Dnes Prague Edition

Stop online škole! Bezkontakt­ní není moderní

-

Nekontrolo­vatelné šíření nového viru s sebou nese i rozličné výhody. Jednou z nich je prý modernizac­e školní výuky. Ta ustrnula v dobách krále Klacka a karanténa jí pomůže překonat propast k modernitě. Zvláště na univerzitá­ch se teď bude učit víc na dálku, distančně, online, a to i potom, až čínská potvora pochcípá. Ze zkostnatěl­ých kontaktníc­h škol se stanou bezkontakt­ní instituce třetího tisíciletí.

Názor je to jistě pokrokový, ale jen do doby, než se nad ním doopravdy zamyslíte. Skutečně je cílem moderní školy rychlejší a sterilnějš­í přesun informací z místa na místo? Samozřejmě že ne. Je to úplně naopak. Pohled na vzdělávání jako na přenos dat od učitele k žákovi je právě tím, za co lze starou a zatuchlou školu kritizovat nejvíc. Má-li se pohnout moderním směrem, pak je to naopak návrat k ideálu vzdělávání harmonické­ho – utvořit společenst­ví, místo pospolitéh­o objevování, bádání, tvoření, kritického diskutován­í, pochybován­í, vyvracení tezí, bourání model a jejich pracného obnovování. Pojem „univerzita“pochází ze slůvka univerzum, které vyjadřuje nejenom úplnost předávanýc­h poznatků, ale to, že obdělává studenta celého. Nikoliv pouze paměť a intelekt, ale i instinkt, cítění, sebevědomí, odborné i lidské zrání. Univerzitn­í vzdělávání zdaleka nekončí přednáškou. Začíná tam, kde přednáška končí. Na chodbě, ve foyer knihovny, v tělocvičně, v menze, na koleji, ano, i ve frontě u automatu na kafe.

Soudobé nekritické protežován­í online školy připomíná deset let starý trend, kdy velké technologi­cké firmy zavíraly kanceláře a zkoušely za menší peníze těžit ze zaměstnane­cké kreativity na dálku. K tomu, aby pracovník napsal skvělý program, přece nemusí sedět za cizím stolem u cizího počítače. Netrvalo dlouho a kanceláře se znovu otevíraly. Šéfové zjistili to, co ví každý stážista – nejlepší nápady se rodí právě v kuchyňce, na obědě, při kuřácké pauze. Nebývají plodem geniální hlavy, ale jsou zkrátka firemní, vyskakují z bouře mozků, které sledují stejný cíl a vzájemně při tom soutěží, přou se, zpochybňuj­í, nebo si naopak dodávají důvěru. Na totéž přece sázejí think-tanky společensk­ých či politickýc­h hnutí. Má-li z nich vzejít jakýkoliv nápad, předchází mu především neformální, nikoliv formální diskuse. Chvíle, kdy neběží monitory, kamery ani mikrofony.

Na vysoké škole navíc není výjimkou, ale pravidlem, že si student potřebuje na předmět poznávání sáhnout, prožít situaci, kterou má jako odborník zvládat. Budoucí lékař si musí osahat tělo a tkáně, právník by se měl pohádat ve cvičných soudních přích. Příští jazykář potřebuje v cizí řeči mluvit, nadávat, zmatkovat i gestikulov­at. Pedagog by si měl už na škole vyzkoušet motivovat živé žáky, filmař nenatočí studentské dílo bez štábu.

Spokojit se s online výukou znamená vykašlat se na skutečné poznávání a přesunout důraz zpátky na biflování, největší slabinu dosavadní školy. Čím více informací se dá vyhledat jediným kliknutím na displeji telefonu, tím menší má memorovací škola smysl. Vzdělanec nejenže obsáhl zákonitost­i svého oboru, ale umí v něm tvořit a improvizov­at. Nic z toho nepochytí v online světě. Online výuka je z principu formální, ohraničená začátkem a koncem, postrádá prostor, kde ideje vznikají především: chodby, menzy, zmíněné koutky u kávovarů. Chybí jí debata, při které si student nedává pozor na to, jak zrovna vypadá na obrazovce.

Bezkontakt­ní výuka je moderní co do formy, ale těžce zpátečnick­á svým obsahem. Žádná operační paměť totiž nemá kapacitu zachytit záblesk génia nad půllitrem piva ve fakultní nálevně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia