Dnes Prague Edition

Kde Corpus Christi uzemní, Disco jen vyšumí

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž, dokládají přírůstky kin. Ačkoliv oba vyprávějí o mladých a víře, jeden svou silou ochromí, kdežto druhý rychle vyprchá.

Corpus Christi 80%

Kdo už dlouho v kině postrádá pocit, který člověka přibije k sedadlu, uzemní, ohromí a očistí, má nyní příležitos­t. Režisér Jan Komasa se ve snímku Corpus Christi hlásí k nejlepší tradici polské vlny morálního neklidu, přitom však ve stylu současného trendu antihrdinů a ještě s odkazem ke skutečné události.

Mladík z nápravného ústavu pro mladistvé vskutku neposkytuj­e příliš důvodů k divákovým sympatiím. Že zatoužil stát se knězem, což mu trestní rejstřík nedovoluje, může být jen prchavý nápad, ostatně po propuštění se rozhodně svatě nechová a náhoda, díky níž zastoupí v odlehlém městečku místního faráře, se zrodila z klukovské frajeřiny. Jenže když se falešný duchovní začne v komunitě postižené nedávnou tragédií zabydlovat, zažije jednak opojný pocit moci na způsob lokální superstar, jež dokáže manipulova­t s lidmi, jednak poznání, jak ošidné jsou světské soudy a jak trnité hledání spravedlno­sti tam, kde za lynčem stojí bolest.

Ruší jen karikatura starosty a očekávaný okamžik pravdy, nicméně film graduje strhující paralelou Jidáše a ukřižování. Silné až k nevíře.

Disco 50%

Norský příběh konfrontuj­e s Bohem

pro změnu mladou dívku, taneční šampionku disco a hvězdu neméně estrádních kostelních produkcí, která při prvním neúspěchu začne hledat východisko v jiné náboženské sektě. Náchylnost k experiment­ům zahánějící­m přirozenou nejistotu dospívání sice film postihuje, ale v kresbě církví se uchyluje k umělým krajnostem, v rodinném zázemí dívky k banalitám a hlavně vypráví odevzdaně až nezáživně. Zbude po něm leda ozvěna diskotékov­é smyčky a údiv, že ještě někdo věří ve vymítání homosexual­ity.

 ?? Foto: AČFK ?? Corpus Christi Polský snímek vyprávějíc­í o chlapci z nápravného ústavu, který se vydává za kněze, ohromí.
Foto: AČFK Corpus Christi Polský snímek vyprávějíc­í o chlapci z nápravného ústavu, který se vydává za kněze, ohromí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia