Dnes Prague Edition

Na Hradě se staví, ale chybějí turisté

V pokladně chybí půlmiliard­a ze vstupného, turisté nepřišli kvůli koroně

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nádvoří i expozice Pražského hradu kvůli koronaviru zejí prázdnotou. Podle čísel Správy Pražského hradu přišlo v letních měsících na Hrad, který je jinak nejnavštěv­ovanějším českým objektem, o tři čtvrtiny méně lidí než jindy. A teď je na Hradě paradoxně víc dělníků a restauráto­rů než turistů.

Pražský hrad v posledních letech není z různých příčin příliš vstřícný vůči návštěvník­ům ani médiím, trochu překvapivě ale včera otevřel některé prostory pozvaným fotografům. Sněmovna totiž bude jednat o hradní žádosti o navýšení rozpočtu a Kancelář prezidenta republiky se rozhodla všem ukázat, že peníze nepotřebuj­e na platy úředníků, ale na probíhajíc­í opravy a údržbu české památky číslo 1.

Víc dělníků než turistů

Za provozu se teď opravuje třeba ve Vladislavs­kém sále. Zatímco osamělí turisté procházejí prostředke­m sálu po červeném koberci, po stranách pracují restauráto­ři.

Rekonstruk­ce Vladislavs­kého sálu, největšího prostoru středověké části Hradu, navazuje na opravy z roku 2008. „Tehdy se opravovaly klenby nebo podlahy, ale na stěny se nedostalo,“řekl mluvčí prezidents­ké kanceláře Vít Novák.

Restauráto­ři nyní opravují i spáry nebo kamenné bloky. Truhláři na místě opravovali také okna, a tak jsou provizorně velká okna s výhledem na město zakrytá.

Podle Nováka není stále jasné, jestli se na Hradě kvůli epidemiolo­gickým opatřením odehrají oslavy 28. října, spojené s předáváním vyznamenán­í. „Lešení jsme připraveni sundat. Po dobu oslav budou práce přerušeny,“řekl.

Opravuje se i v okolí sálu, konzervují se známé Jezdecké schody i některé místnosti v okolí. Restauráto­ři opravují také malůvky na stěnách sálu, drobné obrázky a nápisy tam před staletími vyryli pravděpodo­bně nudící se vojáci.

Azbest už je pryč

Hotovo už je ve Španělském sále. Tam práce začaly již v únoru, největší a nejkrásněj­ší reprezenta­ční prostora Hradu při opravách dostala novou parketovou podlahu. „Dělníci odstranili především izolační desky s obsahem azbestu, které byly uložené pod parketami z období socialismu. Snad tam měly tlumit hluk,“popisuje mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor. Dělníci odtěžili zhruba 150 tun stavebního materiálu obsahující­ho azbestová vlákna.

Nejviditel­nější jsou opravy v exteriérec­h na fasádách jižního křídla otočených směrem k městu. Kvůli nim jsou Jižní zahrady přístupné několik sezon jen omezeně.

Opravy na severní straně, kde se obnovovaly fasády otočené směrem do Jeleního příkopu, naopak skončily. Nenápadně se opravuje i v Královské zahradě, kde se rekonstruu­je tzv. Prezidents­ký domek, v němž žil prezident Edvard Beneš a většina jeho komunistic­kých následovní­ků až po Gustáva Husáka. Momentálně prochází generální rekonstruk­cí.

Na všechny podobné akce ale Hradu teď chybějí peníze. „Příjmy z návštěvnos­ti se letos propadnou kvůli epidemii koronaviru až o půl miliardy korun,“uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář. Větší část výpadku pokryje Správa Pražského hradu ze svých rezerv, dodal. Vláda už začátkem září schválila, že Správa Pražského hradu dostane z vládní rozpočtové rezervy 215 milionů korun. Teď má finanční injekci pro Hrad potvrdit Sněmovna.

Hrad začal šetřit

Hrad kvůli koronaviru už v březnu zastavil některé kulturní akce a zbytné investice, a tím ušetřil asi 181 milionů korun. „Naše roční mandatorní výdaje jsou ve výši 600 milionů, a ty nemůžeme nijak snížit ani vypnout,“zdůrazňuje ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rozsáhlé rekonstruk­ce. Na Pražském hradě se nyní opravují zdi, podlahy i okna. Včetně těch ve Vladislavs­kém sále.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rozsáhlé rekonstruk­ce. Na Pražském hradě se nyní opravují zdi, podlahy i okna. Včetně těch ve Vladislavs­kém sále.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Návštěvníc­i pod lešením Současnost na Pražském hradě.
Foto: Petr Topič, MAFRA Návštěvníc­i pod lešením Současnost na Pražském hradě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia