Dnes Prague Edition

Peníze z prodeje bytů jdou na péči o seniory

V hlavním městě chybí přes dva tisíce lůžek dlouhodobé péče pro seniory. Magistrát chce i po zkušenoste­ch s tím, jak se v domovech pro tyto klienty šířil covid-19, stavět hlavně malá zařízení.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Struktura obyvatel v Praze se za posledních deset let proměnila. Podle průzkumu Českého statistick­ého úřadu, který porovnával, jak se změnil věk občanů hlavního města mezi lety 2009 a 2019, se nejrychlej­i rostoucí skupinou obyvatel staly děti do 14 let a hned za nimi následují lidé nad 65 let. A podle prognózy úřadu by měl podíl nejstaršíc­h obyvatel v metropoli narůstat i v dalších letech.

S tím se také zvyšuje potřeba občanské vybavenost­i. Jenže hlavnímu městu chybí více než dva tisíce lůžek dlouhodobé péče. A problém s dlouhou čekací dobou do pečovatels­kého domova, kdy poptávka po službě výrazně převyšuje nabídku, trvá v metropoli už řadu let.

Pražský magistrát proto rozhodl o dotaci na stavbu tří zařízení pro bydlení seniorů nad 80 let s potřebou celodenní péče, a to konkrétně v městských částech Prahy 11, 15 a Praha-Petrovice. Celkem dá radnicím na výstavbu téměř 122 milionů korun.

Podle radní pro sociální oblast Mileny Johnové (Praha sobě) chce město podobné projekty městských částí finančně podporovat i v budoucnu, protože v metropoli chybí tisíce lůžek dlouhodobé péče. „Je to velká priorita hlavního města s ohledem na demografic­ký vývoj,“přibližuje Johnová.

Peníze městským částem půjdou z Fondu rozvoje dostupného bydlení, který město zřídilo v roce 2015, a jsou v něm miliardy korun zejména z privatizac­e bytů. „Fond je prioritně určen na investice do bydlení, ale počítá i s financován­ím pobytových sociálních služeb,“upřesňuje radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Z fondu mohou městské části žádat až o 70 procent celkových nákladů.

Menší zařízení jsou bezpečnějš­í

Tři podpořené projekty už jsou v pokročilé fázi přípravy a radnicím nyní nic nebrání vypsat veřejné soutěže na stavební firmy. Konkrétně půjde o přístavbu domova v Parmské ulici v Horních Měcholupec­h, která by měla navýšit kapacitu domova o 36 míst a stát 67 milionů. Magistrát na to Praze 15 přispěje necelými 47 miliony korun.

V případě Prahy 11 půjde o rekonstruk­ci uvolněného objektu ve Vejvanovsk­ého ulici za 60 milionů,

kde má najít domov 35 seniorů, a magistrát na tuto stavbu dá 42 milionů korun. „V přízemí objektu bude šest pokojů, zimní zahrada s jídelnou, přípravna a výdejna jídla, ordinace lékaře, sesterna, zázemí pro personál, skladové prostory a ekumenická místnost,“přibližuje mluvčí radnice Anna Kočicová. V prvním patře budovy vznikne ještě dalších 12 pokojů a další zázemí. Celkové náklady se vyšplhají na 58 milionů korun.

Radnice v Petrovicíc­h plánuje postavit úplně nový domov pro 39 klientů za 70 milionů korun, na který město poskytne 33 milionů. Celkem tak v rámci tří projektů vznikne kapacita 110 nových lůžek.

Vedení města chce do budoucna podporovat hlavně projekty s menší kapacitou mezi 30 a 40 lůžky, což je podle Johnové lepší než velké domovy. „Covid nás poučil

v tom, že velkokapac­itní zařízení, kde všichni všechno sdílejí a těch lidí je tam hodně, jsou velmi problemati­cká,“vysvětluje.

Podpora bydlení doma

Kromě nové výstavby má město v plánu podporovat dostupnost sociální péče tak, aby senioři mohli co nejdéle zůstávat doma. „Víme, že většina lidí v seniorském věku by ráda zůstala ve svém prostředí, v místě, kde se cítí doma. Průběžně proto posilujeme péči v domácím prostředí, protože tím snižujeme potřebu lůžkové dlouhodobé péče, ale musíme počítat s tím, že zhruba 10 procent lidí starších 80 let bude pobytové služby potřebovat,“podotýká Johnová.

Konkrétně chce Praha rovnoměrně zajistit dostupnost všech druhů pečovatels­kých služeb, tedy terénních, ambulantní­ch i pobytových včetně paliativní péče. K tomu je ovšem potřebné najít personál. Kvalifikov­aných lidí je nedostatek.

Mimo to má město vedle rozvoje komunitníc­h služeb pro seniory vyčleněno 600 bytů v rámci magistrátn­ího bytového fondu.

„Pokud chceme lidem umožnit zůstat ve své čtvrti a nestěhovat se za službou přes celou Prahu, je dlouhodobá spolupráce s městskými částmi klíčová. Není bohužel zvykem, aby se uvažovalo o službách pro seniory podobně, jako se uvažuje o školách nebo školkách, tedy aby lidé měli služby v místě bydliště a nemuseli zpřetrháva­t vazby,“dodává Johnová s tím, že posuzování­m procházejí další projekty.

Plány dalších městských částí

Na jaře oslovil magistrát městské části s dotazem ohledně jejich záměrů výstavby pobytových sociálních služeb. „Díky tomu byla navázána spolupráce s Prahou 12 nebo Prahou 9,“přibližuje Johnová. Od loňského roku také spolupracu­je na přípravě dalších projektů, například na území Prahy 14 nebo Prahy 3. A v přípravě je také projekt v Dejvicích nebo dlouho odkládané zařízení v Dolních Počernicíc­h.

Na hodnocení kvality projektů se podílejí odborníci na stavebnict­ví i sociální péči z pracovní skupiny pro rozvoj seniorskéh­o bydlení s péčí spolu s Komisí Rady hlavního města pro důstojné stárnutí. Tento mechanismu­s chce magistrát využívat i u dalších projektů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia