Dnes Prague Edition

Tak co, jak se daří? České cesty do historie

- — Jan Daněk

Když se o něm už v Americe vědělo, vyrazil i Karel Pavlík na jeho zápas. Jenže po něm český skaut Blackhawks volal do Chicaga: „Chlapi, na NHL to ještě úplně není. Rok bych počkal.“

Je to symbolická ukázka toho, co provází Jana Ruttu prakticky celý život. Nevěřilo se mu.

V osmnácti s blonďatým průšviháře­m přestali počítat v Plzni. Těžko pak válčil o místo v Chomutově, který ho často posílal do Kadaně. Ještě ve čtyřiadvac­eti trčel Rutta v první lize, zatímco jeho vrstevníci Kovář, Francouz nebo Šustr už výrazněji rozvíjeli kariéry. „Styděl jsem se jim cinknout, jak se jim daří,“přiznával hokejový obránce pro server bezfrazi.cz. Po včerejšku může zvednout telefon a vyhlásit do celého světa: Jsem vítěz Stanley Cupu!

Je to odměna za to, že nikdy nezahořkl a pořád makal. I proto přesvědčil skauty Blackhawks, kteří ho před třemi lety vypustili do NHL. V minulé sezoně rodáka z Písku vyměnili do Tampy, se kterou se stal šampionem. Je to vlastně ruttovský happy end. V play off se potýkal se zlomeninou nohy. Jakmile to šlo, zapojil se do finálové série proti Dallasu. Vedle elitního švédského beka Hedmana, jehož vyhlásili nejužitečn­ějším borcem celého play off, spolehlivě zvládl čtyři zápasy. Díky tomu se stal dalším Čechem, jehož jméno se vyryje na podstavec poháru lorda Stanleyho. Dohromady jich je

Jan Rutta 28 díky Ondřeji Palátovi. Toho je nutné představov­at? Před pár týdny možná. Po jeho excelentní­m vystoupení v play off snad i sportovní laik pochopil, že se řadí na úroveň nejlepších našinců, jako je Pastrňák, Hertl nebo Voráček. Palát se po restartu NHL trefil jedenáctkr­át, jen David Krejčí před devíti lety při bostonském tažení za Stanley Cupem dal víc gólů. S Kučerovem a Pointem vytvořil nenápadný pracant z Frýdku-Místku nejobávaně­jší útok celého play off. „Bez něj by lajna nemohla fungovat,“chválil ho kouč Tampy Jon Cooper.

V tom se Palát od Rutty lišil. Ale stejně u obou Čechů najdete jinou podstatnou podobnost. I Palátovi se nevěštila zářná zámořská kariéra, Tampa si jej na draftu 2011 vyhlédla až v 7. kole na 208. pozici. Ale i odtud se díky píli dá najít cesta do historie.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přečkal zranění a je odměněn.
Foto: Profimedia.cz Přečkal zranění a je odměněn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia