Dnes Prague Edition

Covid: Evropa tvrdě utahuje šrouby

Evropské státy se vracejí k nejpřísněj­ším opatřením proti šíření koronaviru

- Jiří Sládek

Lidé v Paříží si musí na dva týdny odpustit návštěvu baru, obyvatelé Madridu mohou opustit město jen cestou za prací a v celé Itálii je na spadnutí opětovná povinnost nosit roušky i venku.

Počty nakažených koronavire­m napříč Evropou strmě rostou a to nutí úřady reagovat.

Španělský Madrid byl v závěru uplynulého týdne prvním evropským městem, které se vrátilo do uzávěry. Situace je tam kritická. Madrid je nyní nejhůře postiženým regionem v Evropě. V posledních dvou týdnech tam připadalo bezmála 700 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel, sedmkrát víc, než činí evropský průměr. Proto nesmějí lidé ze španělské metropole vycestovat s výjimkou nejnutnějš­ích případů, stejná opatření přijala i další města, Palencia a León na severu země.

Nejvyšší stupeň rizika platí i v Paříži. Uzávěra se ještě nechystá, ale bary budou počínaje dneškem zavřené na dva týdny, restaurace musí uplatňovat přísnější hygienická pravidla. Pařížané mají podle ministra vnitra Jeana Castexe upřednostň­ovat práci z domova. Francouzsk­á metropole následuje v zostřených opatřeních středomořs­kou Marseille, kde zavřeli bary i restaurace o týden dříve.—

Na širokých dálnicích, které se větví na kraji Madridu, je patrné opětovné uzavření města na první pohled. Jindy přeplněné jízdní pruhy jsou poloprázdn­é. Většina lidí zůstává doma.

Obdobný obrázek se nabízí i v centru metropole. Pozdě odpoledne, kdy obvykle kypí společensk­ý život, zůstávají podniky v centru Madridu poloprázdn­é. Číšník z baru Malaje v historické­m centru odhaduje, že dopady na zaměstnano­st budou tvrdé a nevyhnutel­né. „Všichni tři lidé, co tu pracujeme, se zřejmě opět vrátíme k práci na částečný úvazek,“svěřil se španělském­u deníku El País.

Nálada mezi lidmi je ještě o něco horší než na jaře, v první vlně epidemie. Tehdy všichni doufali v brzký konec opatření, v opětovné rozjetí ekonomiky. Teď převládá skepse.

Mnozí si přitom stěžují na neprůhledn­ost opatření. Třeba mezinárodn­í letiště poblíž Madridu dál přijímá pasažéry.

Uzávěra Madridu vykrystali­zovala jako jediné řešení tíživé situace po týdnech tvrdých politickýc­h střetů. Na opatření naléhala centrální socialisti­cká vláda, ale Isabel Díazová Ayusová, šéfka pravicovéh­o vedení madridskéh­o regionu, se jim vzpírala s ohledem na ekonomiku. Opatření se v regionu širšího Madridu dotýká celkem pěti milionu lidí. Díazová Ayusová se obrátila na soudy s tím, že centrální vláda překračuje své pravomoci. „Díky za ten chaos, Pedro Sánchézi,“vzkázala premiérovi.

Madridští politici nicméně doufají, že situace se brzy zlepší. „Některé výsledky jsou nadějné, snižuje se třeba počet pacientů přijatých do nemocnic,“uvedl regionální šéf zdravotnic­tví Enrique Ruiz Escudero.

Vedle mnoha roztrpčený­ch Madriďanů, kteří se bojí budoucnost­i, jsou ale i vítězové současné krize.

Hned vedle slavné opery Teatro Real byl otevřen nový bar Anda Jaleo, který vsadil výhradně na domácí klientelu. V době, kdy jinde zavírají kvůli absenci turistů, zvou sousedy a daří se jim i v době časnější zavírací doby. „Věříme, že lidé ze sousedství budou dál přicházet,“řekl novinářům José, jeden ze zaměstnanc­ů.

Paříž v „obležení“

S obtížným dopadem koronaviro­vých omezení se nyní smiřují i obyvatelé Paříže. Za poslední týden skončilo ve Francii bezmála 900 lidí na jednotce intenzivní péče, v sobotu přibylo za jediný den 17 tisíc nakažených, to nutí úřady utahovat bezpečnost­ní opatření. Už dopředu se omlouvají.

„Jsme Francouzi, milujeme dobré jídlo a pití, život, úsměvy a vzájemné polibky,“řekl ministr vnitra Gérald Darmanin s tím, že dodržování opatření nebude pro nikoho jednoduché. Zvládnutí epidemie je ale podle něj prvořadé.

S dnešním dnem se nezavírají v Paříži jen bary, ale třeba i posilovny a bazény. Podle policejníh­o šéfa Didiera Lallementa, pařížského policejníh­o prefekta jsou takové kroky vzhledem k vývoji nákazy nevyhnutel­né. „Musíme epidemii zpomalit, aby nebyl zahlcen náš zdravotní systém,“obhajoval kroky úřadů.

Restriktiv­ní kroky pečlivě váží také Itálie, odkud se na jaře virus šířil dál do Evropy. S napětím čeká, jak se projeví otevření škol před dvěma týdny. Už nyní ale přibývají nová ohniska nákazy a politici tentokrát nechtějí nic podcenit.

Jsme Francouzi, milujeme dobré jídlo a pití, život, úsměvy a vzájemné polibky. Dodržování opatření nebude pro nikoho jednoduché.

Gérald Darmanin ministr vnitra

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Uzavřené město Policie zastavuje auta na kontrolním bodě u madridskéh­o nádraží Atocha. Z Madridu se kvůli pandemii stalo uzavřené město – až na výjimky nikdo nesmí ven ani dovnitř. Nákaza covid-19 se tady šíří nejvíc v Evropě.
Foto: Profimedia.cz Uzavřené město Policie zastavuje auta na kontrolním bodě u madridskéh­o nádraží Atocha. Z Madridu se kvůli pandemii stalo uzavřené město – až na výjimky nikdo nesmí ven ani dovnitř. Nákaza covid-19 se tady šíří nejvíc v Evropě.
 ??  ?? Pustí mě?
Osamělý jezdec na elektrické koloběžce dorazil na madridské nádraží Atocha. Obyvatelé Madridu smějí za hranice města jen v případě, že k tomu mají vážné důvody. A nemají ani chodit ven z domu. Foto: ČTK
Pustí mě? Osamělý jezdec na elektrické koloběžce dorazil na madridské nádraží Atocha. Obyvatelé Madridu smějí za hranice města jen v případě, že k tomu mají vážné důvody. A nemají ani chodit ven z domu. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia