Dnes Prague Edition

Absurdity okolo spílání Minářovi

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Loni v listopadu vznikl ikonický snímek. Lídři opozičních stran sedí okolo ryšavého chlapíka v podivně hnědém svetru a téměř nábožně mu naslouchaj­í. Dnes titíž lidé Mikuláši Minářovi spílají za to, že se rozhodl odejít z čela spolku Milion chvilek pro demokracii a pustit se do politiky sám, nejspíš po boku Jana Čižinského.

Celé to je dokonale absurdní. Nikoli kvůli Minářovi, ať si o jeho kariéře myslíte cokoli. Zkrátka se mu povedlo zorganizov­at několik megaúspěšn­ých protestů vůči vládě a teď si to chce v politice zkusit sám. Ostatně ho k tomu vyzývala celá řada lidí. Nikoli pouze jeho odpůrců, ale i sympatizan­tů z různých stran, kteří si prostě jen mysleli, že se třeba přidá k nim.

Absurdní spíš je, že volení představit­elé stran zleva doprava visí na rtech mladíkovi, který dva roky předtím prošel soutěží Člověka v tísni Hledá se lídr. Když jim nakáže, aby se začali spojovat, začnou to horečně dělat, jakkoli k tomu třeba nemusí být vůle ani v jejich vlastních stranách. Poté se Minářem nechají veřejně plísnit, že jeho vůli nenaplňova­li dostatečně. A nakonec štkají, že je zradil a chce je tříštit. Ne, problém fakt není na straně Mináře…

● Někdy se vám při přepisován­í politickéh­o rozhovoru stane, že z něj kvůli nedostatku místa v novinách musíte „vykrátit“i zajímavé věci. Z úterního interview se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem tak vypadla následujíc­í pasáž týkající se ministra zahraničí Tomáše Petříčka. V kuloárech se totiž delší dobu spekuluje, že by kvůli tlaku prezidenta Miloše Zemana mohl ve funkci skončit. A že by to Hamáčkovi kvůli sporům s pražskou ČSSD v čele se šedou eminencí a Petříčkový­m blízkým kamarádem Miroslavem Pochem ani příliš nevadilo.

Prezident Miloš Zeman prý tlačí na konec ministra Tomáše Petříčka, takže byste mohli přenechat ANO ministerst­vo zahraničí. Nejprve se říkalo, že za zdravotnic­tví, pak že za ministerst­vo pro místní rozvoj. Je na tom něco, nebo Petříček zůstane?

– To je klasická pěna dní v Praze. Není dne ani měsíce, kdy by se – v uvozovkách – něco nechystalo. Rozhodně nic takového není na pořadu dne.

Co na pořadu týdne, měsíce?

– O ničem takovém nejednáme. Podle koaliční smlouvy jsou jasně rozděleny resorty a žádná jednání s hnutím ANO o výměně resortů či o nějakých změnách jsme nevedli.

● A na závěr těžko ověřitelný zákulisní drb o tom, proč prý prezident Miloš Zeman ustoupil tlaku premiéra Andreje Babiše s Janem Hamáčkem na odvolání šéfa antimonopo­lního úřadu (ÚOHS) Petra Rafaje, kterého by prý měl nahradit exministr Petr Mlsna. Zaprvé má Mlsna se Zemanem dobré vztahy. Zadruhé by součástí dohody mělo být, že ve funkci zůstane další hradní chráněnec – ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek, kterému letos končí další čtyřleté funkční období. A zatřetí, že bude funkce prodloužen­a i Zemanovu příteli Danielu Benešovi z ČEZ, kterému končí mandát na konci příštího roku. Přičemž obou dvou by se nejraději zbavil Babiš. Tak uvidíme…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia