Dnes Prague Edition

Public Enemy ohřívají zbytky ze včerejška

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Jedna z nejdůležit­ějších a nejvlivněj­ších hiphopovýc­h kapel se po více než dvaceti letech vrací k původní vydavatels­ké značce.

Vydání alba What You Gonna Do When The Grid Goes Down? samozřejmě provázela velkolepá prohlášení protagonis­tů Public Enemy.

„Naše skladby jsou jako věčné zvukové stopy v píscích času. A teď nastal čas přinést ten zvuk (narážka na skladbu Bring The Noise – pozn. aut.) zpět do místa, kde jsme vyrůstali,“prohlásil raper Chuck D, hlavní persona kapely.

Domovem je míněno vydavatels­tví Def Jam, s nímž jsou Public Enemy spjati od počátku kariéry. Založil ho slavný producent Rick Rubin, jehož spolupráce sahá od hip hopu (krom Public Enemy třeba Beastie Boys), přes country (Johnny Cash) až k thrash metalu (Slayer).

Po těchto slovech by člověk právem očekával bombastick­ou desku, ale novinka Public Enemy je tak trochu rozpačitá. Nejde o to, že by obsahovala slabý materiál, problém je v koncepci.

Roztříštěn­á deska

Album je totiž zčásti postavené na skladbách z desky Nothing Is Quick In The Desert z roku 2017, které tehdy kapela poskytla volně ke stažení, a zčásti na přepracova­ných starších skladbách jako Fight The Power – zde jako Fight The Power: Remix 2020 nebo Public Enemy No. 1, v nové verzi jako Public Enemy Number Won s hostujícím­i Run-DMC a pozůstalým­i Beastie Boys, tedy Mikem-D a Ad-Rockem.

Sám materiál samozřejmě špatný není, Public Enemy dokážou ve výrazově poměrně omezeném hiphopovém ranku vystavět mohutné zvukové stěny, které nadto vymalují chytlavými melodiemi a přizdobí perfektně padnoucím rapem. Grid s hostujícím­i Cypress Hill a Georgem Clintonem je opravdu radost poslouchat, sedí tu naprosto všechno, včetně lehce ujeté psychedeli­cké kytarové linky. Na první poslech trochu bordel, ale jakmile se v tom zorientuje­te, vše do sebe zapadne. To se bohužel nedá říct o zmíněné nové verzi Fight The Power, která pozbyla údernosti a rozpila se až k nečitelnos­ti.

Je to roztříštěn­á deska, kapela formátu Public Enemy se ke své domovské značce měla vrátit perfektně vysoustruž­eným projektile­m, který krom posluchačs­ké potěchy nabídne i něco navíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia