Dnes Prague Edition

Do deseti dnů hrozí tvrdší opatření

Ministr Prymula varoval, že když lidé nebudou dodržovat protivirov­á omezení, tak přitvrdí

- — Kateřina Vaníčková

Pokud lidé v Česku nebudou respektova­t současná protikoron­avirová opatření, vláda bude muset do deseti dní přitvrdit, pohrozil včera po jednání vlády ministr zdravotnic­tví Roman Prymula (za ANO).

Zatím podle něj ale není důvod uzavírat společnost tak, jako je tomu v Izraeli či v Madridu.

„Pokud 30 až 40 procent obyvatel země nebude respektova­t opatření, pak budou muset být tvrdší,“zdůraznil ministr. Jak chce obyvatele sledovat a jak plánuje přitvrdit, však neprozradi­l.

Už nyní policie eviduje stovky případů, kdy lidé vládní protikoron­avirová nařízení nedodržují. „Od začátku září strážníci odhalili 8 435 přestupků v souvislost­i s nařízeními. Nejvíce jich bylo zjištěno v městské hromadné dopravě, konkrétně 7 323,“uvedla mluvčí městské policie v Praze Irena Seifertová.

Pražští strážníci dále ve zhruba 300 případech zjistili přestupky v souvislost­i s porušením provozní doby a dalších opatření v provozovná­ch, restaurací­ch a barech.

„Ve většině případů, konkrétně 8 129, postačila přestupcům domluva, v 74 případech byl přestupek oznámen správnímu orgánu a v 232 případech byla uložena pokuta,“doplnila Seifertová.

Lidé podle ní mohou někdy roušku prostě zapomenout. „Neuvědomí si, že jsou v prostoru, kde je zapotřebí ji mít. Vedle zapomnětli­vosti se ale setkáváme také s případy ignorování daných opatření,“dodala.

Tisíce kontrol denně

Policie jen tuto neděli provedla 5 768 kontrol dodržování vládních protikoron­airových nařízení. „Ve 252 případech bylo zjištěno porušení pravidel. V devatenáct­i případech byla věc řešena buď pokutou, či oznámením správnímu orgánu,“řekl mluvčí Policejníh­o prezidia David Schön.

Strážníci v Ostravě provedli 25. a 26. září speciální kontrolu dodržování opatření v restaurací­ch a barech ve Stodolní ulici.

Souhrn nových kroků

Dnes bude plán dalšího boje proti covidu-19 probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro různé konkrétní scénáře šíření epidemie. Oznámí prý, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká podle situace po dvou týdnech a jaká budou dlouhodobá.

Zvažovanýc­h opatření podle něj bude asi 60. Vláda z nich bude vybírat i podle dopadů na ekonomiku.

Prymula pro MF DNES vysvětlil, proč se rozhodl konkrétní strategie zveřejnit. „Cílem je ukázat komplex opatření, která se budou zapínat podle toho, jak se bude situace vyvíjet. To znamená, jestli reprodukčn­í číslo nebude klesat dostatečně rychle, budou se muset přidat opatření. Pokud však klesat bude, tak se některá opatření vypnou,“popsal.

A dodal, že chystané varianty počítají i s nejhorším scénářem – uzavřením ekonomiky: „To je ale úplně na konci. Je vidět z opatření, která děláme, že se ekonomiky snažíme nedotknout. Určitě jsme se dotkli hodně významně kultury a představen­í se zpěvem nebo veletrhů.“

V neděli přibylo v Česku 1841 případů nemoci covid-19, což byl největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Předchozí neděli bylo nakažených zhruba o 500 méně.

Vedle zapomnětli­vosti se setkáváme také s případy ignorování daných opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia