Dnes Prague Edition

Karabach opět bouří

Silná rétorika a neústupnos­t. Ani vojenská převaha Baku rychlé vítězství nepřinese

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

BAKU/JEREVAN Čtvrtým dnem pokračoval­y včera boje mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem ve sporné oblasti Náhorní Karabach. Střety, do nichž je zapojena těžká vojenská technika, doprovázej­í vzájemná obvinění z provokací a silná rétorika na obou stranách, která nasvědčuje tomu, že ukončit nečekaně vyhrocenou situaci u vyjednávac­ího stolu se v nejbližší době zřejmě nepodaří.

Vyhodnocen­í toho, co se v regionu skutečně děje, nicméně ztěžuje přístup k nezávislým zdrojům, které by umožnily prohlášení z obou stran ověřit. Baku i Jerevan chrlí množství informací mimo jiné o vojenských akcích svých či o ztrátách způsobenýc­h jejich armádami, zprávy ale vzápětí druhá strana vyvrací. Kromě toho, že není jasné, kdo nejnovější střety začal, či zda jsou v regionu skutečně žoldáci ze Sýrie, zůstává i velký otazník nad rolí Turecka v nynějších bojích.

Jerevan včera zveřejnil fotografii trosek arménské stíhačky Su-25, kterou prý v úterý sestřelil turecký bojový letoun F-16, jenž přiletěl z ázerbájdžá­nského vzdušného prostoru. Arménské ministerst­vo obrany informoval­o také o dalších ázerbájdžá­nských náletech na severu Karabachu, k nimž údajně Baku používá bezpilotní stroje turecké výroby. Turecko, které se sice tentokrát více než kdy dříve otevřeně hlásí k podpoře svého ázerbájdžá­nského spojence, však zapojení do bojů zatím odmítá.

Přímým zapojením do bojových akcí by se přitom mohla otevřít po Sýrii a Libyi už třetí fronta mezi Ankarou a Moskvou – na jejíž podporu Arménie spoléhá. Rusko jakožto bezpečnost­ní garant v regionu bylo až doteď schopno v případě střetů nakonec obě strany uchlácholi­t.

Nynější silná rétorika – jak na straně Arménie a Ázerbájdžá­nu, tak Turecka – a povaha bojových akcí nicméně svědčí o shodném odhodlání vyřešit téměř 30 let zamrzlý konflikt silou poté, co diplomatic­ká vyjednáván­í skončila ve slepé uličce. Například ázerbájdžá­nský prezident Ilham Alijev včera prohlásil, že Baku neustoupí až do úplného stažení arménských sil ze sporného regionu.

Kdo má navrch?

Vztahy mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem se letos vyostřily už podruhé – k první střetům došlo v polovině léta na hranicích obou států. Po několika dnech se sice situace nakonec uklidnila, incident ale rozproudil novou zlou krev v dlouhodobě znepřátele­ných táborech. Například v Moskvě a Petrohradu musela ruská policie zasahovat proti násilnoste­m, které mezi oběma komunitami žijícími v zemi kvůli bojům na hranicích propukly. V metropoli Baku navíc protestova­ly tisíce Ázerbájdžá­nců, kteří na pozadí nových potyček požadovali, aby tamní vláda zahájila mobilizaci a s pomocí vojenských akcí získala kontrolu nad Karabachem.

Jak už v létě upozorňova­li vojenští experti, obě země od zamrznutí sporu v 90. letech nepřestaly zbrojit – v obou případech přitom patřilo právě Rusko k hlavním dodavatelů­m vojenské techniky. Podle vojenského pozorovate­le Alexandra Golce, kterého oslovil server Meduza, však utrácelo Baku až třikrát více než Jerevan. Ázerbájdžá­nská armáda je tak výrazně větší než vojenské síly Karabachu, respektive Arménie. V případě totální mobilizace bude na straně Baku zhruba 300 tisíc vojáků, což je asi o 90 tisíc více než na straně protivníka. Více má i tanků – 500 oproti odhadem 200 až 300.

Největší předností ázerbájdžá­nské armády jsou ale bezpilotní letouny, které tvoří jádro letectva. Ty si vláda pořídila v rámci modernizac­e armády po posledních nejostřejš­ích střetech se svým sousedem v roce 2016. Nakupovat přitom začalo Baku po Rusech u Izraele a Turecka.

Nic z toho podle odborníků nepřinese Ázerbájdžá­nu rychlé a rozhodujíc­í vítězství a dosáhnout velkých strategick­ých zisků neumožní. Karabach totiž po formálním ukončení bojů v roce 1994 aktivně posiloval svoji obranu, kterou bude těžké prorazit. Spoléhat tak může jen na postupné ukrajování menších částí území.

 ?? Foto: ČTK ?? Konflikt eskaluje Arménský dělostřele­c na území Náhorního Karabachu pálí na pozice ázerbájdžá­nské armády. Obě strany se obviňují z útoků na svá území a tvrdí, že se jen brání agresi protistran­y.
Foto: ČTK Konflikt eskaluje Arménský dělostřele­c na území Náhorního Karabachu pálí na pozice ázerbájdžá­nské armády. Obě strany se obviňují z útoků na svá území a tvrdí, že se jen brání agresi protistran­y.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia