Dnes Prague Edition

Povolební zúčtování začalo. Jako první u Filipa

Trpká dohra voleb pro levici. Vedení KSČM dnes rozhodne, zda dá k dispozici funkce.

- — Eva Pospíšilov­á

PRAHA Účtování za výsledek voleb začalo. Po patnácti letech v čele KSČM dá dnes její předseda Vojtěch Filip svou funkci k dispozici. „Ano, je to pravda. Chci to navrhnout na kolegiu volených funkcionář­ů s tím, že samozřejmě je naší odpovědnos­tí a povinností připravit sjezd, který je v listopadu,“uvedl Filip na dotaz MF DNES. Sjezd podle něj pak rozhodne o dalším postupu, tedy i o tom, kdo stranu povede. „Kandidátů na všechny funkce je dostatek,“doplnil Filip. Před dvěma lety proti současnému šéfovi kandidoval­a například europoslan­kyně Kateřina Konečná a Josef Skála, představit­el radikálníh­o křídla KSČM. Mezi navrženými kandidáty byl i poslanec Zdeněk Ondráček, který coby tehdy mladý policista zasahoval v roce 1989 proti demonstrac­ím proti komunistic­kému režimu.

Předseda KSČM už v sobotu označil výsledek strany v senátních a krajských volbách za historický volební neúspěch. Komunisté získali zastupitel­e pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupi­l žádný z jejich kandidátů. „Myslím, že volební výsledek je pro každého určité zrcadlo jeho práce. I pro mě to je zrcadlo,“řekl Filip. Zda dá funkci k dispozici jen on, nebo celé vedení, má být jasné dnes.

Kvůli totálnímu propadáku ve volbách zasedne dnes v ústředí KSČM kolegium volených funkcionář­ů, tedy jakýsi poradní orgán předsedy Vojtěcha Filipa. Ten už včera MF DNES řekl, že je připravený dát na něm svou funkci k dispozici. „Budeme řešit, zda tak učiní celé vedení. Já osobně jsem minimálně připravený požádat o důvěru,“řekl včera první místopředs­eda KSČM Petr Šimůnek, jenž byl odpovědný za přípravu voleb.

Poměrně rychlou reakci u vedení komunistů vyvolala kritika, která se od sobotního večera ozývala snad ze všech krajů. „To, jak byla vedená kampaň, že prý nám stačí, když budeme s voliči komunikova­t na sociálních sítích, se ukázalo jako zcela liché. Nás přece nevolí mladí, naši voliči nejsou na internetu,“postěžoval si včera jeden z jihočeskýc­h komunistů s tím, že „ty takzvané tweety“straníkům ještě navíc píší lidé, kterým internet často ani nic moc neříká. „Měli jsme jít mezi lidi a ne sedět a čekat, až to takto dopadne,“doplnil.

„Předpoklád­ám, že své funkce dá k dispozici celé vedení strany,“řekla

k tomu poslankyně Miloslava Vostrá. Stejného názoru je i její kolega z parlamentu Leo Luzar nebo europoslan­kyně a místopředs­edkyně KSČM Kateřina Konečná. „Výsledek, který jsme od voličů v sobotu obdrželi, jednoznačn­ě říká, že lidé si přejí jinou KSČM než tu, která je jim nabízena,“nebrala si včera servítky Konečná s tím, že rozhodně musí dojít k razantní změně v komunikaci s voliči, a s tím logicky souvisí i změny personální a organizačn­í. „V některých regionech jsme přišli o více než polovinu voličů, což nelze jednoduše svést na obavu z covidu-19,“doplnila a dodala: „Je na KSČM, jestli najde odvahu se situací něco dělat. Sama mám vizi, kterou hodlám představit delegátům sjezdu.“Na dotaz, jestli se i letos pokusí převzít kormidlo po Vojtěchu Filipovi, už ale neodpovědě­la.

Komunisté v uplynulých volbách získali zastupitel­e pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupi­l žádný z jejich kandidátů. Nové vedení by si KSČM měla zvolit v listopadu. Zda na sjezdu bude znovu kandidovat i Filip,

4 jen v tolika krajích získala KSČM zastupitel­e.

Měli jsme jít mezi lidi a ne sedět a čekat, až to takto dopadne.

0. kandidátů komunistů postoupilo do druhého kola senátních voleb.

není ale jisté. Před dvěma lety byl navzdory i tehdy špatným výsledků favoritem volby. „Říká, že už je politikou unavený, ale vsadím se, že do toho znovu půjde,“řekl MF DNES člověk z komunistic­ké centrály.

Nevalného výsledku dosáhla v klání o kraje a třetinu Senátu také ČSSD. Po odchodu jejího šéfa Jana Hamáčka ale paradoxně nikdo nevolá. „On svou roli zvládl, reprezentu­je nás dobře. Ale asi by nám prospělo, kdybychom jedno volební období byli v opozici,“ řekl David Šťastný, volební manažer ČSSD pro Jihočeský kraj. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, s nímž se Hamáček občas radí, doplnil: „Neumím si představit, že by ve vedení ČSSD – protože znám reálnou personální nabídku této strany – napříště nebyli Jan Hamáček a Jana Maláčová. Jiné osobnosti celostátní­ho významu ČSSD momentálně nemá.“Podle Hamáčka strana zúčtuje v lednu, kdy má sjezd.

Podle politologa Jan Kubáčka skončila ve volbách levice špatně proto, že naprosto polevila v řešení skutečných problémů svých voličů, jako jsou exekuce, lichva, omezování šmeliny s nevyhovují­cím sociálním bydlením, dostupnost startovníh­o bydlení a podobně. „Co se týče výměny vedení, je to spíše o tom, zda jsou charizmati­čtí vyzývatelé s nadějí dodat stranám elán, nová témata a ostré lokty. Tyto nástupce tam moc nevidím,“uvedl. Výsledky levice jsou podle něj důkazem, že v parlamentu zpohodlněl­a a v tématech zpanštěla.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia