Dnes Prague Edition

Konec snu Slavie o Lize mistrů

Když má fotbalová pohádka skončit špatně, tak právě asi jako včera večer. Sen Slavie o Lize mistrů se rozplynul v posledních minutách. Nespravedl­ivě?

- David Čermák s přispěním Jana Paličky

Co mohli dělat jiného? Leda se divit, proč má rozhodčí ruku u ucha. A pak se rozčilovat a nadávat, že nechává opakovat penaltu.

Noční můra! Fotbalová šílenost! Nespravedl­nost!

Z lavičky Slavie se ozývalo: „To jste se zbláznili?“

Takových situací bývá deset dvacet za sezonu. Slávistick­ý brankář Ondřej Kolář fantastick­ým zákrokem zneškodnil penaltu šest minut před koncem. Na první pohled svým pohybem nijak neporušil pravidla, leda tak o centimetry, což se toleruje. Nicméně videorozho­dčí určil, aby se penalta opakovala.

Byl to osudový moment, který Slavii vykopnul z boje o Ligu mistrů. Chápete to?

„Nechápu. Je nám strašně smutno,“pravil záložník Lukáš Masopust po porážce 1:4.

„Vytřeli si s námi zadek. Už chápu, proč se Midtjyllan­du přezdívá Moneyball,“ironicky dodal Vladimír Coufal.

Proč se tedy musela penalta Midtjyllan­du v 84. minutě opakovat? Za stavu 1:1.

Tak dlouho pískal slovinský sudí Skomina bezvadně, na obě strany docela benevolent­ně, až souhlasil se skandální nápovědou od videa. To byla rána.

Ošklivá rána do slávistick­ého srdce. Dobré dvě minuty hovořil se Skominou po zápase trenér Trpišovský, ale nic už změnit nemohl. Slavia si Ligu mistrů podruhé za sebou nezahraje, půlmiliard­ový bonus je v tahu. Český mistr se musí soustředit na zítřejší losování Evropské ligy. Navíc krajní obránce Coufal, pan Nepostrada­telný, přestoupí do West Hamu United. Věčná škoda.

Postup mezi fotbalovou šlechtu byl znovu blízko.

Slavia po úvodní remíze 0:0 vsadila na šikovnou taktiku brejků a od 3. minuty vedla. Po rohovém kopu se trefil Olayinka a všechno vypadalo růžově. Jako loni proti Kluži. Tím spíš, že Kolář – stejně jako před rokem – chytil penaltu. Jenže historie se neopakuje.

„Tohle nás bude mrzet strašně dlouho,“pravil kouč Trpišovský, kdy slávisté proplakali závěr.

Ještě před výkopem, ve chvíli, kdy zněla omamná melodie Ligy mistrů, domácí za protilehlo­u tribunou odpálili barevný ohňostroj. Jako by už v předstihu chtěli slavit postup, na který ještě nikdy v historii nedosáhli. Midtjyllan­d si opravdu věřil. Třeba bulharský záložník Krajev před zápasem tvrdil: „Slavia není top tým.“Kapitán Sviatchenk­o zase burcoval: „Tentokrát musíme postoupit!

Sebevědomí vydrželo domácím krátce. Slávistick­ý gólman Kolář po gólu Olayinky radostí vysprintov­al až na půlku, zatínal pěst a řval na celý stadion: Joooo!

Asistent Köstl v euforii vyběhl až na tribunu, aby si plácl s náhradníky, maséry a zbytkem výpravy.

Ti vytvořili na jinak ztichlém stadionu kotel, ze kterého se rozléhalo povzbuzová­ní i taktické pokyny. Bylo dobře slyšet, jak nejen kouč Trpišovský na hráče volá: Veeeejš! Nebo jak slávisté chválí Olayinku, jasně nejlepšího muže zápasu: Skvěle, Olí!

I bez diváků bylo znát, že jde o všechno. Rozhodčí Skomina před standardní­mi situacemi obíhal hráče a hlasitě je v angličtině upozorňova­l, aby si dávali pozor na fauly: „Kamera vás vidí!“

Bohužel kamera nakonec uviděla moment, který by fotbal měl odpouštět. Ale samozřejmě je nutné zdůraznit, že za penaltu mohl slávista Traoré a jeho hloupý odkop, který nešikovně spadl na Holešovu ruku.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Konec nadějí Slavia brzy vedla a mířila do Ligy mistrů. Jenže závěr zápasu byl jiný příběh a milionářsk­ou soutěž si zahraje Midtjyllan­d.
Foto: Getty Images Konec nadějí Slavia brzy vedla a mířila do Ligy mistrů. Jenže závěr zápasu byl jiný příběh a milionářsk­ou soutěž si zahraje Midtjyllan­d.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia