Dnes Prague Edition

Lup za 9 999 korun bude nově přestupkem

- Ondřej Krutilek Tereza Kučerová

Dejme tomu, že pouliční zlodějíček ukradl v obchodě mobilní telefon za sedm tisíc korun. Ještě včera se tím dopustil trestného činu a hrozilo mu vězení, jenže kdyby takový telefon ukradl dnes, je v úplně jiné situaci. Od 1. října totiž vstupuje v účinnost novela trestního zákoníku. Nové znění zákona mimo jiné změkčuje tresty za krádeže. Nově je totiž zlodějna trestným činem až od deseti tisíc korun, provinilec by se tak z krádeže vykroutil s přestupkem.

Novinka se netýká jen drobné kriminalit­y, ale plynule proplouvá celým právním systémem. Zjednoduše­ně řečeno musí zločinec od 1. října způsobit dvojnásobn­ou škodu, aby mu hrozil stejný trest jako na konci září. Řečeno právní terminolog­ií – na škodu takzvaně „nikoli malou“nestačí 25 tisíc korun jako doposud, ale musí být alespoň padesátiti­sícová, větší škoda se nově počítá od jednoho milionu korun a škoda velkého rozsahu je nově od deseti milionů výš oproti původním pěti milionům.

„Když někdo dříve ukradl pět tisíc, mohl někomu ukrást polovinu výplaty. Dnes je to třeba šestina. Takové jednání není pro společnost tak škodlivé a nemělo by být tak přísně sankcionov­áno, jako dosud,“řekl MF DNES advokát Lukáš Duffek z advokátní kanceláře Rowan Legal.

Ze stejné úvahy vycházeli také zákonodárc­i. Míra způsobené škody se posuzovala stejně od poslední změny v roce 2002. Za uplynulých osmnáct let se ale hodnota peněz kvůli inflaci dramaticky změnila.

Duffek upozornil, že novinka sice ulehčí soudům, ovšem varuje před zavalením úřadů přestupky. „Přestupkov­é řízení není tak efektivní jako trestní řízení, nemá v podstatě ani možnost provádět dokazování a vyšetřovan­í tak rozsáhle, jako u trestných činů. Orgány, které řeší přestupky, mohou být zavaleny, věci se nebudou efektivně šetřit a činy mohou zůstat nepotrestá­ny,“uvedl. Problémů se bojí města.

„Dle našeho názoru lze očekávat nárůst deliktů do desti tisíc korun, neboť hrozba vězení má na rozdíl od správních sankcí odrazující účinek,“uvedl v červenci k novele předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl. „Společnost nyní dostává signál, že krádež do 10 tisíc Kč je jen přestupkem a nebezpečno­st takového činu pro společnost je zanedbatel­ná,“doplnil. Právě města a obce budou těmi, na koho novela dopadne nejnaléhav­ěji. Přestupky totiž na rozdíl od trestných činů řeší úředníci na okresních úřadech.

„Pro města a obce je to alarmující zpráva. V době, kdy se snažíme vyrovnávat s propady hospodářst­ví, stát na obce nakládá další agendu,

Hlavní změny novely trestního zákoníku

● Výše škody: výše škody, kterou zákon určuje při posuzování závažnosti trestného činu, se zdvojnásob­uje. Trestný čin tak nově začíná na deseti tisících oproti předchozím pěti.

● Podmíněné propuštění: prvotresta­ní, kteří spáchali zvláště závažný trestný čin, mohou nově žádat o podmíněné propuštění už po odpykání jedné třetiny trestu. Až doposud mohli o prominutí dvou třetin trestu žádat pouze vězni odsouzení za méně vážný trestný čin.

● Prohlášení viny: pokud se obžalovaný přizná k trestnému činu a souhlasí s právní kvalifikac­í, nebudou už soudy muset jeho vinu dokazovat a vyslýchat všechny svědky. Prohlášení viny není možné vzít zpět. kterou sám nezvládá,“připojil se ke kritice i místopředs­eda svazu a starosta Velkého Oseka na Kolínsku Pavel Drahovzal.

MF DNES oslovila desítku měst napříč Českem, aby zjistila, jak se na nový nápor přestupků připravují. Obecně se dá říci, že zatím úřady zvolily vyčkávací taktiku, samy totiž nevědí, co změny v praxi přinesou. Navyšování počtu úředníků ale ještě neplánují.

„Naše přestupkov­é oddělení řeší ročně přes tři tisíce přestupků různého charakteru, z toho zhruba deset procent činí přestupky proti majetku. Letos už jich máme na stole na 300. V současné chvíli nevíme, jak rychle a o kolik narostou počty přestupků proti majetku při posunutí hranice na 10 tisíc korun,“vysvětluje Jana Matějíková, tisková mluvčí Frýdku-Místku. Odhaduje, že kdyby byl roční nárůst přestupků dvojnásobn­ý, musel by každý úředník vyřešit o zhruba třicet přestupků více. „A to by už bylo opravdu náročné,“zdůrazňuje mluvčí.

Další města pomalu chystají krizové scénáře, svůj plán už má připraven třeba Kutná Hora. Svým stávajícím úředníkům zvyšují kvalifikac­i, aby se mohli ujmout přestupkov­é agendy. „Odbor má připraveny i absolventy právnickýc­h fakult, kteří by jako externí pracovníci mohli přestupkov­ou agendu zajistit, pokud by k nárůstu skutečně došlo,“dodala mluvčí Eva Haroková.

S využitím ČTK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia