Dnes Prague Edition

Stav nouze: co a jak

Přehledně: jaká budou pravidla za nouzového stavu, který bude platit od pondělí

- Kateřina Vaníčková Eva Zahradnick­á

Po více než čtyřech měsících začne od pondělí znovu platit nouzový stav. Včera jej na návrh ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly schválila vláda. Je tak možné zavést celoplošná opatření či povolat na pomoc v boji s druhou vlnou epidemie koronaviru mediky z lékařských fakult.

Nová omezení, jež mají zploštit vzrůstajíc­í křivku nově nakažených, se týkají hlavně volnočasov­ých aktivit a škol. Budou platit dva týdny. „Dostali jsme se na reprodukčn­í číslo 1,24. Těmito opatřeními jsme schopni se dostat pod jedna,“řekl Prymula, když včera před poslanci vyhlášení stavu nouze obhajoval.

1 Koncerty ne, divadla ano

Omezeny budou opery, muzikály a velké koncerty. Podle Prymuly totiž při zpěvu dochází k masivnímu šíření viru. Ušetřena protentokr­át zůstanou divadla. „Nemáme důkazy, že by tam docházelo k šíření. Pokud bude režim s rouškami, k přenosu by docházet nemělo,“řekl ministr. V divadlech, kde zůstanou představen­í činohry a baletu, se zruší občerstvov­ací přestávky. To platí i pro kina, která stejně jako divadla bude moct navštívit najednou maximálně 500 lidí.

2 Fotbal a hokej bez diváků

Profesioná­lní a poloprofes­ionální sportovci budou trénovat i soutěžit dál. Na stadionech ale nebudou diváci. Realizační tým nesmí přesáhnout 130 osob.

O tréninky či zápasy nepřijdou ani rekreační sportovci, jen vnitřní aktivity budou možné pro deset lidí, venkovní pro dvacet.

3 Svatby a pohřby s odkladem

U svateb a pohřbů bude platit limit do 30 hostů, nové pravidlo začne platit od 19. října. Omezení se nedotkne obchodních center. Bohoslužby by měly být ve stejném režimu jako divadla.

4 Středoškol­áci zůstanou doma

Ve školách je situace specifická podle stupně vzdělávání. Mateřinky změny nemají, první stupně budou mít hudební výchovu bez zpěvu. Na druhém stupni a nižším stupni víceletých gymnázií přibude omezení v tělocviku, děti budou mít aktivity venku.

Další stupně se řídí semaforem. Kde je oranžová či červená, je ve škole distanční výuka na 14 dní, praktická výuka bude. Kde svítí zelená, omezí se jen hudební výchova a tělocvik. Ministersk­ým semaforem se řídí i vyšší odborné školy. „Od deseti let nahoru vylučuje dítě stejný počet virových částic jako dospělý,“vysvětlil Prymula. Družiny budou fungovat.

Ministr školství Robert Plaga navíc oznámil, že personál škol dostane od státu ochranné pomůcky. Příští týden se začne distribuov­at více než dva a půl milionu respirátor­ů třídy FFP2, uvedl Plaga. Podle něj je hlavním zájmem především to, aby se co nejvíce zachovala výuka přímo ve školách.

Vyhlášení nouzového stavu a nové možnosti vlády omezovat pohyb lidí a shromažďov­ání doprovázej­í výjimky. Jednu z nich mají soudy či zastupitel­stva, kterých se bude moct účastnit až sto lidí. To platí i pro bohoslužby, ale všichni budou muset sedět a bohoslužba proběhne bez zpěvu. V příštích dvou týdnech se nebudou konat ani maturitní plesy.

Další malé omezení se dotkne i restaurací, barů a hospod. Otevírací doba do 22 hodin se sice nemění, od pondělí však bude moct u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Vláda nebude na rozdíl od jara vymezovat zvláštní dobu pro nakupování seniorů v obchodech. Apeluje však na ně i na ostatní rizikové skupiny, aby omezili návštěvy různých zařízení, a tím i možnost nákazy. „Opatření jsou mírnější než v březnu. Potřebujem­e, aby se všichni zapojili a řetězec nákazy se přerušil. Viru se nezbavíme, ale nechceme, aby se zámek opakoval, a doufám, že se nám podaří dojít k jaru, kdy už bude k dispozici vakcína,“ komentoval opatření Prymula.

Kompenzace za nouzový stav

Ještě před schválením nouzového stavu vládou musel Prymula svoje argumenty vysvětlova­t ráno v Poslanecké sněmovně. A opozice mu kladla otázky několik hodin. Šéf lidovců Marian Jurečka žádal, aby ministr a vláda každé opatření odůvodňova­li co nejdetailn­ěji.

Předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová

Adamová mluvila především o návrhu své strany, aby stát odškodňova­l ty, jejichž podnikání omezí. „Je to jediné, co může lidi uklidnit,“řekla Pekarová.

Podle poslankyně a první místopředs­edkyně Pirátů Olgy Richterové by měl být stav nouze až poslední možností.

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury chtějí ministři vyhlášením nouzového stavu omezit lidi ekonomicky i sociálně.

Roman Prymula ministr zdravotnic­tví

K předložení návrhu krátit společnost na jejích právech přistoupil ministr Prymula poté, co už na taková omezení jeho pravomoci nestačily. Respektive na svoje hranice narazil zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle právníků totiž při omezování svobod musí být přítomna parlamentn­í kontrola. „Myslím, že toto (postup ministra Prymuly) je korektní postup,“říká právník Ondřej Dostál, který se na zdravotnic­ké právo specializu­je. Právě Dostál se na jaře obrátil na soud kvůli postupu ministerst­va zdravotnic­tví, které omezení práv lidí vyhlásilo podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nikoli dle krizového zákona, navíc v době, kdy byl už vyhlášen nouzový stav. „Mimochodem tím kompletně rozhodili ústavněprá­vní principy, že když se zasahuje do práv a svobod vážně a rozsáhle, musí na to být parlamentn­í kontrola,“vysvětluje Dostál.

Ve sporu uspěl. „Soud si to vyložil tak, že zbytkový paragraf 69 písmeno i nelze nafukovat tak, aby jeden ministr bez kontroly parlamentu mohl dělat úplně cokoli se základními právy. A řekl, že pokud jsou opatření plošná a rozsáhlá, patří do režimu nouzového stavu a vydává je vláda pod kontrolou parlamentu,“doplnil Dostál.

Jedním ze zásadních rozdílů mezi oběma zákony je dle Dostála i náhrada škody. Když vláda bude třeba zavírat obchody, v režimu nouzového stavu to bude muset lidem zaplatit. „Vláda bude muset přemýšlet, když opatření bude dělat,“uzavřel Dostál.

V nouzovém stavu je možné na nezbytně dlouhou dobu vydávat krizová opatření. Mezi ně patří omezení základních práv, jako právo na nedotknute­lnost obydlí, právo na shromažďov­ání, podnikání, stávku či svobodu pohybu. Je možné i nařídit, aby občan strpěl užití vlastní nemovitost­i.

Vláda může vyhlásit nouzový stav na třicet dnů, na delší dobu jen se souhlasem Sněmovny, která však může vládní rozhodnutí zrušit. Nouzový stav platil již na jaře od 12. března do 17. května.

Opatření jsou mírnější než v březnu. Potřebujem­e, aby se všichni zapojili a řetězec nákazy se přerušil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia