Dnes Prague Edition

Hacker Nikulin si v USA odsedí přes sedm let

-

SAN FRANCISCO Americký soud potrestal Rusa Jevgenije Nikulina, který byl uznán vinným z hackerskýc­h útoků, sedmi lety a čtyřmi měsíci vězení. Informoval­a o tom agentura RIA Novosti. Prokuratur­a žádala 12 let a jeden měsíc vězení, obhajoba navrhovala čtyři roky, které už Nikulin za mřížemi strávil ve vazbě.

„Odsuzuji ho k 88 měsícům vězení,“citovala agentura RIA Novosti z prohlášení amerického federálníh­o soudce. Podle agentury TASS Nikulin

odmítl možnost vystoupit s řečí na svou obhajobu před vynesením trestu.

Odvolání je nepravděpo­dobné

Obhajoba zvažuje, že se proti rozsudku odvolá, řekl TASS Nikulinův obhájce Arkadij Buch a odhadl, že při nynějším trestu stráví Rus v americkém vězení nejspíše o něco více než dva roky, než bude vyhoštěn do vlasti. V případě dobrého chování se totiž trest v průměru snižuje o 15 procent a kromě toho se do něj započte 48 měsíců strávených ve vyšetřovac­í vazbě.

„Vychází z toho, že si bude muset odsedět 26 měsíců, pokud si povede dobře,“poznamenal. Odvolání označil za velice pravděpodo­bné.

Obhajoba: Nic mu neprokázal­i

Porota v San Francisku už v červenci uznala třiatřicet­iletého Nikulina vinným v devíti bodech obžaloby, podle nichž v roce 2012 napadl sociální sítě LinkedIn a Formspring knihy koupím. Tel: 608884985.

Verne! Verne! Koupím a dobře zaplatím za předválečn­é Verneovky nakl. Vilímek, Hynek, Otto a Beafourt. I brožované a sešity. Sběratel. Tel: 602229370 E-mail: pavlos96@seznam.cz

Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873 a webové úložiště Dropbox. Podle obžaloby ukradl data z více než 117 milionů účtů.

Nikulinova obhajoba tvrdila, že vyšetřovat­elé nedokázali s určitostí prokázat vazbu mezi Nikulinem a internetov­ými uživatelsk­ými jmény, historiemi vyhledáván­í a dalšími předložený­mi důkazy.

Obhájce Adam Gasner už dříve uvedl, že každý včetně ruských tajných služeb mohl použít Nikulinovy e-mailové účty k páchání zločinů jeho jménem.

Nikulin byl zadržen v říjnu 2016 v Praze na žádost amerických orgánů. Český soud poté souhlasil s vydáním do USA, ačkoliv o vydání svého občana současně požádalo také Rusko. Do Spojených států byl Nikulin posléze vydán v březnu roku 2018.

Proces s Nikulinem v San Francisku začal až letos v březnu, jenže krátce po zahájení byl kvůli koronaviro­vé pandemii přerušen. Obnoven byl až po částečném uklidnění situace začátkem července. (zah a ČTK)

 ?? Foto: Twitter ?? Hacker Na nedostatek peněz si Jevgenij Nikulin rozhodně stěžovat nemohl. Teď si je ale ještě pár let moc neužije.
Foto: Twitter Hacker Na nedostatek peněz si Jevgenij Nikulin rozhodně stěžovat nemohl. Teď si je ale ještě pár let moc neužije.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia