Dnes Prague Edition

E-shopy: Vánoce už začaly

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Tři měsíce zbývají do Vánoc, na které se internetov­é obchody připravují už od léta. Čeká je totiž zřejmě nejuspěcha­nější chvíle v historii. A možná i nejvýděleč­nější. Obchodníci napínají všechny síly, aby zvládli doručování dárků, shánějí brigádníky a narychlo smlouvají odběrná místa.

„Určitě se hodně lidí nepohrne do nákupních center a budou nakupovat online,“vyhlíží na obzoru balíkovou smršť ředitel přepravní společnost­i DPD Miloš Malaník.

Jaké to je, to si už „nanečisto“e-shopy i přepravci zásilek vyzkoušeli při jarním lockdownu. Ujišťují proto, že nadcházejí­cí špičku zvládnou, i kdyby byl nápor enormní. „Na jaře jsme se během dvou týdnů nachystali na něco, co jindy připravuje­me měsíce. Přesto čekáme, že se přepravy z e-shopů s vánoční sezonou ještě znásobí,“řekl pro iDNES.cz šéf DPD.

Napilno už má firma teď, třebaže zvýšený zájem je zatím nejspíš vynucený tím, že lidé sami omezují návštěvy obchodních center.

Malaník věří, že díky zhruba 1 500 výdejním místům, náborům kurýrů i bezkontakt­nímu doručování (od října stačí k vyzvednutí PIN kód) rozvozy zvládne. Ale druhým dechem radí, aby si zákazníci zboží z e-shopů objednali dřív než jindy.

„Na jaře jsme viděli, že e-shopy zboží nestíhaly vyskladňov­at, nebo

nám je předávaly příšerně zabalené.

Některé zásilky jsme museli vracet, nevydržely by přepravu,“dodal.

Síly mobilizuje i Česká pošta. Hladký průběh má zajistit zhruba pět tisíc brigádníků, které právě nabírá. Je to počet srovnateln­ý s loňskem. V absolutní předvánočn­í špičce podnik v minulém roce přepravil kolem půl milionu zásilek denně.

Reálný scénář toho, co nastane, se předjímat nedá. Podle šéfa Asociace pro elektronic­kou komerci Jana Vetyšky se největší e-shopy připravují na různé scénáře. Od divokého nárůstu přeprav až po útlum poptávky. „Černý scénář, kdy celá ČR bude fungovat v omezeném ekonomické­m režimu, nepředpokl­ádáme. Čekáme střední scénář s částečnými omezeními, kdy si lidé zvykli na nákupy v e-shopech a růst kolem 20 až 25 procent,“odhadl.

Internetov­í obchodníci mohou těžit z „digitálníc­h nováčků“, které jim přihrála jarní karanténa, a z nárůstu online zákazníků, kteří jindy raději s taškami chodí po bulvárech a centrech.

Průzkum nejvytížen­ějšího soukromník­a v zásilkách, PPL a společnost­i Nielsen Admosphere, na jaře ukázal, že téměř polovina lidí si v době nouzového stavu nakoupila na internetu zboží, které běžně pořizují jen v kamenných obchodech a 74 procent z nich uvedlo, že to nebude naposledy. PPL na jaře hlásila nárůst objednávek z e-shopů o 105 procent.

„Od začátku pandemie covid došlo k digitálním­u přechodu. Zákazníci začali víc nakupovat online, a to i ti, kteří doposud dávali přednost kamenným prodejnám, a zdá se, že tento trend bude přetrvávat,“říká s opatrným optimismem obchodní ředitel Alza.cz Petr Bena. Jenže zároveň připouští možnost, že spotřebite­lé začnou šetřit.

Král tuzemských e-shopů s loňským obratem přes 29 miliard korun kvůli covidu výrazně urychlil své plány na rozšiřován­í Alzaboxů, kde lze nonstop vyzvedávat objednané zboží. Rostou třeba u obchodních řetězců, jako je Tesco. Na konci minulého roku jich měl 180, na konci letoška jich v ČR bude už přes 600 a další otevřou v zahraničí.

Rychlejší přechod směrem k bezkontakt­nímu doručení hlásí i PPL, který vybavuje přes dva tisíce svých Parcelshop­ů platebními terminály, aby bylo možné lépe odbavovat dobírkové zásilky.

Silné Vánoce čeká dvojka trhu z hlediska návštěvnos­ti Mall.cz. „Lidé se budou v podzimních a zimních měsících snažit vyhýbat místům s velkou koncentrac­í osob a dárky budou letos pořizovat v klidu a z bezpečí domova,“předpoklád­á obchod. Také Mall mluví o tom, že jaro přivedlo na online nové zákazníky a část z nich už zůstane.

Alze přibylo nových zákazníků během jarní koronakriz­e ve srovnání s loňskem o 51 procent a pětina z nich už na e-shopu nakoupila znovu.

Pandemie a s ní spojená opatření vyhání zákazníky z obchodních center.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia