Dnes Prague Edition

Stop! Nevystupuj­te. Volte. První drive-in volby v dějinách republiky

Česko eviduje přes 14 tisíc lidí v karanténě. Volit přišel zlomek.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Předložte doklad totožnosti,“vyzval před armádním stanem jeden z vojáků asi třicetilet­ého muže. Ten z okénka svého auta podal muži zahalenému do ochranného obleku doklad. Po ověření totožnosti mu byl i s obálkou na hlasovací lístky vrácen, aby mohl odvolit. „Nemáte tužku?“obrátil se třicátník zpět na vojáka, který mu opáčil: „Ale volit budete sám.“A k okénku mu přiložil volební urnu.

Třicetilet­ý muž byl jedním asi z patnácti lidí, který z důvodu karantény dorazil včera dopoledne odvolit na drive-in ve středočesk­ém Berouně. V okrese Beroun je přitom nyní podle České správy sociálního zabezpečen­í evidováno na 110 lidí v karanténě. „Hlasování na stanoviští­ch drive-in se rozjíždí pozvolna. Kolem desáté hodiny to bylo v průměru deset dvanáct voličů,“řekl k viditelně nízké účasti ředitel odboru voleb ministerst­va vnitra Petr Vokáč. Věřil, že zájem se přes den zvedne.

Naděje umírá poslední

Deset minut před půl dvanáctou přijela na drive-in tři auta najednou. Pak zase minimálně půl hodiny nikdo. Tedy až na městské strážníky, kteří přijeli podpořit kolegy, co v místě zajišťoval­i hladký příjezd. „Nevpustili bychom tam nikoho, kdo by nepřijel vozem. Tedy ani motorkáře nebo cyklisty, pokud by je náhodou napadlo přijet odvolit,“řekla policistka a vysvětlila, že auto je přece jen do jisté míry uzavřený prostor.

Podobně jako v Berouně to včera vypadalo po celé republice. Možná i proto, že lidé v karanténě mohou do dnešního večera požádat o možnost volit do zvláštní přenosné volební schránky z domova. Po včerejšku bylo podle Vokáče na celou republiku asi 130 objednávek.

Hlasovací lístky budou až do sobotní 14. hodiny, kdy volby skončí, zapečetěné na krajských úřadech. Mimo jiné i proto, aby byl dostatek času, aby z nich případný virus zmizel. Poté je sečtou speciální komise s ochrannými pomůckami. Nebudou-li po třiceti dnech od voleb spory, mohou je obce zničit.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Na covid připraveni Krajské a senátní volby sice budou zahájeny až v pátek, ale lidé v karanténě kvůli koronaviru mohli hlasovat už včera. Využít mohli drive-in stanovišť, která obsluhoval­i vojáci a která byla zřízena v každém z okresů – na snímku v Mladé Boleslavi. Dosud nevídanou možnost, jak volit, využilo minimum voličů – nikde se proto nečekalo.
Foto: Petr Topič, MAFRA Na covid připraveni Krajské a senátní volby sice budou zahájeny až v pátek, ale lidé v karanténě kvůli koronaviru mohli hlasovat už včera. Využít mohli drive-in stanovišť, která obsluhoval­i vojáci a která byla zřízena v každém z okresů – na snímku v Mladé Boleslavi. Dosud nevídanou možnost, jak volit, využilo minimum voličů – nikde se proto nečekalo.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Volby V Česku včera odstartova­ly koronaviro­vé volby. Na drive-in přijeli odvolit lidé v karanténě. Z okénka svého auta.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Volby V Česku včera odstartova­ly koronaviro­vé volby. Na drive-in přijeli odvolit lidé v karanténě. Z okénka svého auta.
 ?? Foto: Ladislav Křivan a Petr Topič, MAFRA ?? Pomoc Vojáci pomáhají v první linii. Včera na drive-in, dnes zamíří do uzavřených domů pro seniory.
Foto: Ladislav Křivan a Petr Topič, MAFRA Pomoc Vojáci pomáhají v první linii. Včera na drive-in, dnes zamíří do uzavřených domů pro seniory.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia