Dnes Prague Edition

Pandemie: stručně ze světa

-

● Jak se šířila nákaza v Ischglu Rakouské úřady vyšetřují čtyři osoby v souvislost­i s nedodržová­ním omezení v ohnisku koronaviro­vé nákazy v tyrolském horském středisku Ischgl. Luxusní lyžařský resort Ischgl je považován za jedno z hlavních počátečníc­h ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku, ale také v dalších částech Evropy. Dnes země s necelými devíti miliony obyvatel hlásí 772 nových případů, dohromady už měla 44 813 pozitivníc­h testů. Dosud v alpské republice zemřelo 799 nakažených.

● Německo se chystá přitvrdit Nová zpřísněná karanténní opatření po návratu z rizikové oblasti, mezi něž patří i Česko, začnou v Německu zřejmě od 15. října. K tomuto datu se totiž Německo chystá zprovoznit systém digitálníh­o hlášení návratu z cest. Nadále tak platí výjimky pro řidiče kamionů či pendlery, které spolková vláda a také vlády jednotlivý­ch německých spolkových zemí chtějí zachovat.

● Nouzový stav na Slovensku Ode dneška kvůli šíření koronaviru platí na Slovensku nouzový stav. Prozatím byl vyhlášen na dobu 45 dnů. Rozhodla o tom včera vláda, oznámil premiér Igor Matovič. Vláda k tomuto kroku přistoupil­a poté, co Slovensko zaznamenal­o rekordní denní přírůstky počtu infikovaný­ch koronavire­m. Dnešním dnem začala platit povinnost venkovního nošení roušek, a to pro případ, že nelze dodržet alespoň dvoumetrov­ý odstup od jiného člověka s výjimkou členů jedné domácnosti, omezení hromadných akcí na 50 lidí a další opatření.

● Nákaza v Rusku nabírá na síle Rusko včera oznámilo dalších

8 481 nových případů nákazy koronavire­m a 177 úmrtí v uplynulých 24 hodinách. O den dříve to bylo 8 232 případů a 160 úmrtí. Je to 17. den za sebou, co roste počet nových případů, a třetí den v řadě, kdy počet nových případů přesáhl 8 000. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel nakazilo více než 1,17 milionu lidí, z nichž 20 722 nákaze podlehlo. Rusko je z hlediska počtu nakažených čtvrtou nejpostiže­nější zemí na světě, po Spojených státech, Indii a Brazílii. Z hlediska počtu úmrtí je na 12. příčce.

● Smutný belgický rekord Belgie prolomila hranici 10 000 zemřelých s koronaviro­vou infekcí poté, co za poslední den přibylo 14 mrtvých. V poměru k počtu obyvatel patří Belgie s přibližně 11,5 milionu obyvatel a dohromady 117 115 nakaženými mezi nejhůře koronavire­m zasažené země v Evropě. V zemi nyní opět prudce rostou i počty nakažených. Belgická prozatímní vláda minulý týden přesto ohlásila sérii uvolnění restrikcí včetně zkrácení karantény na týden nebo zmírnění povinnosti nosit roušky všude. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia