Dnes Prague Edition

Příště udělám spoustu věcí jinak

Zpěvačka Kateřina Marie Tichá vydala své debutové album Sami, které odráží její zálibu v písničkáří­ch.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Co například?

Miluje třeba prvotinu Buty Pískej si, pískej. „Úžasná je podle mě i společná deska kapel AG Flek a Hradišťan,“svěřuje se zpěvačka.

Vaše album uvozuje klip Zničená zem s hercem Igorem Orozovičem. Kdo je jeho autorem?

Video točil Jonáš Červinka, tedy raper Lipo, režíroval už předchozí klip ke skladbě Sami. Orozoviče jsem si vybrala já. Strašně se mi líbí jeho projev, myslím, že je to jeden z nejlepších mladých současných herců. A do role se hodil, byla jsem přesvědčen­á, že to zahraje přesně tak, jak jsem si představov­ala.

Album je v jádru popové s důrazem na sdělné melodie, ale stylově docela pestré. Odpovídá výsledek vašim představám?

Ano. O pestrost jsem se snažila. Když mi bylo šest let, poslouchal­a jsem pořád dokola album Proměny od Čechomoru, kde zpívala i Lenka Dusilová. Pak mě hodně ovlivnili písničkáři a písničkářk­y jako Karel Plíhal, Zuzana Navarová, Vlasta Redl nebo Buty. Mám strašně ráda jejich první desku.

Jak jste k téhle hudbě došla?

Čechomor poslouchal­a hodně moje máma, já jsem zjistila, že se mnou jejich písničky něco dělají, a začala si podobnou hudbu hledat, později i sama skládat. Uvědomila jsem si, že chci jednak psát české texty, jednak dělat písničky, které nebudou úplně prvoplánov­ě líbivé.

Kdy jste se pustila do vlastních věcí?

Zpívat jsem chtěla vždycky, na to jsem přišla už při poslechu desek. Rodiče si toho všimli, přihlásili mě do sboru a postupně mi začalo docházet, že bych lidem chtěla zpívat své příběhy. Ve čtrnácti letech jsem se začala učit hrát na kytaru, napsala první dvě vlastní písničky a říkala si, že by to asi takhle šlo. Že bych nemusela psát jen básničky jako dosud, ale že bych mohla spojit dvě věci, které dělám nejraději ze všeho – zpívání a psaní.

Jak jste se dostala ke kapele Jelen, s níž jste načas vystupoval­a?

Když mi bylo sedmnáct, měla jsem písničku Vzpomínej, jednu z prvních, které jsem napsala. U příprav natáčení mého alba, které nikdy nevyšlo, jsem potkala právě kluky z Jelena. Tehdy jsem už měla napsanou i skladbu Tančíme spolu a napadlo nás, že bychom ji natočili společně, hodili se tam svou energií. Pak jsme začali jezdit koncerty a už jsme si tak nějak zůstali.

Proč nevyšla vaše plánovaná první deska?

Právě proto, že jsem začala vystupovat s Jelenem a vše ostatní šlo do pozadí. Ale jsem ráda, protože díky tomu mohl můj debut vyjít až teď a v podobě, s kterou jsem stoprocent­ně spokojená. Příště samozřejmě udělám spoustu věcí jinak.

Zkusila jsem si žánrovou pestrost, příště bych se ráda zaměřila na jednu z poloh a šla v ní víc do hloubky.

 ?? Foto: Radek Kudláček ?? Pestrý debut Zpěvačka Kateřina Marie Tichá vydala desku Sami, která je stylově velmi pestrá.
Foto: Radek Kudláček Pestrý debut Zpěvačka Kateřina Marie Tichá vydala desku Sami, která je stylově velmi pestrá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia