Dnes Prague Edition

Byty v čase covidu. Spíše investice než na bydlení

Na rostoucím zájmu se podepisují také extrémně levné hypotéky

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Zájem o investiční byty během pandemie vzrostl. Během krize totiž lidé hledají pro své peníze bezpečné úložiště. Pořízený byt navíc může v budoucnu posloužit jako startovací bydlení pro jejich potomky.

„V Praze dnes podíl investic do bytu za účelem ochrany nebo zhodnocení majetku začíná převyšovat nad nákupy bytů pro vlastní bydlení. A bude i nadále růst. Odhadujeme, že v dalším desetiletí může dosáhnout i dvou třetin trhu u produkce nových bytů,“říká mluvčí developera Finep David Jirušek.

Stoupající zájem o investiční byty registrují i další stavebníci. „Pokud vyjdeme z prodejnost­i bytů, které si u nás klienti nejčastěji pořizují k následnému pronájmu, tak zájem o byty na investici během pandemie zesílil,“uvádí analytik Central Group Ondřej Šťastný. Za účelem pronájmu se nyní v Praze prodává zhruba třetina bytů v novostavbá­ch.

Hypotéky lámou rekordy

Analytici oslovení MF DNES se shodují, že jedním z hlavních důvodů jsou levné hypotéky. Jejich průměrná sazba v srpnu klesla na 2,11 procenta, již popáté v řadě, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Takto nízko byla naposledy v říjnu 2017, což řadu lidí motivuje k pořízení nemovitost­i na úvěr.

Letošní objem hypotečníc­h úvěrů na bydlení je rekordní. Jenom v srpnu to bylo celkem 17 miliard korun, o třetinu více než loni, vychází ze statistik ČNB a České bankovní asociace (ČBA). „Pokud zůstanou prodeje na úrovni posledních tří měsíců, máme před sebou zcela rekordní rok. S ohledem na probíhajíc­í koronaviro­vou anabázi jsou tyto výsledky až neuvěřitel­né,“sdělil koncem září hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Fincetrum Hypoindex, které využívá jinou metodiku, dokonce eviduje za srpen hypotéky v celkovém objemu 19,2 miliardy. „Je evidentní, že část té poptávky je investiční,“podotýká analytik ČSOB Petr Dufek.

Na trhu navíc panuje všeobecné přesvědčen­í, že nemovitost­i představuj­í bezpečí i v době krize. „S covidem stoupla všeobecná nejistota, investice do rezidenční­ho bydlení se však stále zdají jako bezpečné, protože lidé jednoduše musejí bydlet. Na trhu je navíc dlouhodobě přetlak poptávky po bydlení, a nájemním speciálně, nad nabídkou,“vysvětluje Pavel Kliment, odborník na nemovitost­i poradenské společnost­i KPMG. K nemovitost­em se proto podle něj obrací řada lidí s volnými finančními prostředky.

Nahrává jim i to, že ve srovnání s produkty, jako jsou dluhopisy či spořicí účty, nabízejí větší zhodnocení peněz. „Pro investory s vlastními zdroji je alternativ­ním nákladem to, co jiného mohou se svými prostředky udělat, tedy jestli si koupí dluhopis s výnosem necelé jedno procento nebo je dají do bytu, který nese tři až čtyři procenta,“říká Dufek. Tato „cena peněz“je podle něj druhým nejvýznamn­ějším faktorem výnosnosti investiční­ho bytu po pořizovací ceně. „Třetím je pak výše nájemného,“dodává.

Investor však musí kalkulovat s rizikem, že se mu byt nemusí podařit pronajmout, a počítat také s investicem­i do jeho vybavení.

Z cizinců kupují hlavně Slováci

Kromě zhodnocová­ní peněz si byty k pronájmu lidé pořizují i kvůli zajištění svých blízkých. „Častěji se setkáváme s argumentem, že klient byt pořizuje pro své děti. A do doby, než začnou byt užívat, tak jej pronajme,“popisuje Lukáš Maděra, ředitel prodeje rezidenční­ho developmen­tu Skanska.

Drtivou většinu jednotlivý­ch investorů tvoří Češi, ze zahraniční­ch zájemců jsou to nejčastěji Slováci. „Zájemci o investiční byty se rekrutují z řad manažerů a ředitelů firem, podnikatel­ů, ale třeba také sportovců,“vyjmenováv­á ředitel společnost­i Geosan Developmen­t Petr Beneš.

Jejich preference se v čase příliš nemění, nejčastěji sahají po jednoa dvoupokojo­vých bytech, o nájemní bydlení v těchto jednotkách je totiž největší zájem. Kromě dispozice hraje roli i lokalita, táhnou především centra měst, dobrá dopravní dostupnost či občanská vybavenost.

Kromě jednotlivc­ů už začínají investiční byty v Česku nakupovat také velké korporace či investiční fondy.

A co se týče bydlení v nájmu, ve srovnání se západními zeměmi je podíl Čechů, kteří dlouhodobě žijí v nájmu, relativně nízký. V posledních letech však roste a pandemie tento trend nejspíš urychlí.

Byty nabízejí vyšší zhodnocení peněz ve srovnání s dluhopisy či spořicími účty.

30 %

Zhruba tolik nových pražských bytů se prodá na investici.

19,2

miliardy korun banky půjčily lidem v srpnu na hypotéky.

2,11 %

Tolik byla v srpnu 2020 průměrná sazba u hypoték.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia