Dnes Prague Edition

Hlídači a podfukáři

-

Principem pojištění je, že lidé dají peníze dohromady (pojistné), a když se někomu z nich něco stane (pojistná událost), tak z oné hromady peněz dostane část (pojistné plnění). A pojišťovna dbá na to, aby situace někdo nezneužíva­l. Až potud to zní celkem logicky. Jenže pak do věci vstupuje lidský faktor.

Mnozí pojištění zkoušejí, zda by ze společného balíku nemohli dostat trochu víc. Pojišťovny pak na klienty hledí podezřívav­ě. Asi už jste slyšeli názor, že pojišťovny pro jistotu každého odmítnou a platí jen těm, kdo mají nervy se odvolat. O tom, že to s přístupem pojišťoven nebude tak zlé, svědčí tři pojistné události, které se v mém okolí v posledním roce staly: po nahlášení a dodání podkladů do týdne přišly na účet peníze. O to důslednějš­í však musí být pojišťovny při prověřován­í podezřelýc­h pojistných událostí. A na to mají automatizo­vané algoritmy. Díky nim odhalí třeba případy, kdy si někteří lidé pletou pojistné podvody s podnikáním.

V Axe například přišli na podvodnou skupinu, ve které zprostředk­ovatel sjednával pojištění s příslibem, že lidé brzy dostanou pojistné plnění. Úrazy, které klienti následně uplatňoval­i, jim způsoboval sám poradce, který jim vždy těžkou botou před nemocnicí tloukl do oblasti kotníku tak dlouho, až noha natekla, zčervenala a zmodrala. A hned z toho byla diagnóza, která přilepšila rodinnému rozpočtu.

Na pojistných podvodech se projevila i doba koronaviro­vá: Simplea zaznamenal­a případy, kdy byli lidé kvůli nedostatku práce zaměstnava­telem donuceni „hodit se marod“, i když byli zdraví. Někteří se navíc kromě podvodu na ČSSZ dopustili ještě pojistného podvodu, když tuto pracovní neschopnos­t nahlásili i jako pojistnou událost.

Jiné pojišťovny uvádějí téměř hororové případy vysokých pojistek, které údajně sjednal pacient, jenž však tou dobou ležel v kómatu, byl nezvěstný, prohlášený za mrtvého... a v cizině se pod novou identitou těšil, až příbuzní v Česku inkasují peníze. Mnohem běžnější však je, že lidé na počátku „vylepší“svůj zdravotní dotazník a taktně pomlčí o některých prodělanýc­h nemocech či úrazech. A ač se to zdá jako maličkost, i to může být kvalifikov­áno jako pojistný podvod, pokud následně klient nahlásí pojistnou událost, jež s problémem souvisí. Pavel Sedlář z Komerční pojišťovny však varuje: „Porušení povinnosti pravdivě informovat o zdravotním stavu může vést k odmítnutí pojistného plnění.“A Michal Korejs z NN Životní pojišťovny k tomu dodává, že podle zákona si pojišťovny mohou vyměňovat informace napříč celým trhem, což je v době moderní výpočetní techniky rychlý a efektivní nástroj. (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia