Dnes Prague Edition

Magistrát pořídí 500 modemů pro znevýhodně­né studenty

- — Alžběta Šimková

PRAHA Už druhý den platí distanční výuka pro střední, základní umělecké a vyšší odborné školy. Omezení prezenční výuky by mělo trvat 14 dní. Důvodem opatření jsou stále vysoké počty denních přírůstků pozitivně testovanýc­h na covid-19, a to i z řad studentů. Pražská hygiena řeší aktuálně nákazu koronavire­m na 112 školách a karanténu má nařízeno přes tisíc žáků.

Přechod na online výuku ovšem pro studenty znamená mít doma technologi­cké vybavení, například přístup k internetu, aby se dálkové výuky mohli účastnit. Ovšem ne všechny rodiny potřebné vybavení mají. Vedení Prahy proto zareagoval­o a chce pro žáky ze sociálně slabších rodin pořídit pět set modemů.

„Modemy mají žákům ze sociálně znevýhodně­ného prostředí pomoci to období 14 dní překlenout a aby i oni měli přístup k distanční výuce,“přiblížil radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Modemy půjdou do škol, které Praha zřizuje a rozdělovat je budou sami ředitelé škol.

Internet na školní rok

„Mají přehled o situaci na své škole. Vychází to na pět modemů na školu, ale některé je nevyčerpaj­í. Ty budeme moci přerozděli­t jinam,“řekl Šimral. Rodiny nebudou k přidělení modemu potřebovat žádné dokumenty nebo potvrzení.

Za jeden modem město zaplatí sto korun a měsíční tarif s 60 gigabajty dat vyjde na 250 korun. S poskytovat­elem město uzavřelo memorandum o prvním nákupu zvýhodněný­ch balíčků. Ty si zakoupí školy a magistrát jim je následně proplatí. Datové balíčky budou školám sloužit po dobu devíti měsíců, tedy do konce školního roku.

Modemy plánuje město pořídit i pro městské části a základní školy, které zřizují. Modemy po magistrátu podle Šimrala poptávala už radnice Prahy 11, která by jich potřeboval­a několik desítek. Podle radního lze v Praze očekávat, že pokud se situace nezlepší, na řadu může přijít uzavírání druhých stupňů základních škol.

„Proto si myslím, že by bylo férové podobné nabídky získat i pro městské části a jejich školy,“dodal Šimral.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia