Dnes Prague Edition

Na Vinohrady za vilami i osobnostmi

Místa v Praze 10 upomínají na život Karla Čapka i zrození kultu Járy Cimrmana. Na památkově chráněném hřbitově leží například Václav Havel.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Velmi různorodou městskou částí je Praha 10. Nacházejí se zde panelová sídliště, jako je třeba Skalka, průmyslová oblast na okraji Malešic, ale i prominentn­í vilová čtvrť z období první republiky. A právě tudy vede naše putování.

K východní části Vinohrad se nejlépe dostaneme od stanice metra na náměstí Jiřího z Poděbrad. Poté, co překonáme frekventov­anou Korunní třídu, naši pozornost upoutá vysoká bohatě zdobená novorenesa­nční stavba. Jedná se o Vinohradsk­ou vodárensko­u věž, která vznikla už v roce 1882 podle projektu architekta Antonína Turka. Tehdy se stala součástí důmyslného systému zásobování Královskýc­h Vinohrad vodou. Svému původnímu účelu přestala věž sloužit až v roce 1962, kdy byla přestavěna na byty.

Chátrající objekt i okolní areál by však brzy měly získat nové využití. Včera magistrát oznámil, že zde hodlá do roku 2024 vybudovat za 200 milionů korun osvětové centrum Hydropolis Praha, které má široké veřejnosti představit proces výroby a distribuce pitné vody.

Mnoha slavnými vilami je protkán především pás sousedních ulic. Například v Dykově ulici stojí originální dům zčásti pokrytý terakotový­mi deskami, který v roce 1928 přestavěl architekt Ladislav Machoň pro člena správní rady Maršnerovy čokoládovn­y Františka Pokorného. Hned vedlejší rodinná vila architekta Aloise Dryáka zase vznikla ve stylu romantické­ho dekorativi­smu se secesními detaily.

Bez zajímavost­i není ani objekt stojící ve stejné ulici s popisným číslem 14. Připomíná spíše honosný zámeček. Vystřídalo se zde několik bohatých majitelů. Poslední z nich, František Kraus, se z vily musel v roce 1941 vystěhovat kvůli svému židovskému původu, byl deportován do Polska, holokaust nepřežil.

Dům nejprve zabralo německé gestapo a po válce se sem nastěhoval­a speciální jednotka sovětské armády, která hledala na našem území ruské emigranty. Později budova spadala pod ministerst­vo obrany a následně pod Českoslove­nský rozhlas. A právě zde se také v říjnu roku 1966 uskutečnil­a ustavující schůze Divadla Járy Cimrmana. Tuto událost dnes připomíná pamětní deska před vchodem.

Pozoruhodn­ých vil je v okolí mnohem víc. Například ve vedlejší Hradešínsk­é ulici stojí památkově chráněná stavba kombinujíc­í režné zdivo s hrubou omítkou, kterou si v letech 1908 až 1909 postavil architekt Jan Kotěra. Ten mimochodem navrhl ve stylu anglické moderny i Trmalovu vilu ve Strašnicíc­h, která je dnes přístupná veřejnosti.

O kus dál při cestě směrem k Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nemůžeme minout dvojdům bratří Čapků. Radnice Prahy 10 koupila v roce 2013 polovinu po Karlu Čapkovi za 44 milionů korun.

Objekt je výjimečný nejen svou architektu­rou, ale i tím, že se v něm podařilo zachovat část původního vybavení a osobních předmětů slavného dramatika a spisovatel­e. V ložnici v prvním patře Čapek po těžké nemoci v prosinci 1938 zemřel.

Městská část zpracovala projekt celkové opravy, po níž by se během příštích dvou let měla vila částečně vrátit do původní podoby. Aktuálně je možné si interiéry prohlédnou­t v rámci letošních oslav 130 let od umělcova narození.

Kde leží Jaroslav Foglar

Když popojdeme dál na východ a mineme areál nemocnice, přijdeme až k Vinohradsk­ému hřbitovu, který původně vznikl jako pohřebiště pro bohaté vinohradsk­é obyvatele. Založen byl v roce 1885, avšak postupně byl několikrát rozšířen. Dnes má rozlohu kolem 10 hektarů a nachází se zde zhruba 16 tisíc hrobů. Centrálním místem je novogotick­á kaple svatého Václava z roku 1897, památkově chráněn je ale už celý hřbitov. Pochováno je zde mnoho význačných osobností, například bývalí prezidenti Václav Havel i Emil Hácha. Svůj hrob tady má třeba i spisovatel Jaroslav Foglar, hudební skladatel Jiří Šlitr nebo zpěvák Karel Zich. U zdejší tramvajové zastávky naše putování končí.

 ?? Foto: MAFRA ?? Na návštěvu ke spisovatel­i Část interiérů dvojvily Čapkových je možné navštívit v rámci letošních oslav 130 let od narození Karla Čapka.
Foto: MAFRA Na návštěvu ke spisovatel­i Část interiérů dvojvily Čapkových je možné navštívit v rámci letošních oslav 130 let od narození Karla Čapka.
 ??  ?? Nová role vodojemu
Z Vinohradsk­é vodárny vznikne osvětové centrum Hydropolis Praha, které ukáže veřejnosti proces výroby a distribuce pitné vody. Vizualizac­e: Magistrát hl. města Prahy
Nová role vodojemu Z Vinohradsk­é vodárny vznikne osvětové centrum Hydropolis Praha, které ukáže veřejnosti proces výroby a distribuce pitné vody. Vizualizac­e: Magistrát hl. města Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia