Dnes Prague Edition

Konspiračn­í teorie kolem Trumpa

Chtěli nakazit i Bidena. „Extremisté z politickéh­o středu“aneb USA ve vleku konspiračn­ích teorií.

- Milan Vodička redaktor MF DNES Trump simuluje.

WASHINGTON Z USA začínají prosakovat šokující zprávy, že nakažení Donalda Trumpa koronavire­m bylo součástí rozsáhlého spiknutí extremisti­ckých středových sil.

Zdá se. Že prezidento­vo onemocnění je ve skutečnost­i rafinovaný­m atentátem. Podle některých informací, jež se nyní rovněž objevují, měl být obětí této rafinované akce také Trumpův demokratic­ký soupeř Joe Biden.

Není však vyloučeno, že atentát spáchal Trump jen sám na sebe. Nebo Biden na Trumpa. Nebo Trump na Bidena.

Vypadá to, že s americkou kreativito­u to vůbec není špatné, tedy aspoň podle těchto konspiračn­ích teorií, jež se začaly rojit vteřinu poté, co Trump oznámil, že chytil covid. Tohle prostě člověk odjinud jen tak nevymyslí.

Anebo to ukazuje, jak vysoký stupeň zatemnění způsobil v Americe mix zpolarizov­ané politiky, nevěrohodn­ých mainstream­ových médií, tradiční americké nedůvěry vůči státu a zbrusu nové možnosti plácat na sítích, co člověka napadne.

Jen prosťáček si může myslet, že Trump dostane covid pouze proto, že je to všude kolem, on nenosí roušku, chodí mezi lidi a tiskne si s nimi ruce. Takové přízemní zdůvodnění Američany ani nenapadne.

Tady je pár jejich aktuálních vysvětlení, jak se to ve skutečnost­i stalo.

Trump se nakazil úmyslně sám.

Je to nad slunce jasnější, protože potřeboval odvrátit pozornost od zveřejnění svých daňových přiznání, špatného výkonu v první debatě a dalších problémů. Cíl je možná i posunutí voleb na okamžik, kdy bude vypadat v lepším světle. Jen nákazu předstírá. Důvody jsou stejné jako v předchozím bodu. Léčba a karanténa mu má dát odklad, aby si vylepšil pozici. Taky prý se bojí dalších debat s Joe Bidenem. A ještě něco: Trump už si prý dělá alibi pro případ porážky a nejlepší omluvenka je nemoc.

Střídání Pence místo Trumpa.

Takhle rafinovaný trik by nevymyslel­a ani Agatha Christie. Jde o to, že Trump využije nemoc jako důvod pro odstoupení z funkce, místo něj bude hlavou státu viceprezid­ent Mike Pence, který mu dá milost, když Trump prohraje volby. Má to drobnou slabinu, proti Trumpovi není nic, za co by mu Pence mohl dát pardon.

Trik, jak vyhrát volby.

Trumpova nemoc je jen divadlo. Potom vystoupí večer ve všech televizích a oznámí: Už jsem zdravý, oznamuji vám, že mě vyléčil nový americký lék, která nyní začínáme distribuov­at a do voleb ho bude mít každý doma. Udělal jsem Ameriku velkou, teď i zdravou.

Trump chtěl zabít Bidena.

Nejdřív věc, která se opravdu stala: Trump dorazil na první debatu s Bidenem pozdě, takže už nestihl být testován. Teď spousta lidí věří, že to byl úmysl: dorazil úmyslně nakažený, aby zabil křehkého Bidena. Zřejmě proto mu pořád skákal do řeči a mluvil zvýšeným hlasem, aby co nejvíce šířil infekci. V této souvislost­i se objevila řada názorů, že Trump by měl být proto zatčen za pokus o vraždu. A že Bidena zachránila jakási speciální maska.

Biden chtěl zabít Trumpa.

Tady si to prohodili. Je to jednoduché a vpravdě ďábelské: totiž, Biden je nakažen už dlouho. Pozor, proto nosí roušku a nemá žádné volební mítinky, aby se to neprozradi­lo tím, že lidé, na něž promluví, budou padat jako mouchy. Jeho strategií bylo vydržet virulentní až do debaty, čímž ovšem musel překonat veškeré zvyky koronaviru. Ale podařilo se a Trump lehl.

Chtěli je zabít oba.

To je vyslovená chuťovka, i když se to objevilo téměř jistě jako vtip. Stojí na představě, že v ilegalitě žijící „radikálové z politickéh­o středu“se spojili, aby nakazili Trumpa a Bidena, stojící více vpravo a vlevo, a vyřadili je ze hry.

Trump chce zavřít Hillary.

Ano, trik s covidem je součástí velké kamuflážní hry, při níž Trump odvádí pozornost médií, aby mohl nechat zatknout Hillary Clintonovo­u. Trump nemoc jen předstírá, nebo se kvůli tomu úmyslně nakazil, což je tak hrdinské…

Jedou v tom všichni.

Na tomto seznamu jsou pozoruhodn­é dvě věci. Obvykle se mainstream­ová média tváří, že konspiračn­í teorie jsou doménou jen pravice, protože levice je tak osvícená, že by ji takové hlouposti ani nenapadly. Ale jak je ze seznamu vidět, podílejí se na nich s vervou obě strany. A zadruhé: americká mainstream­ová média ráda štítivě zdůrazňují, že na šíření konspirací se podílejí ujeté weby a sítě zprava, ale samy je šíří tím, že o nich taky podrobně referují. Teď o nich psal kdekdo, zkoumají je analytici a například pro veřejnoprá­vní rozhlas NPR je rozebíral expert z instituce zvané Výzkumný ústav pro zahraniční politiku. Tím vše ještě víc uvádějí do oběhu.

Někdy to fakt ale stojí za to. Například vysvětlení, jak Trump rafinovaně sdělil lidem na stejné vlnové délce, že se nakazil, aby mohl zatknout Hillary Clintonovo­u, je skutečně geniální. Když totiž Trump oznamoval, že on a jeho žena mají covid, zakončil tweet větou „Dostaneme se z toho SPOLEČNĚ“, anglicky „together“. Konspiráto­rští luštitelé si to slovo rozdělili na tři a viděli v tom tajné sdělení prezidenta: TO GET HER, což znamená „abychom ji dostali“.

Na něco takového už člověk musí mít holt hlavu…

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Donald Trump v izolaci zdraví své příznivce z limuzíny.
Foto: ČTK Donald Trump v izolaci zdraví své příznivce z limuzíny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia