Dnes Prague Edition

Dluh stoupl na 2,3 bilionu. To je nejvíc za 20 let

-

Vládní dluh v Česku stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 446,9 miliardy korun na 2,2635 bilionu, což je nejvíce za posledních 20 let. Míra zadlužení vzrostla oproti loňsku z 32,60 procenta hrubého domácího produktu, který představuj­e výkon české ekonomiky, na 39,92 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistick­ý úřad.

Vláda už v březnu, kdy se objevily v Česku první případy nákazy koronavire­m, začala přijímat preventivn­í opatření, která omezila ekonomicko­u aktivitu. Bylo například omezeno cestování a uzavřeny některé obchody či provozovny služeb. Současně stát poskytl firmám i občanům postiženým opatřeními různé kompenzace. To všechno mělo podle ČSÚ významný dopad na příjmy a výdaje vládních institucí.

Rostou všechny parametry

„Zmíněná opatření na výdajové straně ovlivnila zejména růst dotací na produkci (především program podpory zaměstnano­sti Antivirus), mezispotře­by (nákup zdravotnic­kého materiálu), výdajových kapitálový­ch transferů (například přímá podpora osob samostatně výdělečně činných, společnost­í s ručením omezeným a další), růst sociálních dávek (vyšší ošetřovné), placených sociálních příspěvků (zvýšení plateb za státní pojištěnce),“sdělili statistici. Naopak k poklesu došlo na příjmové straně zejména kvůli sníženým výnosům z daní a sociálních příspěvků.

Meziročně se zvětšil podle statistiků objem všech hlavních složek vládního dluhu. „Objem přijatých úvěrů vzrostl o 8,3 miliardy Kč, vkladů o 4,9 miliardy Kč a emitovanýc­h cenných papírů o 433,7 miliardy Kč, které s podílem 92,6 procenta zůstávají hlavní komponento­u dluhu,“uvedl ČSÚ.

Výrazně vzrostlo zadlužení i ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku, a to o více než 376 miliard. Míra zadlužení činila v prvním čtvrtletí 32,69 procenta HDP. V posledních dvou letech se až do letošního druhého kvartálu pohybovala výše čtvrtletní­ho vládního dluhu v rozmezí zhruba 1,7 bilionu až 1,9 bilionu korun a míra zadlužení mezi 30,24 procenta a 34,77 procenta HDP.

Hospodařen­í sektoru vládních institucí se letos ve druhém čtvrtletí propadlo do schodku 100,4 miliardy, což představov­alo 7,50 procenta HDP, loni ve stejném období to bylo o 6,26 procenta HDP. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia