Dnes Prague Edition

Hrzánovou s Holubem čekají cirkusácká čísla

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Šestašedes­át let starý Felliniho film Silnice (La Strada) patří do kánonu filmové tvorby. Oscarový snímek o putování cirkusácké­ho siláka Zampana a pomocnice Gelsominy se nyní dočkal původní české divadelní adaptace. V pražském Divadle Kalich se v těchto rolích už dnes večer představí Radek Holub a Bára Hrzánová. Novinku nachystala režisérka Lída Engelová společně s dramaturgy­ní Johanou Kudláčkovo­u. Pro obě byla divadelní verze Silnice dlouholetý­m snem.

Inscenace prý vznikala dost netradičně. „Když se ukázalo, že pro nápad převést La Stradu na jeviště mohu získat i řadu dalších tvůrců včetně herců, pustili jsme se do naší cirkusácké romance, jak inscenaci říkáme, způsobem pro divadlo méně obvyklým. Původní scénář teď hrajeme v poloviční délce, protože na jevišti se opravdu může mluvit, až když jsou ostatní způsoby vyjádření vyčerpány,“naznačuje režisérka.

„A tak jsme zkoušeli, hráli na různé nástroje, hodiny trávili ve zkušebně proměněné v tělocvičnu, ale i hledali smysluplné mlčení. Bára Hrzánová, Radek Holub a v dalších rolích Zbyšek Kalina, Klára Cibulková a Radek Zima se ve výsledku stali postavami, na které by se – jak doufám – i Fellini rád zvědavě podíval,“popisuje Engelová.

Pohybová zkouška

Představen­í proto rámují i stará cirkusová čísla. „Jít do konkurence s novým cirkusem jsme nechtěli, vrátit se ke kořenům prostých triků starých klaunů jsme ale mohli. Kupodivu se ukazuje, že nezklamou,“láká režisérka a upozorňuje, že práce na Silnici byla a bude víc než náročná pro všechny účinkující.

„Po dobu života jejího jevištního tvaru se herci musejí udržovat v nebývalé fyzické i psychické kondici. Před každou reprízou máme navíc pohybovou zkoušku,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia