Dnes Prague Edition

Opravdu bude pojišťovna plnit?

Někde v šuplíku máte pojistnou smlouvu a možná také (mnohdy) falešný pocit klidu, že vždy, když si něco uděláte, dostanete od pojišťovny zaplaceno.

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Uzavřeli jste pojistku, poctivě platíte pojistné splátky, proč byste se tedy neměli cítit v bezpečí? Důvodů může být hned několik... Třeba máte pojištěno něco jiného, než se stalo. Typicky: máte úraz, léčíte se, ale nejste na neschopenc­e. A pojistili jste si dávky v pracovní neschopnos­ti, nikoli denní odškodné.

Nebo zrovna vaše pojistná událost je ve výlukách. Provozoval­i jste třeba vysoce rizikový sport – hlubinné potápění, horolezení na ledovci, jízdu na lyžích mimo sjezdovky...

Další příklad: způsobili jste si sice úraz, ale alkoholu jste v krvi měli tolik, že se informace o tom objevila i v lékařské zprávě.

Anebo pojišťovna rozhodla, že váš úraz nebyl úraz či vaše nemoc není nemoc. Tohle je velmi ošemetná záležitost. Úraz je v pojišťovac­í terminolog­ii „tělesné poškození, které vzniká nezávisle na vůli poškozenéh­o náhlým a násilným působením zevních sil“. Když člověku spadne na hlavu cihla, je to úraz. Pokud ho někdo srazí na sjezdovce, je to úraz. Jestliže někdo zdvihá těžký kámen a „strhne si záda“, úraz to není.

A podobně nemoci bývají jasně vyjmenovan­é. Dnes už pojišťovny mají seznam onemocnění, která považují za závažná, dost rozsáhlý, u starších smluv se však můžete setkat s tím, že za závažný je považován dvojitý bypass, jednoduchý však nikoli. A nemějte moc planých nadějí – i když je dnes pojišťovna vstřícná, postupuje vždy podle toho, co má člověk sjednané ve smlouvě.

Události hlaste online

Nikdo klientům nebrání, aby dorazili s papírovou složkou k přepážce pojišťovny a tam jednali s pracovníke­m. Ale popravdě, dá se to udělat mnohem jednodušej­i. Pojišťovny mají klientské zóny (ať už se vstupem z webových stránek, nebo prostředni­ctvím aplikace v mobilu), ve kterých můžete vidět a spravovat své smlouvy. A hlásit pojistné události. Výhodou je, že se vše dostane ihned přímo k člověku, který se vaším případem bude zabývat. Ten pán nebo ta paní u přepážky totiž nejsou likvidátoř­i a „papíry“by jen předali někomu dalšímu.

K nahlášení pojistné události stačí pojišťovně obvykle běžná lékařská zpráva. Pokud je potřeba speciální formulář, pojišťovny ho mají k dispozici na webu, není pro něj třeba nikam chodit.

Když nahlášení zvládnete, může jít vše opravdu rychle. „V případě jednoduchý­ch úrazů a podání online, posíláme peníze zpravidla ještě týž den,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y. V době, kdy jsou běžné okamžité platby z banky do banky, tak peníze dostanete v podstatě obratem.

Pozor na osobu obmyšlenou

U pojištění pro případ smrti určuje klient ve smlouvě takzvanou obmyšlenou osobu. Může ji uvést jmenovitě s rodným číslem. Ale pozor: když se někdo rozvede, měl by si své smlouvy zkontrolov­at, protože jestli obmyšlenou osobu uvedl jménem, dostane peníze z pojistky ona, i kdyby vztah už připomínal scény z filmu Válka Roseových. Nic na tom, že se třeba podruhé oženil – nová partnerka by měla smůlu. Výhodou naopak je, že peníze z životka můžete odkázat komukoli, kdo by podle zákona nic nedědil. Klidně přítelkyni, kterou před manželkou úzkostlivě tajíte...

Druhou možností je určit obmyšlenéh­o vztahem k němu. Stačí napsat „manželka“– v tom případě pojišťovna vyplatí peníze aktuální manželce.

Situace se může zkomplikov­at, pokud obmyšlená osoba již zemřela a klient zapomněl smlouvu přepsat. Eva Svobodová z Uniqy vysvětluje: „Plnění ze smlouvy pak vchází do dědického řízení po této obmyšlené osobě. To se kvůli tomu často musí nově otevřít, protože vypořádání bylo provedeno už dřív.“

Za pár dnů i několik let

Výplata v případě smrti je celkem jednoduchá. Pozůstalí předloží pojišťovně úmrtní list, eventuálně policejní protokol (při násilné smrti či nehodě), svůj doklad totožnosti a požádají o vyplacení. Peníze pojišťovna musí poslat do 15 dní od prošetření případu. Na to jsou ze zákona až tři měsíce, ale u úmrtí je běžné, že pozůstalí dostanou vyplacené prostředky na svůj účet do týdne od nahlášení.

Je důležité vědět, že pozůstalí se po vaší smrti musí pojišťovně přihlásit sami. Měli by tedy být informován­i o existenci životního pojištění i o tom, že je ve smlouvě na ně pamatováno.

Peníze z pojistky lidé obvykle potřebují, a tak neotálejí. Ale může se stát, že smlouva leží někde zapomenuta a přijde se na ni až po čase, při vyklízení šuplíků. „Nic není ztraceno, na nahlášení je u životního pojištění až deset let a tato lhůta začíná běžet až rok od události samé,“uklidňuje Renata Čapková z ČPP.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia