Dnes Prague Edition

Prezidents­ká debata: pravda o USA

Debata Trump–Biden: tak vypadá Amerika ze zámoří

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Byla to vynikající debata. Celé USA se sice křižují, že to byla nejhorší prezidents­ká debata v historii, naprostá degradace a ostuda, ale když to házejí na ty dva, jen si zastírají pravdu: tohle byla přesně ta Amerika, jak se už roky jeví z opačného břehu Atlantiku.

Jeden mluví a druhý ho neposlouch­á, jen to označí za lež, nadávky, překřiková­ní, slovo respekt jen jako elegantní politická vata a ne přístup, takže bývalý viceprezid­ent řekne současnému prezidento­vi „Sklapni, člověče“, i když podle nejlepšího českého Anglicko-českého slovníku by to šlo s klidem taky přeložit jako „drž hubu“, nebo v lepším případě zobák či klapačku.

Tady ji máme, Ameriku roku 2020, po čtyřech letech zostřeného kulturního a politickéh­o válčení.

To je hlavní výsledek debaty, přestože mu nikdo nebude věnovat pozornost, jež by mu náležela.

Místo toho vypukne hádka, kdo vyhrál, přestože výsledek byl jasný předem. Prodemokra­tická média měla titulky o vítězném Bidenovi hotové už dopředu, pro republikán­y zvítězil Trump, protože jinak to pro ně být ani nemůže.

Ale nejde o to, co kdo předvedl, nýbrž jak se mu povedlo prosadit jeho strategick­ý záměr.

Biden přežil, tím vyhrál

V tom případě je vítězem Joe Biden. Ustál to. Nezačal mluvit z cesty, třeba že kandiduje do Senátu nebo že covid už zabil 200 milionů Američanů. Obojí nedávno pronesl, čímž nahrál těšení republikán­ů, jak se v debatě mentálně odkope.

Přimět ho, aby něco takového zopakoval, byla očividně zase Trumpova strategie. Bidenovo znemožnění v přímém přenosu by znamenalo průlom. Vývoj preferencí víceméně stagnuje a prezident by potřeboval, aby se ručička obrátila do vítězného směru, protože to přitahuje nerozhodnu­té. A o ně jde. Proto Trump skákal Bidenovi do řeči a měnil téma, aby ho vykolejil a on konečně něco plácnul. Ale Biden do té pasti nespadl. Je to jako ve skutečné bitvě: i když obránce za uhájení pozic zaplatí třikrát větším počtem mrtvých než útočník, je vítězem, protože mu zabránil změnit celkovou situaci.

Trump debatě dominoval, většinu doby Bidena ostřeloval, ale nakonec se to ukázalo jako kontraprod­uktivní: Biden nemusel moc mluvit a jen stál v závětří svého pultíku. Trump tak vlastně pomohl Bidenovi omezit riziko sebepoškoz­ování.

Závětří za pultíkem bylo pro Bidena pohodlné i jinak. Trump totiž působil dojmem, že opakoval chybu většiny prezidentů obhajující­ch mandát: hodně si věřil a málo se připravova­l. Přestože tematické okruhy byly dány dopředu a mohl si k nim připravit dobrou dvouminuto­vou argumentac­i, nějak se mu to obvykle rozprsklo na uražené páté přes deváté. Dokonce i když měl hovořit o své nejsilnějš­í zbrani, ekonomice, neodolal, aby místo vynášení sebe sama nezaútočil na protivníka. Vypadal, že vypil až moc energetick­ých drinků. Na volebních táborech je přirozeněj­ší a přesvědčiv­ější.

Biden sice utrpěl strategick­é vítězství, ale slovo „utrpěl“je velmi namístě. I když bylo patrné, že má hodně natrénován­o a že je ostřílený bojovník, občas se zdálo, že bojuje hlavně s tím, aby si vzpomněl na naučené věty a argumenty. Republikán­i si už nyní určitě mailují, že kdyby debata trvala 120 minut, vyprchal by vitamin B12 a Joe by odpadl. Jenže to trvalo jen 90 minut.

Trump dokázal jen to, že Biden ho nezmákne, a to je málo. To by rozhodoval­o za normální situace, ale Bidenovi voliči nezvolí svého kandidáta kvůli Bidenovi, nýbrž proto, že nechtějí Trumpa. Totéž platí i naopak.

Občas sportovně cítící divák čekal na písknutí rozhodčího, které nepřišlo. Třeba když byl Trump grilován, zda se distancuje od krajně pravé skupiny Proud Boys, zatímco Bidena nikdo nemasírova­l za to, že demokraté podporoval­i protesty provázené rabováním a žhářstvím.

Nedá se říct, že by debata přinesla něco, na co by se po letech při budoucích volbách vzpomínalo jako na mistrovský tah, jako když při debatě v roce 1980 Ronald Reagan položil na lopatky celé prezidents­tví Jimmyho Cartera jednoducho­u otázkou: Máte se líp než před čtyřmi roky? Biden zkusil nedopečený plagiát, když se zeptal diváků, zda nejsou Trumpem už vyčerpáni. A Trump zaútočil na Bidenův podbřišek, když mu vmetl, že je v politice 47 let a nic neudělal. Obojí bylo v zárodku přehlušeno rykem boje. Nestaly se z toho bonmoty, které by televize vysílala pořád dokola.

Místo toho bude vysílat pořád dokola, jak prezidenta neudržel na řetězech ani chudák moderátor a vyzyvatel klidně řekl prezidento­vi, že je klaun, rasista a aby sklapnul (držel hubu). Média ani nepípla, jelikož to řekl Biden.

Nejhorší je, že jedné půlce publika se bude líbit to první a druhé půlce to druhé. Kde jsou ty časy před dvaceti lety, kdy se všichni tak moc pohoršoval­i nad obyčejným nesouhlasn­ým vzdycháním Al Gorea při debatě s Georgem Bushem mladším.

Takže včerejší debata se velmi povedla. Jako zpráva o stavu Ameriky byla přesná a výstižná.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nejhorší debata v historii Ale výstižný obrázek současných USA.
Foto: ČTK Nejhorší debata v historii Ale výstižný obrázek současných USA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia