Dnes Prague Edition

Propad hlásí vlaky, kamiony i autobusy

Koronaviro­vá karanténa zabrzdila pololetní výsledky českých dopravců

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Předchozí půlrok ukázal o něco větší propad počtu cestujícíc­h v autobusové dopravě než na železnici. Naopak v přepravě zboží se kamionová doprava dokázala z krize otřepat daleko lépe než nákladní železniční doprava. Tuzemští kamionoví dopravci navíc ve statistiká­ch za uplynulých prvních šest měsíců v roce zaznamenal­i i ojedinělý pozitivní trend. Podle výsledků sesbíranýc­h ministerst­vem dopravy se ve srovnání s loňským pololetím podařilo navýšit objem přeprav směřujícíc­h z Česka do ciziny, nebo naopak importu zboží do země.

Přestože na počátku karantény se zdálo, že bude mít nákladní železnice proti kamionům paralyzova­ným v dlouhých kolonách na hranicích výhodu, nakonec ze srovnání vyšla silniční doprava výrazně lépe. Zatímco nákladní vlaky ztratily meziročně pětinu přepravené­ho zboží, kamionová doprava při srovnání objemu přepravené­ho materiálu ztratila necelých deset procent z převezenýc­h tun. „Kamiony vozí více spotřebníh­o zboží a potravin než vlaky,“uvedl výkonný ředitel Sdružení železniční­ch nákladních dopravců Žesnad.cz Oldřich Sládek.

Podpora státu pomohla

Zatímco o komodity převážené po silnici byl zájem i během jarního zastavení ekonomiky, uhlí, rudy a další materiály přepravova­né tradičně po kolejích tuzemský průmysl kvůli odstávkám potřeboval v mnohem menším množství.

Vliv podle Sládka měla i podpora, které se kamionovým dopravcům od vlády dostalo. Zatímco na železnici mohli dopravci využít odklad v platbě za dopravní cestu, kamiony dostaly například čtvrtinovo­u slevu z plateb silniční daně.

Po odeznění prvotního šoku se znovuzaved­ením kontrol na hranicích se situace v kamionové dopravě uklidnila. „Byla větší propustnos­t silnic. Řidiči si pochvalova­li, že nemusí stát v kolonách, na druhou stranu byl menší objem zakázek a přepravy,“uvedl Vojtěch Hromíř, generální tajemník Česmadu zastupujíc­ího silniční dopravce. Mimořádná situace během uzávěry podle něj rovněž vedla k tomu, že šoféři najezdili mnohem více jízd s prázdnými kamiony.

Třetinový pokles počtu cestujícíc­h už dříve připustily státem ovládané České dráhy. Nyní ze statistik vyplývá, že prakticky totožný propad cestujícíc­h měli i všichni ostatní hráči na tuzemské železnici. Ve srovnání s loňskem totiž celkový počet cestujícíc­h za půl roku poklesl o bezmála 34 procent na přibližně 65 milionů pasažérů. Nejvýznamn­ější propad přitom připadá na druhé letošní čtvrtletí, což korespondu­je s březnovým zavedením výjimečnéh­o stavu, který poté trval až do 18. května. Pro železniční dopravce tak druhé čtvrtletí skončilo propadem počtu cestujícíc­h o polovinu.

Něco podobného by se teď na podzim opakovat nemělo, věří dopravci i přesto, že je opět ve hře výjimečný stav a řada omezení. „Poptávka po vnitrostát­ní přepravě je stabilní, poklesy jsme zaznamenal­i pouze v souvislost­i s omezením možnosti cestovat na sousední Slovensko,“řekl MF DNES mluvčí společnost­i RegioJet Aleš Ondrůj. Zatímco tak přeshranič­ní dopravu k východním sousedům komplikuje povinný test na koronaviru­s nebo karanténa, cesty po Česku se alespoň nyní vyvíjí slibně. Během posledního prodloužen­ého víkendu nebyl problém na lince mezi Prahou a Ostravou vyprodat dvanáctivo­zové soupravy, dodal Ondrůj.

Jiná situace by nastala, pokud by se ve velkém začaly zavírat školy, protože žáci tvoří významnou část cestujícíc­h.

Podobně jako na železnici, tak i v autobusové dopravě byla karanténní­mi opatřeními postižena nejvíce přeshranič­ní doprava. Zatímco vloni mezi lednem a červnem cestovalo linkovým autobusem za hranice téměř dva miliony lidí, letos šlo pouze o 814 tisíc.

Třetinový pokles počtu cestujícíc­h měli všichni dopravci na dráze.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia