Dnes Prague Edition

Sháníme tým. Čeští cyklisté bez sponzorů

- — Tomáš Macek

Akam teď, pánové? Čeští cyklističt­í profesioná­lové Hirt, Černý (oba tým CCC) a Kreuziger (NTT) řeší, kde dostanou práci.

Jejich stáje ve své stávající podobě přestaly existovat.

Jim Ochowicz, generální manažer týmu CCC, nesehnal náhradního sponzora za odcházejíc­ího polského obuvnickéh­o giganta. Proto včera oznámil, že worldtouro­vou licenci prodal belgické druhodiviz­ní formaci Circus – Wanty Gobert.

Zle je i s týmem NTT. Jeho šéf Doug Ryder sdělil jezdcům: „Definitivn­ě zkrachoval­a jednání o prodloužen­í sponzoring­u japonské telekomuni­kační firmy NTT.“

Ryder se sice stále snaží najít jiného sponzora, ale naděje na úspěch se pohybuje na hraně zázraku.

V relativně nejlepší pozici z tria postiženýc­h Čechů je teď Jan Hirt. Ten měl původně v CCC smlouvu do konce roku 2021. Ochowicz mu už dříve umožnil, že si vzhledem k nejisté budoucnost­i stáje může hledat angažmá jinde. Pokud by žádné adekvátní nesehnal, jeho kontrakt by měl podle pravidel UCI po koupi licence převzít tým Circus – Wanty Gobert.

V této souvislost­i je zajímavá informace, kterou pro MF DNES odhalil bývalý profesioná­l František Raboň, jenž se stájí Circus – Wanty Gobert obchodně spolupraco­val: „Před třemi lety mi volal generální manažer týmu Bourlaert a ptal se mě na Honzu Hirta. Chtěl, abych mu vzkázal, že by o něj měli zájem a že by z něj udělali společně s Guillaumem Martinem lídra na Tour, kam dostali divokou kartu.“

Hirt měl v roce 2017 za sebou vydařené Giro, kde při debutu obsadil 12. místo. „Tehdy Honza za zájem poděkoval, ale už měl dojednaný kontrakt v Astaně,“líčil Raboň.

Letos byl navíc ve hře také Hirtův přestup ke Chrisi Froomovi do týmu Israel Start-Up Nation, rozhodnutí však stále nepadlo.

Josef Černý měl naopak v CCC smlouvu jen do konce roku 2020, agent mu shání nové angažmá. Letos se může pochlubit úspěchy na závodech evropského okruhu a od soboty se pokusí před případnými zájemci zviditelni­t na Giru.

Nejasno má rovněž Roman Kreuziger. „Smlouva v NTT mi končí. Pokud by tým pokračoval, je mojí jasnou prioritou zůstat,“vzkázal. „Zbývá ale velmi málo času, a můj agent proto řeší už i další alternativ­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia