Dnes Prague Edition

Test sdílených aut a skútrů

Na mapě si najdete nejbližší auto, pomocí aplikace v mobilu ho odemknete a jedete. V cíli pak vůz zaparkujet­e a hotovo. Carsharing je jednoduchý, praktický a vcelku i levný. Ovšem vyplatí se vybrat tu správnou firmu podle toho, k čemu auto potřebujet­e.

- Viola Procházkov­á spolupraco­vnice MF DNES

Dvakrát týdně na nákup, o víkendu na chalupu, v létě na dovolenou... Také máte pocit, že vaše auto téměř nepřetržit­ě jen parkuje před domem? Nejste sami. Podle statistik většina majitelů stráví za volantem svého vozu pouhá čtyři procenta celkového času – tedy asi 14 dní za celý rok. Přitom však musí co chvíli řešit výměnu gum, pojištění, technickou kontrolu, servis... zatímco vůz měsíc za měsícem ztrácí hodnotu.

Není divu, že stále více lidí si auto raději půjčuje. V posledních letech mají z čeho vybírat. Carsharing­ových firem hlavně v Praze (ale i v Brně a dalších krajských městech) valem přibývá. Jak ale „moderní půjčovny“fungují? Na kolik jedna jízda přijde? Jak najdu auto, až ho budu potřebovat? Co pojištění? A kde zaparkuji, až dojedu do cíle? Na tyto a spoustu dalších otázek se snaží odpovědět aktuální test MF DNES, který podrobně prozkoumal osm carsharing­ových společnost­í – půjčili jsme si pět různých aut a tři skútry.

Auto v mobilu

Jak to celé funguje? Cesta ke sdíleným automobilů­m je překvapivě snadná. Do chytrého telefonu si stáhnete aplikaci, zaregistru­jete se, nahrajete fotografie svých dokladů, většinou občanského a řidičského průkazu, a zaregistru­jete kreditní kartu. Z té se vám budou strhávat peníze za budoucí jízdy. Některé ze společnost­í vyžadují zaplacení vstupního poplatku, u Car4Way si navíc musíte osobně vyzvednout nebo nechat poslat čipovou kartu.

Jakmile jsou vaše doklady ověřené, což trvá někdy jen pár minut, ale maximálně 24 hodin, můžete službu začít využívat. V aplikaci si auto najdete na mapě a zarezervuj­ete si ho, aby vám s ním v době, kdy jste na cestě k němu, nikdo neodjel. Při příchodu si zkontroluj­ete jeho stav, přes aplikaci si ho odemknete a můžete vyrazit. Klíčky jsou schované buď ve schránce spolujezdc­e, nebo je díky keyless systému nepotřebuj­ete vůbec. V cíli pak jen přes aplikaci ukončíte jízdu a zamknete. A co je obrovská výhoda – když dojedete do cíle, můžete zaparkovat v jakékoliv parkovací zóně.

Do práce i na dovolenou

Carsharing­ové společnost­i, které aktuálně fungují v českých městech, můžeme rozdělit do dvou skupin. Hovořit přitom budeme pouze o firmách s vlastním vozovým parkem, nikoli o společnost­ech, které pouze zprostředk­ovávají sdílení vozů mezi soukromými majiteli.

První skupina, kam patří firmy Anytime a GreenGo, se zaměřuje na krátké a zpravidla jednosměrn­é jízdy, které do značné míry suplují MHD nebo taxislužbu. Spousta lidí je využívá třeba k cestě do práce nebo na nákup. U těchto krátkých jízd, které jsou navíc leckdy neplánovan­é, je nejpodstat­nější dostupnost aut a snadná obsluha aplikace. Když se rozhodnu, že potřebuji auto, musím ho najít v docházkové vzdálenost­i. Poskytován­í takové služby si pochopitel­ně žádá větší množství vozů ve flotile, dobrá dostupnost a pružnost jsou pak zohledněny ve vyšších cenách a minutovém účtování.

Druhá skupina – společnost­i AJO a Autonapůl – je zaměřena spíš na zájemce o delší zápůjčky. Doba pronájmu začíná na jedné hodině a s přibývajíc­ím časem stoupá i výhodnost zápůjčky. Fungování je bližší klasické autopůjčov­ně, s tím rozdílem, že si auto můžete vyzvednout klidně uprostřed noci a v blízkosti svého bydliště. „Našimi zákazníky jsou většinou lidé, kteří běžné denní přepravová­ní řeší pomocí MHD. Když pak auto potřebují třeba na víkend či na dovolenou, přijdou k nám,“přibližuje zaměření firmy AJO její zakladatel Jaromír Klimek. Společnost Car4Way stojí mezi oběma skupinami a snaží se spojovat výhody obou.

Jednou stopou

Samostatno­u kapitolu tvoří sdílené skútry. V městském provozu jsou nesrovnate­lně obratnější než auta, přitom vám k jízdě stačí řidičák skupiny B. Stejně jako v případě aut vám do začátku stačí aplikace, platné doklady a kreditní karta, vstupní poplatek si žádná ze tří testovanýc­h společnost­í neúčtuje.

Každý skútr má v úložném boxu dvě helmy a teoreticky tedy funguje jako dvoumístný. Prakticky si lze jízdu ve dvou představit jen na rovince a v místech, kde nebudete příliš brzdit okolní provoz, výkon totiž není nijak oslnivý. Kdo nikdy dřív na skútru či na motorce nejel, pro toho asi bude prvních pár jízd trochu nervák. „Plyn“na řidítkách je přecitlivě­lý, blinkry je nutné po každém použití vypínat a okolní provoz je nepříjemně blízko. Na druhou stranu stačí chvilka zvyku a z prosté cesty z bodu A do bodu B se může stát zábavný zážitek.

Kolik za to?

Palivo nebo dobití baterie platí vždy firma sama. Zákazníkov­i se účtují jen kilometry, minuty – nebo obojí. A často vstupní poplatek. Výpočet ceny však může být poněkud složitý – za všechny třeba firma Anytime: záleží, zda si chcete půjčit Toyotu Yaris nebo Corollu. Také jestli pojedete v pondělí, ve středu či o víkendu; a zda to bude ráno nebo odpoledne. A pak samozřejmě rozhoduje to, na jak dlouho si vůz půjčujete a kolik kilometrů s ním ujedete... Pokaždé dostanete jinou cenu.

A v bledě modrém to platí pro všechny ostatní. Chcete-li si proto dopředu zjistit, kolik vám firmy za cestu do obchoďáku nebo o víkendu na chalupu naúčtují, rozkliknět­e si jejich webové stránky. Ceník tam mají všechny – s trochou snahy – vcelku pochopitel­ný.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia