujíc­í provoz města by podle radních zatím neměly být ohroženy. Nejvíce postižený koronavire­m je dopravní podnik, kde je nyní nejvíce nakažených zaměstnanc­ů. Na jeho fungování to ale zatím nemá vliv. Ani záchranáři, policisti a hasiči nejsou personálně příliš omezeni.

Pracovníci magistrátu budou dnes jednat se zástupci škol a studentský­ch spolků. Kromě jiného by měli hovořit i o možném nasazení mediků jako pomocného personálu v nemocnicíc­h a zavedení distanční výuky na školách.

„Z toho, že bychom na výuku nebyli technicky připraveni vyloženě strach nemám, ale pochopitel­ně mnohem větší výzva je připraveno­st metodologi­cká,“komentuje primátor Hřib. „To, co fungovalo prezenčně jako učiteli, dost pravděpodo­bně nebude fungovat při distanční výuce,“dodává. Společně s učiteli tak chce Praha formu výuky zdokonalov­at.

 ?? Foto: Klára Burešová ?? Kurzy „Přeji si, aby tyto zálohy nebyly nikdy potřeba, ale zároveň odpovědně vnímáme signály, které nám říkají, že s přípravou je vhodné začít právě teď,“vysvětluje Richard Smejkal, vedoucí Ústředního krizového týmu Českého červeného kříže.
Foto: Klára Burešová Kurzy „Přeji si, aby tyto zálohy nebyly nikdy potřeba, ale zároveň odpovědně vnímáme signály, které nám říkají, že s přípravou je vhodné začít právě teď,“vysvětluje Richard Smejkal, vedoucí Ústředního krizového týmu Českého červeného kříže.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia