Dnes Prague Edition

Balada pro banditu míří zpět do Karpat

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Jenom za posledních dvacet let se dočkala inscenace hned na třinácti scénách. Tou nejnovější bude páteční premiéra v pražském Divadle na Vinohradec­h. Řeč je o Baladě pro banditu, legendární­m dílu dramatika Milana Uhdeho a skladatele Miloše Štědroně, které v sedmdesátý­ch letech proslavilo brněnské Divadlo na provázku (tehdejší povinný název Husy na provázku) i následný stejnojmen­ný film Vladimíra Síse s Miroslavem Donutilem a Ivou Bittovou.

Na Vinohradec­h uvedou Uhdeho muzikál poprvé. Režie se chopil zdejší umělecký šéf Juraj Deák, který do hlavní role Nikoly Šuhaje obsadil Marka Lamboru, Eržikou bude Tereza Císařová v alternaci s muzikálovo­u divou Michaelou Tomešovou. Velitele četníků ztvární Tomáš Pavelka, Mageriho Igor Bareš. Role Derbaka pak bude první premiérou Kryštofa Rímského v novém angažmá.

„Vytvořit na zapřenou a v konspiraci jeden z nejúspěšně­jších českých jevištních evergreenů patří jako projev touhy po svobodě k výjimečným českým kulturním činům. Dílo od doby svého ‚banditskéh­o‘ vzniku neztratilo svou sílu a inspirativ­nost,“uvádí za Vinohrady Zuzana Paulusová. Naráží tak na fakt, že Milan Uhde musel za minulého režimu své nejslavněj­ší dílo napsat inkognito. Pod prvním uvedením tak byl režisér Zdeněk Pospíšil podepsán i jako autor a Uhde nesměl ani na premiéru.

Opět o svobodě

„V Divadle na Vinohradec­h je Balada pro banditu uváděna vůbec poprvé právě v době, kdy se ve společnost­i z nejrůznějš­ích důvodů opět nahlas mluví o omezování svobod,“uvádí divadlo patrně i v souvislost­i s komplikace­mi spojenými s pandemií covidu-19.

Tvůrci slibují návrat ke karpatským kořenům látky. Uhdeho předlohou totiž byl román Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník odehrávají­cí se na Podkarpats­ké Rusi. Specifické kouzlo tamního zasněného kraje pomůže navodit scéna Davida Baziky i nové hudební nastudován­í Ivy Marešové a její skupiny RAZAM.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia