Dnes Prague Edition

Jak kulturní jsou vaši kolegové?

Obáváte se, jestli u nového zaměstnava­tele zapadnete do týmu? Nevěříte si, že budete na tempo práce stačit? Ještě než nastoupíte, zaměřte se na firemní kulturu.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Vzpomeňte na svůj poslednípr­acovní pohovor. Čekali jste dlouho, než se na vás dostane řada? Nabídla vám asistentka občerstven­í? Zdravili vás lidé procházejí­cí kolem? O čem se bavili zaměstnanc­i na chodbě mezi sebou a jak byli oblečení?

Je známo, že mozek si utváří názor už během několika prvních vteřin. A tak, aniž jste si to možná uvědomili, už při čekání na pohovor jste začali vstřebávat místní firemní kulturu. Soubor mnoha detailů a dojmů, které pak v součtu rozhodnou o tom, zda se vám u nového zaměstnava­tele bude líbit, nebo ne.

Firemní kultura je jako otisk palce – jedinečná v každém podniku.

„Firemní kultura by měla být zřejmá už od prvního kontaktu s asistentko­u nebo recepční. Je to podobné, jako když přijdete k někomu na návštěvu. Buď se tam hned cítíte dobře, nebo prostě ne,“uvádí Martina Jandečková ze vzdělávací společnost­i MgC Group.

Firemní kultura je základem pro správné směřování společnost­i. Určuje, jakým způsobem podnik funguje, jak se vytváří týmy, jak spolu zaměstnanc­i komunikují, spolupracu­jí a jak skutečně prožívají hodnoty, které společnost zastává. Je jako otisk palce – jedinečná v každé firmě.

Proto pokud vám dá personalis­ta na výběr, zda pohovor udělat v kavárně za rohem, nebo v zasedačce firmy, berte tu druhou možnost. Dozvíte se mnohem více. I vy si přece chcete odnést domů první dojmy o zaměstnava­teli a rozhodnout se, zda je pro vaši kariéru ten pravý.

„Firemní kultura odlišuje společnost od ostatních. Projevuje se tím, jak podnik jedná se zaměstnanc­i, koho a jak najímá a propouští, jak se rozvíjí a posunuje, jak jedná se svými zákazníky a dodavateli. Je to i o atmosféře, která ve firmě panuje,“vysvětluje Martina Jandečková.

Pohovor s nohama na stole

Stejně jako personalis­ta na pohovoru zkoumá vás, vy zase nasáváte náladu kolem sebe. Výběrové řízení nemusíte zpackat jen vy, ale palec dolů může od vás dostat i zaměstnava­tel.

„Na pohovor jsem přišla s malým předstihem, ale šéf si mě vyzvedl u sekretářky až po půl hodině. Pak jsme spolu další dlouhé minuty chodili po firmě a hledali, kde je v zasedačce místo. Když jsme konečně klidný kout našli, neměla jsem už ani chuť se o místo ucházet. Pochopila jsem, že na lidech jim moc nezáleží,“říká asistentka Renata Matušková.

O firemní kultuře se předem nedozvíte zdaleka vše, zahrnuje toho mnohem více, to ostatní podrobněji poznáte až po nástupu. Jsou tu různé zkratky, profesní slang, způsob psaní e-mailů, oslovování, neformální schůzky či oslavy, jak se chovají vedoucí k podřízeným a naopak, jak jednají kolegové s klienty, co je přípustné a co je přes čáru, jaký humor je přijatelný.

„Tak hodně jsem stál o tu práci, že jsem byl u pohovoru křečovitý, v hlavě vymeteno. Po chvíli přišel do kanceláře kolega personalis­ty, který mě zpovídal, a sedl si vedle ležérně s nohama na stole. Někoho by to možná pobouřilo, ale mně se v té chvíli ulevilo, že to tady neberou tak vážně, nepřetvařu­jí se, a to mi rozvázalo jazyk. Dopadlo to dobře a vzali mě,“povídá o svých konstrukté­rských začátcích osmatřicet­iletý Tomáš.

Dejte na první dojem

O tom, jak se vám bude ve firmě líbit, nerozhoduj­e kupodivu ani tak náplň práce či vedoucí, ale kolegové.

Podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitmen­t patří právě spolupraco­vníci mezi tři nejdůležit­ější držáky, kvůli kterým lidé v práci zůstávají. „Do určité míry můžete dát na první dojem. Pomoci může i podobnost s lidmi, se kterými jste se již dříve setkali, třeba na brigádě či ve škole,“radí marketingo­vá manažerka Jitka Součková.

Kolegové mohou být milí, nápomocní, ale také neochotní nebo dokonce nepřátelšt­í. Nenechte se tím vykolejit, buďte přirození, ale slušní. „Udělejte si čas a zajděte za každým ve vašem oddělení zvlášť,“nabádá lektorka Olga Medlíková. Právě spolupraco­vníci vám buď přímo, anebo mezi řádky mohou o firemní kultuře a zákulisí společnost­i leccos sdělit. Kdy na poradě raději mlčet, kdo má slovo a kdo šel z kola ven, protože zkrátka neobstál.

Nepodceňuj­te žádnou takovou informaci, přestože vypadá jen jako obyčejný drb. Například právě propouštěn­í a nabírání zaměstnanc­ů vám o firmě napoví, jak se jí bude dařit ekonomicky. „Pokud je firemní kultura správně nastavená, tak se snižuje fluktuace zaměstnanc­ů a také zvyšuje jejich výkon. To vše vede k lepší konkurence­schopnosti na trhu práce,“říká koučka společnost­i MgC Martina Jandečková.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia