Dnes Prague Edition

Je skvělé, že krajské volby rozhodují zásluhy o kraje

- Jiří Němec právník a publicista

Krajské volby někomu zajistily vítězné úsměvy, jinému zbyly oči pro pláč. V každém případě ukázaly jednu pozitivní věc: tam, kde hejtmani využili své čtyři roky ve funkci skutečně ve prospěch občanů kraje, starali se o rozvoj zdravotnic­tví, sociálních služeb i opravy silnic, spolupraco­vali se starosty obcí v rámci kraje, tam jim to lidé ve volebních místnostec­h vrátili. A naopak. Přesně tak to má být, v tom je kouzlo zastupitel­ské demokracie.

Třeba v Libereckém kraji jasně obhájili svoje dosavadní postavení Starostové pro Liberecký kraj a současný hejtman Martin Půta má téměř jistotu, že složí rozumnou povolební většinovou koalici a stane se už potřetí za sebou hejtmanem Libereckéh­o kraje. Což silně kontrastuj­e s tím, jak v témže kraji drasticky propadla sociální demokracie anebo dvě ekologická hnutí, která doplatila právě na svoje rozdělení na dva kandidujíc­í subjekty.

Premiér Andrej Babiš jinak, zdá se, jako kdyby kandidoval osobně ve všech krajích. A může být z hlediska celkových volebních výsledků a celostátní politiky hnutí ANO spokojen. Ale třeba právě hejtman Půta a jeho starostové dokázali, že fenomén Babiš lze porazit, dokonce výrazně. A je jasné, že díky tomu asi bude brzy Půtovi „jen“krajská politika těsná.

Nedá se tedy říci, že by se potvrdily předpovědi některých politologů, že krajské volby jen kopírují celostátní preference.

I když jde do voleb silná politická osobnost a má dokonce za sebou předchozí konkrétní výsledky, může to dopadnout všelijak.

Zajímavé bude sledovat povolební vyjednáván­í, kde první na pásce, hnutí ANO, zřejmě nebude leckde v úplně komfortní pozici, což bude fungovat i jako příprava na parlamentn­í volby v příštím roce. Ale tam zřejmě bude zase a v plné zbroji připraven fenomén Babiš. A proti němu možná silná koalice STAN a do popředí se deroucích Pirátů. Bylo by to jistě zajímavé, ale na druhé straně víme, jak to často s připravova­nými koalicemi nakonec dopadne.

Senátní volby jenom potvrdily, že jejich význam z hlediska celostátní politiky stále není nijak výrazný. Proto se můžeme společně obávat o volební účast ve druhém kole na konci tohoto týdne. Co mě osobně ale možná nejvíc a pozitivně překvapilo, byla nakonec docela solidní volební účast. Alespoň v tomto smyslu jsme, zdá se, už společně covid-19 porazili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia